Hirdetés


Legfrissebb bejegyzések


Az egyiptomi réz szabvány ( tudjuk, hogy volt, de nem tudjuk, hogy pontosan hogyan használták )


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

A réz súlya is lehetett számviteli egység az ókori Egyiptomban, még a perzsa inváziók és Alexandrosz ( Nagy Sándor ) előtti időkben. Különböző írók az utan, utnu, deben, vagy tabnu nevekkel említik ezt a számviteli egységet. A kisebb értékű címleteket kit, chat, vagy kedet néven ismerik.

Jelenlegi ismereteink szerint az ókori Egyiptomban nehéz volt hozzájutni a rézhez. Ez lehetett az egyik oka, hogy alkalmasnak találták pénzügyi csereeszköznek is. Azt biztosan tudjuk, hogy a rezet, és annak ötvözeteit a kiváló kohászattal rendelkező birodalom nagyon sok mindenre használta ( üstök, edények, fegyverek, eszközök ). Az i. e. 14. században Ciprus királya levelet írt az egyiptomi uralkodónak, és közölte vele, hogy “ajándékot küldtem neked, mivel réz ( vagy bronz ) nem gyakori a te vidékedben”. Az ókori nyelveken a réz és a bronz gyakran ugyanazzal a szóval szerepel, így ez nehezíti a pontos fordítást. Az i. e. 1200 körül élő Ramszesz városában, Alsó-Egyiptomban található katonai őrségnek például 100 uten rézt adtak, hogy az uralkodó, Menephtah király látogatását megünnepelhessék.

Hirdetés


Arról azonban csak csekély bizonyíték utal arra, hogy a réz valóban fizetőeszközként is szolgált volna az ókori Egyiptomban. Az egyetlen fennmaradt adózási nyilvántartás nem említ a rézre vonatkozóan semmit, de aranyat, ezüstöt, bőrt, majmokat, lenvásznat, cédrusfát, és még sok más árucikket tartalmaz. Ellenben vannak bizonyítékok arra, hogy az ókori Egyiptom korai időszakában a csavart rézdrót szolgált pénzként. Egy hajlított drót ábrázolja a hieroglifában a pénzt. A “deben” kifejezés is “kör alakú” vagy “körülölelő” jelentéssel bír. A falfestményeken emberek láthatóak, akik súlyozzák a fémgyűrűket és cserélik azokat árukra, bár azt azonosítani nem lehet, hogy a gyűrűk rézből “készültek-e”.

Az ásatási bizonyítékok világosan mutatják, hogy az árakat gyakran rézzel fejezték ki. Egy ökör 119 uten ( vagy debent ) ért, és a templomi munkások 5 debent és egy gabonarációnak megfelelő adagot kaptak havonta. Három deben ára egy kést, és két deben ára egy megmunkált bőr volt. Bár az egyiptomiak sokszor a rézt “említik” árak esetén, az arany is népszerű lehetett fizetőeszközként.  Az archeológiai leletek tovább azt is mutatják, hogy a lejárt adósságokat egyes esetekben akár rézrúdakkal is kifizethették.

Forrás: encyclopedia-of-money.blogspot.com, Egyptian Copper Standard

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?