Hirdetés


Évek óta zavarta ez a “valami”, de amikor kiemelte a gazda, nem hitte el, hogy mit talált!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

Egy gazda még tavaly ( 2023 ) októberben szántás közben Nyugat-Szlovákiában nekiütközött egy „sziklának”. Nem ez volt az első alkalom, hogy az idegesítő „szikla” az útjába került, de akkor úgy döntött, hogy ez lesz az utolsó. Ásni kezdett – és talált egy szokatlan második világháborús leletet.- írja a Miami Herald 

Ahogy a kosztolná-zariečiei gazda ásott, egy kör alakú betonszerkezet kezdett kirajzolódni – közölte a Szlovák Köztársaság Műemléki Hivatala december 11-i sajtóközleményében. A Chocholná-Velčice község által egy október 17-i Facebook-bejegyzésben megosztott fotók az ásatási folyamatot mutatják be.

 A részben eltemetett géppuskafészket Kostolná-Záriečie mezőn találták meg.

A részben eltemetett tárgy elsőre kráternek tűnik. A helyi tisztviselők a gazda leletét a náci német hadsereg által a második világháború alatt használt géppuskafészek alsó feleként azonosították. Ezeket a géppuskafészkeket kugelstandnak és kugelbunkernek is ismerték.

Ezek a védőszerkezetek vasbetonból készültek, és gömb alakúak voltak, tetejükön lyukkal. A közlemény szerint óvóhelyként és lőhelyként használták gépfegyverek vagy más gyalogos katonák számára.

 


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

​​Az ókori rómaiak gyakran használtak állott vizeletet szájvízként. A vizelet fő összetevője az ammónia, amely erős tisztítószerként működik. A vizelet annyira keresett lett, hogy a vele kereskedő rómaiaknak adót kellett fizetniük!

1945-ben, a második világháború utolsó néhány hónapjának közelében Chocholná-Velčice falu körülbelül két hétig a frontvonal mentén helyezkedett el – áll a Facebook-bejegyzésben. A náci német hadsereg megvédte a falut az előrenyomuló szovjet-román hadseregtől, mielőtt végül visszavonult volna. Ez idő alatt a német hadsereg géppuskafészkekkel erősítette meg pozícióját.

A második világháborús géppuskafészek a teljes feltárás után.

A közlemény szerint, fémdetektorokkal átkutatták a Kostolná-Záriečie területén lévő terepet, de nem találtak más műtárgyat. A további leletek hiánya arra utal, hogy ez a géppuskafészek valószínűleg nem volt aktív tüzelési hely.

Így nézett ki eredetileg, “használat” közben

A második világháború után valamikor a géppuskafészek felső része megsemmisült, valószínűleg azért, mert megzavarta a szántást – közölték tisztviselők. A földalatti építményt pedig “elfelejtették” – egészen mostanáig.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések