Hirdetés


Heti makronaptár – Ipari termelési, építőipari és GDP-adatokat közöl a héten a KSH


A bejegyzés becsült olvasási ideje < 1 perc

Budapest, 2023. augusztus 13., vasárnap ( MTI ) – A jövő héten teszi közzé a júniusi ipari termelés második becslését, az építőipar júniusi teljesítményét, valamint a bruttó hazai termék ( GDP ) 2023. II. negyedévi első becslését a Központi Statisztikai Hivatal ( KSH ).

Kedden jelenik meg második becslésük a júniusi ipari termelésről. Első becslés szerint júniusban az ipari termelés volumene 3,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 6,1 százalékkal csökkent. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás májushoz viszonyítva 0,9 százalékkal mérséklődött.


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

Az Eiffel-torony eredetileg Barcelonának készült. Az Eiffel-torony otthonosan néz ki Párizsban, és a legnépszerűbb turisztikai látványosság a francia városban – de nem ott kellene lennie! Amikor Gustav Eiffel bemutatta a tervet Barcelonának, a város túl rondának gondolta. Ezért az 1889-es párizsi nemzetközi kiállításon "ideiglenesen" lett bemutatva, de azóta is ott van.

Ugyancsak kedden teszi közzé a KSH az építőipar júniusi termelését. Májusban az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 12,0 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az építményfőcsoportok közül az épületek építése 13,2, az egyéb építményeké 10,0 százalékkal csökkent. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 1,7 százalékkal kisebb volt májusban az áprilisinál.

Szerdán jelenik meg a KSH első becslése az idei bruttó hazai termék ( GDP ) II. negyedévi alakulásáról. Az első negyedévben a bruttó hazai termék volumene Magyarországon a nyers adatok szerint 0,9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos időszakához képest 1,1 százalékkal visszaesett, az előző negyedévhez képest 0,3 százalékkal mérséklődött a gazdaság teljesítménye.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések