Hirdetés


Milyen hamisítványt lehet(ne) csinálni, miért olyanok a hamisítványok, amilyenek. ( 1941-es 2 pengő )


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

Sziasztok! Nem tudom, ki hogy van vele, de én mindig kíváncsi voltam arra, hogy pontosan mennyi is a különbség az 1941-es 2 pengős hullámos talpú, és normál változata között azon túl, ami szemmel látható. Felmerült bennem a kérdés, hogy pontosan milyen hamisítványt lehet(ne) csinálni, miért olyanok a hamisítványok, amilyenek. Arra gondoltam, ha egymásra teszem a 2 képet, ez talán némi támpontot, választ ad erre a fenti kérdés(em)re. Nem tudom korábban csinált-e valaki ilyet, de én még nem láttam hasonlót. Első lépésként egymásra tettem 2 képet, és citromsárgával jelöltem azt a részt, ahol a hamisítónak el kellene távolítania a többletet, és rózsaszínnel azt a részt, ahol hozzá kellene tennie anyagot ( akkor, ha a két érmét pontosan fedésbe tesszük ). Még kipróbálok egy verziót majd, ahol feljebb nyomom a hullámos talpat, torzítom az arányokat, és arról még teszek majd fel képet, milyen lenne. Igazából látszik, hogy a különbség nem csak a talpakban van, hanem a 2-es szám szárán, és fejrészén is. Némileg karcsúbb a hullámos talpú 2-es száma.

( Nem volt kedvem a saját érméim fotózásával kínlódni, így a kép a zominumizmatika.hu oldalról lett felhasználva, a tulajdonos hozzájárulásával, így külön köszönet neki. )

Sziasztok! ( Folyt. köv… ) Csináltam egy “ideális” hamisítványt, ahol az 1941-es “normál” 2 pengősből a hamisító csak az anyagtöbblet eltávolításával “dolgozott. Nem tudom lehetséges-e megfelelő szerszámokkal ilyen minőségben dolgozni (majd kisegít, aki ért ehhez), de elvileg anyageltávolítással ez elérhető. Természetesen az arányok itt már torzultak, még ha nem is szembetűnő, a normál és a hullámos talpú 2 pengős nincs tökéletes fedésben, mint az előző posztban azt mutattam. Döntse el mindenki, hogy beugrana-e neki, ha egy ilyen érmével találkozna?! 🙂 Balról a hamisítvány, mellette jobbról az eredeti “hullámos”!

Hirdetés


( A kép alapja a zominumizmatika.hu oldalról lett felhasználva, a tulajdonos hozzájárulásával, így külön köszönet neki. )

A cikk szerzője: Borsi Jenő, az eredeti források: cikk1, cikk2

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések