Hirdetés


Lengyel jobb egyenes, német katonának! ( 1944 )


A bejegyzés becsült olvasási ideje < 1 perc

Egy nagyon egyszerű, és egyértelmű üzenet, 1944-ből. Az alábbi propaganda plakátot a  lengyel Nemzeti Felszabadítási Bizottság, vagyis a PKWN, az ideiglenes lengyelországi kommunista hatóság adta ki a háború vége felé. Az ábra egy lengyelt,( de nem katonát ) ábrázol, amint szétszakítja a kezén lévő láncokat, hogy ököllel üthessen meg egy német katonát. Vagyis meg is üti,….elég rendesen. 

 

Hirdetés


Az üzenet: RWIJCIE OKOWY!, vagyis nagyjából ez a fordítás: Törd le, a láncokat! vagy Szakítsd szét a bilincseket!

Egyébként a “rwijcie” szót például, a ChatGPT nem tudja lefordítani. Ismeretlen kifejezésnek írja le. Az “okowy” szó esetében, a fordítása: magyarul “bilincsek” vagy “bilincsrendszer” jelenthet

Alul pedig: Naktades resortu informacji propagandy Polskiego Komitetu Wyzwolenia Narodowego, vagyis a Lengyel Nemzeti Felszabadítási Bizottság propagandainformációs minisztériumától. Ez számomra egy érdekesség, mivel nem minden esetben szokták direkt jelezni, hogy a közölt üzenet, egy propaganda üzenet, mivel maga az üzenet a lényeg, ráadásul a propaganda anyagok egyik célja, hogy az üzenetben egyértelmű “igazságot” állítson, reklámozzon, hívjon fel valamire. Ha odaírjuk, hogy propaganda céllal készült, szerintem az valamennyire hiteltelenebbé teszi azt. De ez csak egy magánvélemény.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések