Hirdetés


Az Egyesült Államok első hivatalos forgalmi érméje ( A Fugio, vagy más néven, a Franklin cent )


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

A “Fugio”-os, más néven a “Franklin cent”, az első hivatalos forgalmi érme, az Egyesült Államokban. 0,36 uncia (10 g), rézből készült, Benjamin Franklin ( igen ő, az egyik alapító atya ) tervezte,  és 1787-ben verték. Kialakítása nagyon hasonlít egy 1776-os kontinentális valuta dollárérmére, amelyet mintadarabokban gyártottak, mint potenciális kontinentális valutát, de soha nem kerültek forgalomba. 1787 Április 21-én, az Egyesült Államok Kongresszusa első alkalommal engedélyezett egy hivatalos réz pennyt, ez  volt a Franlin cent ( a továbbiakban a Fugio cent ).

Az előlapon  a ragyogó Nap, alatta pedig egy napóra látható.  A képaláírás: “Fugio” ( latin : menekülök/repülök , az idő múlására utal ). Mint fentebb említettük, ezt az érmét Benjamin Franklin tervezte ; Emlékeztetőül a birtokosoknak az aljára ezt az üzenetet helyezte: „Vigyázz a dolgodra ( üzletedre )”. Ez a minta az 1776-os “kontinentális dollár”  érmén alapult, amelyeket minta daraboknak készítettek, de soha nem bocsátottak forgalomba.  Egyes történészek úgy vélik, hogy az “üzlet, business” szót szó szerint kell értelmezni, mivel Franklin is befolyásos és sikeres üzletember volt. Ez nem azt jelenti, hogy “gondoskodj a saját dolgodról”, ahogy ma ezt a kifejezést használják, hanem azt, hogy “figyelj a dolgaidra”.  Az érme hátlapján pedig az 1776-os kontinentális dollárérmék és papíralapú bankjegyek, valamint az 1787-es érmék hátoldalán is szereplő mottó: “Egyek vagyunk, we are one”, amelyet tizenhárom láncszem vesz körül, ezek az eredeti 13 gyarmati államot jelképezik.

1788-ban a Bank of New York több ezer Fugio centet tárolt el egy hordóban, a bank alagsorában. 1856-ban az érméket pamutzacskókba helyezték át, ismét elrakták, és majd 70 évig senki nem tudott róluk, elfeledték a “pamutzacskót”. Az érméket 1926-ban fedezték fel újra. Az érméket ezután ajándéktárgyként és emléktárgyként adták ki az ügyfeleknek, egészen 1948-ig, amikor az Amerikai Numizmatikai Társaság megvizsgálta a még megmaradt 1641 db érmét. Az érmék közül többet eladományoztak, míg másokat gyűjtőknek adtak el. Az összes  érme újszerű állapotú volt, a legtöbb barna tónusú, de akadt néhány amit vízért, és korrodálni kezdett. A bank 819 érmét tartott vissza.


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

​​Az ókori rómaiak gyakran használtak állott vizeletet szájvízként. A vizelet fő összetevője az ammónia, amely erős tisztítószerként működik. A vizelet annyira keresett lett, hogy a vele kereskedő rómaiaknak adót kellett fizetniük!

Változó áron szoktak forogni aukción, nagy szórással, de azt kijelenthetjük, hogy mivel, ritka, és történelmi darabok, nem az olcsó kategóriába tartoznak. 1500$-tól ( jelenlegi érfolyamon kb.: 480.000 Ft ), a hitelesített példányok, akár 20.000$ -ért ( jelenlegi érfolyamon kb.: 6,4 millió Ft ) is elkelnek.

A fenti példány, egy 2017-es aukción kelt el. ( Heritage World Coin Auctions Dallas Signature US Coin Sale 1260   2017. november 1. és 3., 15056. tétel )

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések