Hirdetés


Heti makronaptár – Ipari, építőipari adatok jelennek meg a jövő héten


A bejegyzés becsült olvasási ideje < 1 perc

Budapest, 2023. szeptember 10., vasárnap ( MTI ) – A jövő héten jelennek meg adatok a júliusi ipari és építőipari termelésről.

Szerdán közli a Központi Statisztikai Hivatal ( KSH ) az ipari termelés júliusi részletes adatait második becslésében. A szeptember 7-én kiadott első becslés szerint 2023 júliusában az ipari termelés volumene 2,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 2,5 százalékkal mérséklődött. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2023 júniusához mérten 2,8 százalékkal nőtt.


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

A görények, a kutyák és a majmok voltak a legnépszerűbb házi kedvencek a Római Birodalomban. Az ókori rómaiak macskák helyett görényeket használtak egerek és patkányok vadászatára. Kutyákat használtak őrként, majmokat pedig szórakozásként.

Pénteken jelennek meg az építőipari termelés júliusi adatai. Júniusban az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 3,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az építményfőcsoportok közül az épületek építése 7,5 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké 20,5 százalékkal visszaesett. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 1,4 százalékkal kisebb volt a májusinál. Az építőipar termelői árai 17,2 százalékkal nőttek a második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések