Hirdetés


Szenzációs bejelentés! A NASA sört fedezett fel a világűrben!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

A címben szereplő kijelentés azért erős túlzás, azonban valóban van valós alapja, ugyanis a NASA James Webb űrteleszkópja révén, egy nemzetközi csillagász-kutatócsoport távoli csillagok körül felfedezte a sör egyik összetevőjét. A kutatók az IRAS 2A és az IRAS 23385 két fiatal protocsillagot azonosítottak, amelyek körül nincsenek bolygók, viszont az alkohol egyik alkotóelemének, az etanolnak a molekulái keringenek.

A NASA közleményben számolt be a felfedezésről, és az űrügynökség egy képet is nyilvánosságra hozott, melyet az IRAS 23385 közelében készített az űrteleszkóp MIRI nevű eszköze (a csillag maga nem látható a képen). A két protocsillag körül nemcsak az etanol molekuláit fedezték fel, hanem más kémiai vegyületek jégbe fagyott formáját is, például ecetsavat, valamint egyszerűbb molekulákat, mint a hangyasav, metán, formaldehid vagy kén-dioxid. A NASA szerint az organikus vegyületek jelenléte jelentőséggel bírhat, mivel ezek kulcsfontosságúak lehetnek az olyan bolygók kialakulásában, amelyek később lakhatóvá válhatnak. A Naprendszer kezdeti időszakában feltételezhető, hogy hasonló vegyületek voltak jelen, és ezek a Földre is eljuthattak más égitestek útján.

Hirdetés


Webb MIRI képe az IRAS 23385 néven ismert protocsillag közelében lévő régióról. IRAS 23385 és IRAS 2a. ( A kép forrása: NASA, ESA, CSA, W. Rocha ( Leiden Egyetem ) )

A kutatás egyik koordinátora, Ewine van Dishoeck, a Leideni Egyetem csillagásza szerint az IRAS 2A különösen érdekes lehet, mivel a csillag és környezete nagyon hasonlíthat a korai Naprendszerhez. A kutatás vezetője, Will Rocha, a Leideni Egyetem tudósa kiemelte a felfedezés asztrokémiai jelentőségét, amely hozzájárulhat az űrben lévő összetett szerves molekulák eredetének megértéséhez. Az eredményeket az Astronomy & Astrophysics nevű szaklapban fogják publikálni. Érdekes megjegyezni, hogy bár az alkoholfogyasztás tilos a NASA asztronautáinak, mivel ezek összeragaszthatnák vagy megrongálhatnák a felszerelésüket, korábban az 1970-es és 1980-as években voltak példák arra, hogy néhány űrhajós mégis csempészett magával alkoholt a világűrbe.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések