Hirdetés


Orosz üzenet: A győzelem közel! ( “de” ) Több segítség kell a frontra!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

A propaganda szórólapok sok esetben nagyon egyszerűek. Az üzenetnek könnyen érthetőnek kell lennie, hogy könnyen “célba találjon”. Már említettem ezt, és példát is mutattam már. Ebben ( is ) az oroszok nagyon jók voltak. Íme, egy ilyen, egyszerű, rövid megfogalmazással megírt II. világháborús propaganda szórólap. Az alábbi propaganda anyagot, Gordon, Mikhail Abramovich, orosz művész készítette, 1945-ben. ( találtam forrást, ahol 1944-et írtak ).

A képen alul, felül található egy – egy rövid szöveg. Az előtérben egy harckocsimunkásnő virágcsokrot tart, miközben kezét egy kész szovjet T-34-es harckocsi ágyúcsövére teszi ( mintha kapaszkodna, vagy simogatná ). A háttérben a munkások két másik T-34-es harckocsit építenek, egy pedig még ( vagy már ) csak lóg valamilyen “kampón”. A szöveg [cirill, orosz]. A szovjet propaganda előszeretettel helyezte a nőket előtérbe, és a férfiakat háttérbe. Ez esetben is ilyen az ábrázolás. Nekem talán a csokor nem illik az összképbe. Hacsak nem a hölgy, az elkészült tankot ünnepli, és a virágot neki szánja. 🙂 Az anyag végül Moszkvában és Leningrádban került nyomdába.

A propaganda  anyag egy oldalas, a hátsó oldal üres:

Ahogy a bevezetőben írtam, az üzenet igen egyszerű, nincsen túlgondolva 🙂

Az orosz szöveg:

ПОБЕДА БЛИЗКА! ( A felső, fehér )

 

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

1525 és 1866 között, kb.: 12 és fél millió embert raboltak el Afrikából, és adtak el rabszolgának az Egyesült Államokban, Dél-Amerikában és a Karibi-térségben.

БОЛЬШЕ ПОМОЩИ ФРОНТУ! ( Az alsó piros )

 

A fordítás ( magyarosítva, valahogy így néz ki ):

A GYŐZELEM KÖZEL! ( A GYŐZELEM KÖZEL VAN! )

TOVÁBBI ( TÖBB ) SEGÍTSÉG KELL A FRONTRA!

Ugye milyen minimalista? Ennyi 🙂 Egy megjegyzés. Én szándékosan tettem a cikk címébe egy “de” kifejezést, mert számomra egy kicsit így jön át. A készítő kihagyta ezt, hisz úgy azért azonnal másképp hangzott volna az üzenet. A művészről pár mondatot még. Ő igen “termékeny” volt, és ismert lett az élete során. Gordon, Mihail, oroszul Abramovics Гордон, Михаил Абрамович, 1918. szeptember 29-én született Petrográd ( Szentpétervár ), Szovjet Oroszországban. Idős korában, 2003. január 3-án hunyt el, Szentpétervár, Oroszországban. Mihail Abramovics Gordon 1936-ban fejezte be művészi képzését a Moszkvai Építészeti Intézetben. Moszkvában dolgozott az Uniós Mezőgazdasági Kiállításon ( VSKhV ), amely az Nemzetgazdasági eredmények kiállításának ( VDNKh ) előfutára volt. Emellett munkái szerepeltek a Szovjetunió 1937-es párizsi világkiállítási pavilonjában. A 1930-as évek végén tért vissza a Szovjetunióba, és a 1917-es októberi forradalom évfordulójának ünneplésére készítette fel a leningrádi utcákat. A második világháború kitörése után, 1941-ben, publikálta első politikai témájú plakátjait, majd a háború után továbbra is grafikusként dolgozott.

1958-ban Gordon csatlakozott a Boevoi karandash [ Harci ceruza ] művészeti kollektívához, és képeket és borítókat készített ismert folyóiratokhoz, mint például a Zvezda [ Csillag ] és a Koster [ Tábortűz ] – egy gyerekmagazin. Rajzai szerepeltek a leningrádi napilapban, a Leningrádskaia Pravdában. Könyvborítókat tervezett a Szovjet író [ Sovetskii pisatel ] és a Művészet [ Isskustvo ] leningrádi kiadóinak. Plakátfelkérései között szerepeltek cirkuszok, színházi előadások és filmek. Színpadterveket is készített leningrádi színházak előadásaihoz. Gordon tagja lett az Művészek Szövetségének és a Újságírók Szövetségének is. 1980-ban  Orosz Szovjet Szocialista Köztársaság Tiszteletbeli Művésze kitüntetést kapott.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések