Hirdetés


I. András király tiszteletére, emlékérmet bocsátott ki az MNB ( 2023. augusztus 22-én 8 órától lesznek elérhetők )


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

Tihany, 2023. augusztus 21., hétfő ( MTI ) – Emlékérmet bocsátott ki I. András király tiszteletére a Magyar Nemzeti Bank – közölte a Tihanyi Apátság látogatóközpontjában tartott hétfői ünnepségen a pénzintézet alelnöke.

Kandrács Csaba elmondta: az 500 arany, valamint az 5000-5000 ezüst- és nemesfém érmét az Országépítő királyok Árpád dinasztiájából című sorozat második elemeként bocsátották ki. A sorozat első darabja a 2021-ben kiadott Szent István király emlékérme volt. A tihanyi monostort alapító I. András királynak emléket állító aranyérmék 500 ezer forintba, az ezüstök 15 ezer forintba, a nemesfémek háromezer forintba kerülnek. Az érméket Szilos András tervezte.

A Magyar Nemzeti Bank  1968 óta rendszeresen bocsát ki emlékérméket évfordulók, nemzetközi események alkalmából – mondta Kandrács Csaba. Mihályi Norbert Jeromos, a Tihanyi Bencés Apátság elöljárója I. Andrásról szólva elmondta, hogy országépítőként Szent István nyomdokaiba lépett. Gál Sámuel bencés szerzetes azt emelte ki, hogy I. András folytatta a Szent István által megkezdett országépítést, megerősítette a kereszténységet.


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

1887-ben néhány politikus férfiember úgy döntött, hogy poénból felkérik Susanna M. Salter-t, hogy induljon ő is a közelgő polgármester választáson. A férfiak ezzel a megmozdulással azt akarták bizonyítani, hogy a város polgárai nem fogják hagyni, hogy egy nő irányítsa őket. A tervük azonban nem jött össze, ugyanis a nő a szavazatok 2/3-t megszerezte, amivel meg is nyerte a választást.

Általa az apátság hozzájárult ahhoz a kulturális, gazdasági örökséghez amely manapság is jellemzi Tihanyt – tette hozzá. A helyszínen kiadott sajtóanyag szerint az emlékérmék előlapján az uralkodó által veretett úgynevezett második típusú ezüstdénár előlapjának ábrázolása látható, az apátság alapítólevelét megidéző pergamenszerű felületen. A latin nyelvű körirat megnevezi a kibocsátót, a kereszt motívummal pedig kifejezi az uralkodó elkötelezettségét a kereszténység mellett. A hátlapon I. András pecsétje, valamint az uralkodó neve és uralkodásának ideje látható. Mindhárom emlékérme átmérője 34 milliméter, szélük sima, szélfelirattal ellátott.

Az I. András elnevezésű ezüst és színesfém emlékérmék 2023. augusztus 22-én 8 órától lesznek elérhetők a webshopban.

Az I. András elnevezésű 15000 forint névértékű ezüst és 3000 forint névértékű színesfém emlékérmét 2023. augusztus 22-én 8 órától, korlátozott példányszámban ( 1 db/ fő ), kizárólag a webáruházban elérhetővé tesszük. Az előjegyzési szabályzatban foglaltak szerint a webshopban megvásárolható mennyiség a maximálisan verhető példányszám 10 %-ából, valamint a korábban előjegyzett, de meg nem erősített példányokból áll össze. Az erre vonatkozó részletes szabályzat itt olvasható: https://penzvero.hu/wp-content/uploads/2023/01/elojegyzesi-szabalyzat_HU.pdf

Az emlékérme az érmeboltban csak az előjegyzők részére lesz hozzáférhető, a hamarosan kiküldésre kerülő előjegyzési értesítő szerint. A fent közzétett termék értékesítésénél is alkalmazzuk a sorba állító rendszert. Az előjegyzett érmék személyes átvétele és kiszállítása független a sorba állító rendszertől, az emlékérme személyes átvételére 2023. augusztus 22-én 8 órától biztosítunk lehetőséget érmeboltunkban, valamint az előjegyzések postázását is már aznap megkezdjük.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések