Hirdetés


Nagykövetek Berlinben: a II. világháború szivárogtatói ( történelmi dokumentumfilmek )


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

A 2. világháború előtt Berlinben, Németország fővárosában, számos ország nagykövetsége működött. A nagykövetek feladata az volt, hogy képviseljék országukat Németországgal szemben, és hogy tájékoztassák kormányukat a német helyzetről. A nagykövetek fontos szerepet játszottak a 2. világháború kirobbanása előtti diplomáciai tárgyalásokban azonban a háború kirobbanását nem sikerült megakadályozniuk. A dokumentumfilm ezt próbálja bemutatni, ritkábban látható, korabeli felvételek segítségével.

Adolf Hitler egy újévi fogadáson beszélget Andre Francois-Poncet francia nagykövettel. André François-Poncet Franciaország berlini nagykövete volt 1931 szeptemberétől 1938 októberéig. ( A kép forrása: Heinrich Hoffmann/Studio of H. Hoffmann, collections.ushmm.org )

1938-ban a brit nagykövet, Sir Nevile Henderson figyelmeztette kormányát, hogy Adolf Hitler Németország vezetője, készül Ausztria elfoglalására ( Anschluss ). Henderson szerint ez egy háborús cselekmény lenne, és arra kérte a brit kormányt, hogy lépjen fel Hitler ellen. A brit kormány azonban nem tett semmit, és az Anschluss megtörtént. 1939-ben pedig a francia nagykövet, Robert Coulondre ( a második világháború előtt az utolsó németországi francia nagykövet ) figyelmeztette kormányát, hogy Hitler Lengyelország elfoglalására készül. Coulondre szintén arra kérte a kormányát, mivel ez is egy háborús cselekmény lenne, hogy lépjen fel Hitler ellen. A francia kormány azonban a britekhez hasonlóan, nem tett semmit, és a német csapatok 1939 szeptemberében megszállták Lengyelországot. A 2. világháború kitörése után a nagykövetek közül sokan kénytelenek voltak elhagyni Berlint. A brit nagykövet, Sir Nevile Henderson volt az egyik utolsó nagykövet, aki elhagyta Berlint. Henderson 1939 szeptemberében hagyta el Németországot, és 1940-ben visszatért Angliába.

 

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

Az európaiak megjelenésével az Újvilág 1500-ban még 12 milliósra becsült őslakossága, 1900-ra 237000 főre csökkent.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések