Hirdetés


1777-ben vert holland arany dukátot találtak Lengyelországban!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

A Nyugat-Pomerániai vajdaság Okrzei Kamień Pomorski falujában, 1777-ben vert holland arany dukátot talált egy régészcsoport, a környék átkutatása során. Az érme egyediségét hangsúlyozva, Maciej Ruzik, a Kutatószövetség munkatársa kifejezte örömüket és a lelet meghatározó jelentőségét. Az érme megtalálásának helyszínén egykor a Balti-tenger déli partjának legrégebbi domonkos kolostora állt, ami tovább fokozza az esemény történelmi fontosságát.

1777-ben vert holland arany dukátot ( A kép forrása: PAP/Marcin Bielecki )

Elmondhatjuk, hogy ez az érme egyedülálló, az első példány ebből a típusból. A mai Hollandia területéről származik. Nem tudjuk, hogyan került hozzánk” –  mondta Maciej Ruzik, a Kutatószövetség munkatársa a PAP-nak adott interjújában.

Az érme jellegzetességeit részletesen elemezve, a Kamieńska Land Történeti Múzeum igazgatója, Grzegorz Kurka rámutatott az érme hátlapján található feliratok jelentésére. A hátlap középső részén a feliratok jelentése az igazgató szerint: MO:ORD: – “Monet Ordinum”, ami azt jelzi, hogy az érmét egy meghatározott tartomány, a PROVIN bocsátotta ki. ( a “Provinciae” rövidítése, ami tartományt jelent ), a FOEDER/BELG valószínűleg “Foederati Belgicae” vagy “Belgii”, ami Belgium egyesülését jelentheti, az AD LEG IMP “Ad Leges Imperii”-ként értelmezhető, ami azt jelenti, hogy az ország törvényei szerint. “Az 1830-1831-es novemberi felkelés idején a Lengyel Királyság kormánya bocsátott ki ilyen érmét azzal a különbséggel, hogy a lovag fejének magasságában, a peremben egy kis lengyel sast helyeztek el. Az utánzat szándékos volt, és célja a nyugat-európai vásárlások megkönnyítése volt. Az érmék veréséhez szükséges aranyat a lakosság adományozta, és 562 kg aranyat vásároltak erre a célra” – mondta Kurka.

Hirdetés


A középkor végétől a 19. századig a dukát általános kereskedelmi érme volt Európában. A legismertebb variációt, az arany dukátot először 1284-ben vezették be Velencében, majd világszerte elterjedt. Körülbelül 3,5 gramm ( 0,11 troy uncia ) 98,6%-os tisztaságú aranyat tartalmazott. Sokáig általánosan elfogadottak voltak. Ma a Holland Királyi Pénzverde továbbra is évente veri őket.

Kapcsolódó tartalom

 

Az érme, amit több mint 500 évig vertek, aztán jött Napóleon! ( A velencei dózse arany dukátja )

Az érme felfedezése méltó a különleges elismerésre és kitüntetésre, ezért a Kamieńska Land Történeti Múzeum tervezi, hogy levelet küld a szczecini tartományi műemlékvédőnek, hogy a kulturális és nemzeti örökségért felelős miniszter kitüntetést adományozzon az értékes lelet felfedezőinek. Ezt a felfedezést a múzeum korábbi sikerei is erősítik, mint amikor 2014-ben egy II. Frigyes Vilmos által vert aranyérmét találtak a Marii Konopnicka utcában, ami a Kamień Land Múzeum gyűjteményében került elhelyezésre, és amelyért a múzeum korábban sikeresen pályázott a Kulturális és Nemzeti Örökség Minisztériumának díjára.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések