Hirdetés


Jelentős mennyiségű vizet találtak a Marson! Ez a felfedezés nagy jelentőséggel bírhat az esetleges Mars-telepesek számára!


A bejegyzés becsült olvasási ideje < 1 perc

Az Európai tudósok által végzett kutatások eredményei szerint a Marson jelentős mennyiségű fagyott víz található, és ezen vízkészlet optimális helyen, az egyenlítő közelében helyezkedik el. Az Európai Űrügynökség ( ESA ) szakemberei a Mars Express nevű űrszondával vizsgálták meg a bolygó érintett területét, és arra a következtetésre jutottak, hogy a jégréteg vastagsága akár elérheti a 3,7 métert is.

 

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

Az európaiak megjelenésével az Újvilág 1500-ban még 12 milliósra becsült őslakossága, 1900-ra 237000 főre csökkent.

Ez a felfedezés nagy jelentőséggel bírhat az esetleges Mars-telepesek számára, ugyanis a vízmennyiség, amely a Vörös-tengernyi területtel vetekszik, potenciálisan segíthetne a túlélésben. Azonban a kihívást jelenti, hogy a jégtömb felületéről mintegy 300 méter vastagságú port és üledéket kellene eltávolítaniuk a leendő telepeseknek. Jelenlegi tudományos ismereteink szerint ez a feladat még nem megoldható. A jég meglétét először 2007-es Mars-expedíció során fedezték fel, de addig nem voltak pontos információink a mennyiségéről. Korábbi feltételezések szerint a terület alatt található anyagok lehetnek vulkanikus porok is, de az új adatok egyértelműen arra utalnak, hogy valódi, fagyott víz található a Marson. Ez a felfedezés jelentős lépés lehet az űrkutatásban és a Mars kolonizációs tervek kialakításában.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések