Hirdetés


Ilyet se hallottam még! Lefagyasszák a könyveket, mint a gyümölcsöket, hogy megmentsék őket!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

Tizenöt ember vesztette életét, és több ezren váltak hajléktalanná az intenzív viharok miatt, amelyek áradásokat és földcsuszamlásokat okoztak, amik pedig megrongálták vagy elzártákaz utakat. Az erős esőzések folytatódtak Olaszországban ezen a héten is, és csütörtökön egy ember haláláról számoltak be villámárvizek miatt az Avellino déli tartományban. Az olasz miniszterelnök, Giorgia Meloni, és az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen, aki segítséget ígért Emilia-Romagnának, helikopterrel tekintették meg a lepusztított áradások által érintett területeket csütörtök délután.-írja a theguardian.com.

“Itt vagyok, hogy nagyon egyértelmű üzenetet küldjek – Európa melletted áll” – mondta Von der Leyen sajtótájékoztatón Bolognában.

Emilia-Romagnában a pusztító árvizek értékes könyveket és kéziratokat rongáltak meg. A kép forrása: Serrano/AGF/Shutterstock

Nagy károk érték Olaszország kulturális örökségét is, ahol az áradások 75 műemléket, 12 könyvtárat és hat régészeti területet érintettek. Lucia Borgonzoni, a kultúráért felelős államtitkár elmondta, hogy a kormány 6 millió eurót ( 5,2 millió fontot ) különített el a kulturális örökség támogatására.

“A történelmi örökség biztosítása érdekében már kedden megkezdtük a műveleteket” – mondta. “Ugyanakkor raktárakat keresünk az anyagok tárolására, amiket sikerül kimentenünk!”

Hirdetés


A legnagyobb károk a könyvtárban keletkeztek, amely a San Benedetto katolikus szemináriumban található Cava településen, a Forlì tartományban. Az itt tárolt könyveket teljesen ellepte az áradás, valamint a Forlì városháza archívumaiban tárolt könyvek is károsodtak. Az elárasztott Lugo-i Trisi könyvtárból megmenthetőnek ítélt ókori könyveket ónkéntesekműanyag zsákokba helyezték, majd légmentesen zárt dobozokban szállították őket Cesenában , ahol -25 Celsius-fokos hőmérsékletű ipari méretű fagyasztókban helyezik el a polcokon. Ezeket a fagyasztókat az Orogel nevű, fagyasztott élelmiszerekre specializálódott cég biztosította.

“Az érett gyümölcsök és zöldségek esetében ( három órával a betakarítás után ) is általában ezt a folyamatot használjuk, de soha nem gondoltam volna, hogy ez a gyors eljárás hasznos lehet irodalmi örökségünk számára is” – mondta a cég elnöke, Bruno Piraccini az Ansa hírügynökségnek. “Ezt a meglepő kérést kaptam a forlí-i könyvtártól, és örömmel alakítjuk át a raktárunkban található teret.

További könyvek várhatók más régiók területéről is. A fagyasztás célja az, hogy eltávolítsa a könyvekből a felesleges vizet, hogy további károkat megelőzzenek, mielőtt megszárítják és helyreállítják őket, amennyire csak lehetséges. Ehhez a könyveket minél gyorsabban le kell fagyasztani. Piraccini elmondta, hogy cégének felszerelését ingyen biztosítja “a közösség javára”. “Gyárunk most arra törekszik, hogy a legjobb minőséget tartsuk fenn a könyvek esetében” – tette hozzá.

Az időjárással összefüggő katasztrófák egyre gyakoribbak Olaszországban, ami különösen érzékenynek tekinthető a klímaválságra. Az Emilia-Romagna és a Marche régió egyes részeit május elején is súlyos áradások érintették, amelyekben két ember vesztette életét.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések