Hirdetés


Heti makronaptár – Államháztartási, külkereskedelmi és inflációs adatok lesznek a jövő héten


A bejegyzés becsült olvasási ideje < 1 perc

Budapest, 2023. augusztus 6., vasárnap ( MTI ) – Külkereskedelmi és inflációs adatokat közöl a héten a Központi Statisztikai Hivatal ( KSH ), a Pénzügyminisztérium ( PM ) pedig gyorstájékoztatót tesz közzé az államháztartás július végi helyzetéről.

Kedden jelenik meg a KSH első becslése a júniusi külkereskedelmi termékforgalomról. Májusban a kivitel volumene 3,9 százalékkal nőtt, míg a behozatalé 1,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az aktívum 1,1 milliárd euró volt, az egyenleg 1,4 milliárd euróval javult az egy évvel korábbihoz képest. Májusban a kivitel értéke 13,0 milliárd euró ( 4859 milliárd forint ), a behozatalé 11,9 milliárd euró ( 4441 milliárd forint ) volt.

Ugyancsak kedden teszi közzé a statisztikai hivatal a fogyasztói árak júliusi alakulásáról szóló tájékoztatóját. Júniusban a fogyasztói árak átlagosan 20,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, egy hónap alatt pedig átlagosan 0,3 százalékkal nőttek. Leginkább a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett éves összehasonlításban.

Hirdetés


A Pénzügyminisztérium szintén kedden teszi közzé gyorstájékoztatóját az államháztartás július végi helyzetéről. Június végéig az államháztartás központi alrendszere 2896,0 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 2908,3 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 78,1 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok pedig 90,4 milliárd forintos többletet mutattak. Júniusban ( egy hónap alatt ) a központi alrendszer 132,7 milliárd forint hiánnyal zárt, ami az elmúlt nyolc év legalacsonyabb június havi deficitje volt.

Szerdán jelenik meg a monetáris tanács július 25-iki ülésének rövidített jegyzőkönyve. Júliusi kamatdöntő ülésén a tanács nem változtatott az alapkamat 13,0 százalékos szintjén, tovább szűkítette viszont a kamatfolyosót, amelynek felső széle 18,5 százalékról 100 bázisponttal, 17,5 százalékra csökkent. A döntést követően újabb 100 bázisponttal csökkent az egynapos betéti tenderek kamata is.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések