Hirdetés


Végre megtörtént a “csoda” :)


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

Egy laikus olvasót, vagy olyan gyűjtőt aki nem feltétlenül figyeli, keresi ily módon a különlegességeket, hanem “csak” megvásárolja őket, az engem tegnap ért “csoda”, és a cím lehet megmosolyogtatja majd 🙂 Na de mi is volt ez a “csoda”? 
Nos közel 2 év keresgélés, kutatás, vizsgálódás után, 2022 október 11.-én, sikerült! A zsebemben található aprópénzek között végre sikerült találnom, egy hosszú vízvonalas 2009-es 200 Ft-os érmét. Akivel történt már ilyen, az azért nem mosolyogja majd meg azt az érzést, amit ilyenkor érez az ember. Azt nem tudni, hogy pontosan hány fellelhető darab van forgalomban, vagy már gyűjtőknél ( jelenleg 1000 db körül van az általánosan feltételezett szám ) ebből a ritka  verőtő változatból, de azt igen, hogy relatíve nagyon kevés. Ezt azért merem kijelenteni, mert sokan keresik, évek óta, vagyis az átnézett forgalomban lévő 200 Ft-ok darabszáma akár a 100 ezres számot is elérheti, mégsem bukkan fel minden nap a ritka változat. Találtam egy remek cikket, Szabó Gábor a szerző, a cikket itt találhatjátok: Ritka vagy semmi? Vízválasztó előtt a Hosszú vízvonalas kétszázas. Például  az ő számításai szerint, 750 db átnézett darabra jutott 1 db ritka változat. Ez úgy jött ki, hogy ő 40 ezer db 200 Ft-ost nézett át,  és így sikerült neki 53 db ritka változatot találnia. Innen is gratulálok, ez egy szép teljesítmény 🙂
Megpróbáltam én is kiszámolni, a saját számaimat. Futár vagyok, pizzát, ételt szállítok házhoz. Kicsi pizzéria vagyunk, nem sok a forgalom. Olyan 3-4 ezer Ft 200-as forog meg a kezemben egy nap. Nem mondom, hogy minden nap, de szinte minden nap átnézem őket. A közel 2 éve legyen kb. 1,7 év, szinte minden nap dolgozom, csak vasárnap, ünnepnapokon, és olykor egyéb okok miatt nem. Vagyis 1 évben kb. 260 munkanapom, így évente kb 4500 darabot ( átlag 3,400 Ft / nap ),  néztem át, 1,7 évre számolva 7650 db, kerekítve 7700 db-ot. Vagyis nekem sokkal rosszabb volt a találati arányom, mint az említett cikk szerzőjének. Ő biztos figyelmesebb, és szerencsésebb 🙂 is volt.

Nos azt hiszem, így már érthetőbb az örömöm. Számomra ez már egy “csoda” volt. 🙂  A fenti súlyosabb ( sok darab, kevés találat ) számokra a mentségem talán lehet az, hogy csak-csak fogynak már a ritka verőtöves változatok, vagyis forgalomból egyre nehezebb lesz találni, idővel pedig már szinte lehetetlen.

Arról, hogy mitől is ritka ez a változat, sokat írni nem szeretnék, csak beillesztem ide a forintportal.hu  által szerkesztett, különbségeket bemutató fényképet.

Nos alább pedig “publikálom” 🙂 az én saját találatomat 🙂

 

 

Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések