Hirdetés


Kambodzsa: Pol Pot és a Vörös Khmerek ( történelmi dokumentumfilmek )


A bejegyzés becsült olvasási ideje < 1 perc

Pol Pot és a Vörös Khmerek egy kommunista vezető és politikai mozgalom volt, amely a 20. század közepén jelentős hatást gyakorolt Kambodzsára. Pol Pot, eredeti nevén Saloth Sar, 1975-ben vezette a Vörös Khmerek nevű kommunista gerillacsapatot, amely 1975 és 1979 között Kambodzsa irányítását vette át.

Vörös Khmer katonák


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

Buzz Aldrin volt az első ember, aki bepisilt a Holdon. Amikor 1969-ben Edwin „Buzz”, a Holdon járt ( második űrhajós, aki a Holdra lépett ), szkafanderének vizeletgyűjtő hüvelye eltört, így nem maradt más választása, mint a nadrágjába pisilni.

A Vörös Khmerek hatalomra kerülése után radikális és brutális politikát folytattak, céljuk a kambodzsai társadalom totális átalakítása volt. Az agrárius kommunizmus elvei alapján a városok lakosságát kényszerűen kitelepítették a vidéki területekre, ahol mezőgazdasági munkát kellett végezniük. Az értelmiségiek, vallási vezetők és minden olyan csoport, amely a régi rendet képviselte, brutális tisztogatások áldozatai lettek. A Vörös Khmerek uralma alatt a szigorú munkaközpontokban és munkatáborokban sok ember vesztette életét a kimerítés, éhezés és kivégzések következtében. Becslések szerint az 1975 és 1979 közötti időszakban akár 1,7 millió ember, ami a kambodzsai népesség 25-30%-a, veszítette életét a Vörös Khmerek rezsim miatt.

Az 1979-es vietnami invázió következtében a Vörös Khmerek hatalma megszakadt, és Pol Pot és követői gerillaháborúba kezdtek. Bár a Vörös Khmerek formálisan 1999-ben megszűnt, a gerillák még tovább harcoltak. Pol Pot 1998-ban meghalt. Pol Pot és a Vörös Khmerek emlékezetes példája a diktatórikus hatalommal való visszaélésnek és a tömeggyilkosságoknak a modern történelemben. Az események emléke sokkoló tanulságokkal szolgál a totalitárius rezsim veszélyeiről és az emberi jogok tiszteletben tartásának fontosságáról.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések