Kezd az az érzésem lenni, hogy menthetetlen a világ, mert túl sok a pénz!!!

Hirdetés

Kezd az az érzésem lenni, hogy menthetetlen a világ, mert túl sok a pénz!!!
 

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

1525 és 1866 között, kb.: 12 és fél millió embert raboltak el Afrikából, és adtak el rabszolgának az Egyesült Államokban, Dél-Amerikában és a Karibi-térségben.

Hirdetés


A bejegyzés olvasási ideje, körülbelül: 4 perc

Már régen írtunk az arany, és ezüst piacról. Ennek egyszerű oka volt… Nem volt mit írni róla! Kb. ugyan az történik mint utóbbi években. Semmi… Egy masszívabb emelkedést követően, 2000$ /gramm környékéről lecsorgott az árfolyam, és megállt egy sávban.  Azóta ha valami rossz történik, az aranyat, ezüstöt adják el elsőnek, ha valami jó történik, akkor is  az aranyat, ezüstöt adják el elsőnek.

Az arany árfolyam alakulása, 2019-től, napjainkig

Miért van ez? A régebbi cikkeinkben írtunk erre magyarázatot, és bár pár hónaposak a cikkek, kb még most is aktuális, az akkori definíció.

Mikor kezd végre érdemben emelkedni az arany és ezüst árfolyama?

Ahogy pár napja jósoltuk, “mozgolódik” az arany, és ezüst 🙂 Végre 🙂

Az “utolsó” cikkünkben ezt írtuk, ” mozgolódik”… egy ideig így is volt. Majd visszaesett 1800$/gramm alá, miközben rosszabbnál, rosszabb inflációs adatok jöttek ki, gyakorlatilag minden országban. A tőzsdék, természetesen!!! emelkednek, és heti szinten dönt valamelyik rekordot. A 2022-es év is így kezdődött, szokás szerint. Jelenleg, mikor a cikket írom, az amerikai tőzsdék már 12-13 napja, folyamatosan emelkednek, korrekciónak nyoma sincs. A Dip vásárlok szobrokat emelnek maguknak, fürdenek a dicsőségben, hogy minden esést azonnal emelkedés követ, és a világ valaha volt legegyszerűbb pénzkeresési formájára találtak rá….a tőzsdére.

Az arany végre ismét 1800$/gramm fölé ment, az ezüst pedig 23$/gramm felett kereskedik. Ez egy kisebb emelkedésnek tekinthető a napokban. Nos…. elég pesszimista voltam eddig, és az is fogok maradni. Azért vagyok pesszimista, mert nem azt szeretném, ha összeomlana a tőzsde, és vele együtt a gazdaságok is, hanem ennek konkrétan így kellett volna történnie, de nem így van. A tőzsdének zuhannia kellene, a gazdaságoknak pedig, már réges-régen a fékre kellett volna lépniük. Szörnyű látni, hogy a hamis gazdaságban, munka nélkül is lehet egy fiatalnak ( nulla ledolgozott évvel ), aki egy szöget sem tud beverni a falba, Tesla autója, azért mert “okosnak” hiszi magát, és a jelenlegi piaci környezet, amit mesterségesen teremtettek a központi bankok, kormányok, kizárólag ennek az extrém kockázatvállalási mentalitásnak kedvez, biztosít táptalajt. Egyenlőre….

Ha éppen így működik a világ ( volt már erre példa ), az is jó! Egy ideig, amíg strukturálisan, szerkezetileg nem keletkeznek sérülések. Most már túl sok ideje van ez, és véleményem szerint ez megtörtént. Egy generáció nőtt fel így. Egy barátom sajnos svájci frankos hitellel vásárolt házat, és a mai napig nem tudta lezárni azt. Ő mondott egy érdekeset, és szerintem igaza van. Amikor a végrehajtó cégtől zaklatják, általában fiatal hangok szokták hívni.

Hirdetés

Megkérdezte az egyik hölgytől ( tavaly ), hogy hány éves, aki lehet csak “reflexből”, ( merthogy ezt azért nem szokták ) elárulta, hogy 25! Gyors számolás, és nem agresszívan, csak elmondta a hölgynek, hogy amikor ő vele, és családjával ez történt, akkor ön még csak 12-13 éves lehetett! Azóta a monetáris politika, folyamatosan lazul, könnyül, és semmilyen probléma ( most a Covid-ot leszámítva ) nem volt a világban, ha volt is, sok, sok plusz pénzzel, kamatcsökkentéssel, moratóriummal, kedvezménnyel, hitel kiváltással, hitel elengedéssel, ingyen pénzzel…stb. megoldottak mindent, hogy az olyanok mint ön ne kerüljön olyan helyzetbe, mint olyan sokan 2008/09-ben. Éppen ezért, ha újra beszélnek, tegye meg, hogy utána olvas ennek, és legalább annyit tegyen meg, hogy nem úgy beszél majd vele mint valami hülyével, akinél ő okosabb, vagy mint valakivel, aki lopott volna, csalt volna. Örüljön neki, hogy ebben az időszakban él, hogy most fiatal, becsülje ezt meg. Nos állítólag a hölgy így is tett, és bár a végrehajtás természetesen nem áll le, a barátom azt mondja, mégis “jobban” érzi magát, hogy nem valami hülyének nézik, hanem “tudják”, hogy  tulajdonképpen rosszkor volt rossz helyen   ( nem kisebbítve a saját felelősségét sem ).

Na jól elkalandoztam. A cikk olyan lett, amilyenre terveztem. Pesszimista, szkeptikus, egyszerűen rossz, sz@r! Már nem fogom magyarázni többé, hogy minek kellet volna történni, hogy zuhanni fognak a tőzsdék, hogy irracionális a világ, hogy az infláció nem áll meg egyhamar, hogy az arany, és ezüst biztos menedék. Az összes közgazdasági szabály elveszett. A központi bankok, és kormányok, bármit megtehetnek, ők eladósodhatnak, leértékelhetnek, elengedhetnek, megszabhatnak, korlátozhatnak. Csak kell valami indok rá, most például a Covid, és hát majd az új törzsek, amik folyamatosan jönnek majd ( bár magát a tőzsdét, új törzzsel, max. pár napig lehet csak “megijeszteni” ). Amíg a likviditás korlátlan, mert az!, addig semmi sem fog változni. De miért baj, hogy emelkedik a tőzsde, és mindenre van pénz. Hmmm…elvileg, mert mondom, a szabályok eltűntek, elvileg….Infláció, infláció, infláció….reálbér csökkenés, a gazdag gazdagabb lesz, a szegény szegényebb lesz…. egy adott pillanatban azonban megáll a cégek profit növekedése, mert egyszerűen nem lesz pénze az embereknek vásárolni. Ekkor elbocsátások lesznek, munkanélküliség ( de most olyan “igazi” 🙁 ) Mert azt az irgalmatlan mennyiségű pénz, amit kinyomtattak, ökörségekre költötték el. Árfolyamok emelésére, kézzel meg nem fogható pénzre ( kriptopénz ), NFT-re ( az utóbbi idők legnagyobb vicce!! ), a semmit nem termelő cégek finanszírozására, multik megsegítésére, megmentésére, feleslegesen magas ösztönzőkre, segélyekre. ( a 2 éves moratórium, irracionális!! minden barátomnak azóta is van munkája, egyiknek!!! sem volt rá szüksége, bár “vicces” lesz lehet, mert a véleményem szerint, majd pont ezután lenne igazán… ). Ezzel a pénzpumpával, újabb “boldog” éveket tudtunk finanszírozni, az after-party, még mindig tart, de ha elfogy a pezsgő, a drog, véget ér a buli, de már nem lesz senki aki összeszedje a poharakat, feltakarítson, vagy haza vigyen. A pincér, a takarító, a taxis, nem tudta kivárni a buli végét, ők már haza mentek, vagy kénytelenek voltak másba kezdeni, mert ilyen hosszú bulira, még ők sem számítottak…

Semmiképpen ne vedd a fentieket befektetési tanácsnak, ez kizárólag az én véleményem, ha befektetési döntést kívánsz hozni, javaslom, hogy  előtte konzultálj profi befektetési tanácsadóval, én nem vagyok az!!

U.I.: Nem adom el az aranyamat, ezüstömet, tartom, és veszek még. Tartom a short pozíciómat a tőzsdéken ( Dow Jones, NASDAQ, S&P500, DAX, LSE  ), nem vásárolok kriptopénzt. Én egy buta, konzervatív nézeteket valló, tudatlan, régimódi ember vagyok. 

HASONLÓ BEJEGYZÉSEK EBBEN A TÉMÁBAN
Mágnesteszt: Hogyan ellenőrizzük az ezüst- és aranyérmék valódiságát?

Egy nagyon hasznos videót mutatunk be a cikkben. Ha most kezded gyűjteni az érméket, vagy ha már régebb óta foglalkozol >>>

Római Birodalomból származó ezüstérméket találtak, Augsburg közelében!

Augsburg közelében, római kori ezüstpénzeket találtak – írja a Live Science. A leletet egy egykori folyó medrében találták, és mivel nagy >>>

Az Európai Központi Bank 2024-ig, újratervezi az eurobankjegyeket

A 2021. december 6-án kelt sajtóközlemény szerint az Európai Központi Bank 2024-ig tervezi az eurobankjegyek újratervezését. A végeleges dizájn kialakításában több >>>

Megvan a második időkapszula, “kincsek” lehetnek benne!

Megvan a második időkapszula, amit már napok óta keresnek. Korabeli hírekből lehetett tudni, hogy Robert E. Lee a déli rabszolgatartó Konföderáció tábornokának >>>

Hirdetés

Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?