Az Egyesült Államok első hivatalos forgalmi érméje ( A Fugio, vagy más néven, a Franklin cent )

Hirdetés

Az Egyesült Államok első hivatalos forgalmi érméje ( A Fugio, vagy más néven, a Franklin cent )
 

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

Az aztékok embereket is feláldoztak isteneiknek. 1487-ben 20000 embert mészároltak le, áldozatul a Tenochtitlanban található templom felszenteléséhez.

Hirdetés


A bejegyzés olvasási ideje, körülbelül: 2 perc

A “Fugio”-os, más néven a “Franklin cent”, az első hivatalos forgalmi érme, az Egyesült Államokban. 0,36 uncia (10 g), rézből készült, Benjamin Franklin ( igen ő, az egyik alapító atya ) tervezte,  és 1787-ben verték. Kialakítása nagyon hasonlít egy 1776-os kontinentális valuta dollárérmére, amelyet mintadarabokban gyártottak, mint potenciális kontinentális valutát, de soha nem kerültek forgalomba. 1787 Április 21-én, az Egyesült Államok Kongresszusa első alkalommal engedélyezett egy hivatalos réz pennyt, ez  volt a Franlin cent ( a továbbiakban a Fugio cent ).

Az előlapon  a ragyogó Nap, alatta pedig egy napóra látható.  A képaláírás: “Fugio” ( latin : menekülök/repülök , az idő múlására utal ). Mint fentebb említettük, ezt az érmét Benjamin Franklin tervezte ; Emlékeztetőül a birtokosoknak az aljára ezt az üzenetet helyezte: „Vigyázz a dolgodra ( üzletedre )”. Ez a minta az 1776-os “kontinentális dollár”  érmén alapult, amelyeket minta daraboknak készítettek, de soha nem bocsátottak forgalomba.  Egyes történészek úgy vélik, hogy az “üzlet, business” szót szó szerint kell értelmezni, mivel Franklin is befolyásos és sikeres üzletember volt. Ez nem azt jelenti, hogy “gondoskodj a saját dolgodról”, ahogy ma ezt a kifejezést használják, hanem azt, hogy “figyelj a dolgaidra”. 

Az érme hátlapján pedig az 1776-os kontinentális dollárérmék és papíralapú bankjegyek, valamint az 1787-es érmék hátoldalán is szereplő mottó: “Egyek vagyunk, we are one”, amelyet tizenhárom láncszem vesz körül, ezek az eredeti 13 gyarmati államot jelképezik.

1788-ban a Bank of New York több ezer Fugio centet tárolt el egy hordóban, a bank alagsorában. 1856-ban az érméket pamutzacskókba helyezték át, ismét elrakták, és majd 70 évig senki nem tudott róluk, elfeledték a “pamutzacskót”. Az érméket 1926-ban fedezték fel újra. Az érméket ezután ajándéktárgyként és emléktárgyként adták ki az ügyfeleknek, egészen 1948-ig, amikor az Amerikai Numizmatikai Társaság megvizsgálta a még megmaradt 1641 db érmét. Az érmék közül többet eladományoztak, míg másokat gyűjtőknek adtak el. Az összes  érme újszerű állapotú volt, a legtöbb barna tónusú, de akadt néhány amit vízért, és korrodálni kezdett. A bank 819 érmét tartott vissza.

Változó áron szoktak forogni aukción, nagy szórással, de azt kijelenthetjük, hogy mivel, ritka, és történelmi darabok, nem az olcsó kategóriába tartoznak. 1500$-tól ( jelenlegi érfolyamon kb.: 480.000 Ft ), a hitelesített példányok, akár 20.000$ -ért ( jelenlegi érfolyamon kb.: 6,4 millió Ft ) is elkelnek.

Hirdetés

A fenti példány, egy 2017-es aukción kelt el. ( Heritage World Coin Auctions
Dallas Signature US Coin Sale 1260   2017. november 1. és 3., 15056. tétel )

HASONLÓ BEJEGYZÉSEK EBBEN A TÉMÁBAN
Numizmatika fogalma, rövid története

A numizmatika a pénzzel és a pénztörténettel foglalkozó történeti segédtudomány. Habár a numizmatika művelői, a numizmatikusok eredetileg a régi érmék gyűjtésével és tanulmányozásával foglalkoztak, érdeklődésük ma már kiterjed >>>

Limes dénár

...limes dénár..... az utóbbi időben egyre többet látok.... Angliában nincs nap hogy a keresősök ne szednének belőle, itt nálunk ( >>>

Az 1920-as évek Magyarországon, ( 100 év gazdaságtörténete, 1. rész )

10 részes videó sorozat, amit a Magyar Nemzeti Bank készített. Az 1920-as évektől kezdve, 10 éves bontásokban mutatja be Magyarország >>>

Megvan a második időkapszula, “kincsek” lehetnek benne!

Megvan a második időkapszula, amit már napok óta keresnek. Korabeli hírekből lehetett tudni, hogy Robert E. Lee a déli rabszolgatartó Konföderáció tábornokának >>>

Hirdetés

Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?