Hirdetés


Így mentette meg a bogáncs Skóciát, és ezért lett nemzeti jelkép!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 3 perc

Skócia hegyvidékein, szigetein és alföldein büszkén terül el egy szúrós lila bogáncs, amely évszázadok óta Skócia nemzeti szimbólumaként tündököl. A Cirsium vulgare ( dárdás bogáncs, közönséges aszat ) fészkesvirágzatú, az őszirózsafélék családjába tartozó, kétéves, lágyszárú növény, és már régóta fontos jelkép a skótok történelmében. Szokás “Skócia virágának” is nevezni, és egyben elmondhatjuk róla, hogy a skóciai bogáncs a legrégebbi feljegyzett nemzeti virágzó növény ( mint jelkép ).

Számos legenda kering arról, hogyan vált a bogáncs Skócia jelképévé, de a legtöbb történet egy 1263-as csatából származik. A largs-i csatában III. Sándor skót király legyőzi IV. Haakon norvég király viking armadáját. Nézzük meg röviden ennek az időszaknak az összefoglalóját. Skócia jelentős része hosszú évszázadokon keresztül a Norvég Királyság része volt. 1263-ra azonban Norvégia látszólag elvesztette érdeklődését korábbi területei iránt. Ebben az időszakban III. Sándor király javasolta a Nyugati-szigetek és Kintyre visszavásárlását IV. Haakon norvég királytól, ami újra felkeltette a norvég érdeklődést Skócia iránt. 1263 nyarán Haakon norvég király hatalmas hajóflottával indult a skót partok felé, szándékában a skótok meghódítása állt. Azonban a viharok néhány hajóját az ayrshire-i Largs partjaira kényszerítették, ahol norvég csapatok partra is szálltak. A legendák szerint a skandinávok megpróbálták meglepni az alvó skótokat, ám egy bogáncsos területen járva egy norvég katona belelépett a szúrós tüskékbe, és felkiáltott a fájdalomtól. Ez a kiáltás riasztotta a skótokat, akik felkeltek és sikeresen megállították az inváziót. A bogáncs szerepét a csatában elismerve, Skócia nemzeti szimbólumává vált.

A szúrós bogáncs, a Cirsium vulgare ( A kép forrása: Shutterstock/Krolya25, nts.org.uk )

A bogáncsot először III. Jakab 1474-ben kibocsátott ezüstérméin használták királyi szimbólumként. 1540-re pedig már a királyság nemzeti jelképeként ismerték el. Ugyanebben az évben alapították meg a “Bogáncs Rendet” V. Jakab király uralkodása alatt. A rend célja az volt, hogy kihangsúlyozza Skócia és a skótok büszkeségét. A Bogáncs Rend jelvényén ez az írás szerepel “Nemo me impune lacessit” – “Senki sem bánthat engem büntetés nélkül“, amelyet a skótok gyakran fordítanak így: “Ki merészkedik velem szembeszállni?“”, középen pedig a bogáncs.


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

A japánok a második világháborúban különleges fegyverként használták fel a legyeket. Mindegyiket kolera vírussal fertőzött edénybe mártották és Kína határában engedték szabadon őket. Mivel a japánok beoltatták magukat a betegség ellen, ezért őket nem fertőzte meg. Ám a határ mellett élők közül, közel fél millióan kapták el a betegséget.

A Bogáncs Rend csillaga

A “bogáncs” végül folyamatosan megjelent a skót érméken, nagyjából hasonló formában ábrázolva. Majd miután Skócia az Egyesült Királyság része ( tagországa ) lett ( A Skót Királyság 1707. május 1-jéig független állam volt, ekkor azonban az Acts of Union (az egyesülési törvények) egyfajta politikai államszövetség vonta az angol királysággal, és ezzel tulajdonképpen létrejött Nagy-Britannia ), a brit érmékre is rákerült több alkalommal.

1 Thistle Merk ( bogáncs merk ), VI. Jakab 1567-1625  Nyolcadik pénzverés, 1601. A “merk” egy régi skót kifejezés, amely a skót pénznem egy egységét jelentette. ( A kép forrása: silburycoins.co.uk )

 

5 Pence ( penny ), 2008 ( A kép forrása: coinsanduk.com )

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések