Hirdetés


Használtak az észak-amerikai indiánok saját pénzt? Nem, de volt rá példa, hogy igen!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

Pontiac egy Ottawa indián törzsfőnök volt, és az észak-amerikai francia és indián háború utáni időszakban szervezte az indián ellenállást a brit uralom ellen. Az indián ellenállás időszaka alatt, amit Pontiac háborújának is neveznek ( 1763–1766 ), megjelent az egyik első példa, az Amerikában kibocsátott ostrompénzekre.

A francia vereség a francia és indián háborúban a Nagy-tavak vidékét a brit uralom alá helyezte, akik kevésbé voltak vendégszeretők az indiánokkal. Fokozatosan megvonták az indiánoktól, az addig megszerzett kiváltságaikat ( például a a lőfegyverek tartására vonatkozó engedélyt ). Az indiánok ráadásul megtutták, hogy a britek egy agresszív telepes mozgalom élére álltak. Ez pedig súlyosan fenyegette őket. Ahogy a britek és az indiánok közötti feszültség növekedett, Pontiac gyakorlatilag minden indián törzset sikeresen egységbe hívott, a Felső-tó területétől az alsó Mississippi-ig, és egyidejűleg támadást indított 12 brit erőd ellen ezeken területeken. Minden törzs a legközelebbi brit erőd ellen támadt, így Pontiac ostrom alá vonta a detroiti erődöt.

Pontiac és kísérete találkozik Robert Rogers őrnaggyal és csapataival; James Wimer litográfiája, Events in Indian History ( 1841 ).

Pontiac detroiti ostroma májustól októberig tartott, és  ellentétben a többi erőd elleni támadással, kudarcba fulladt. Ennek ellenére, míg az ostrom folyamatban volt, Pontiac érdekességként “jegyeket” ( egyfajta szükségpénzeket, vagy ha úgy tetszik, ostrompénzeket ) bocsátott ki, hogy fizessen azokért a szükséges ellátmányokért, amire harcosainak szüksége volt az ostrom folytatásához. Ezek a jegyek nem mások voltak, mint nyírfakérgek darabjai. Minden “kéregjegyen” két kép volt található, egy kép arról a dologról, amit Pontiac meg akart vásárolni vele, és egy ábra, ami az odút szimbolizálta, amit ő választott ki totemként vagy hieroglifikus aláírásnak. Valószínűleg Pontiac teljesítette “kötelezettségét” a jegyek visszaváltására a háború után, így végül a jegyeket kivonták a forgalomból, de a részletek arról, hogy ez pontosan hogyan történt, sajnos nem ismertek.


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

Az Eiffel-torony eredetileg Barcelonának készült. Az Eiffel-torony otthonosan néz ki Párizsban, és a legnépszerűbb turisztikai látványosság a francia városban – de nem ott kellene lennie! Amikor Gustav Eiffel bemutatta a tervet Barcelonának, a város túl rondának gondolta. Ezért az 1889-es párizsi nemzetközi kiállításon "ideiglenesen" lett bemutatva, de azóta is ott van.

Bár Pontiac indián törzsek konföderációja számottevő sikert ért el, 1766-ban, látva a britek elkerülhetetlen fölényét, mégis kénytelen volt békeegyezményt kötni. A “kéreg pénz” alkalmazása valószínűleg azt mutatja, hogy mennyire befolyásolták az európai gyakorlatok az indiánokat, és nem csak az ősi indián szokásokat gyakorolták. A francia trapperek és vadászok, akiknek még mindig erős kapcsolataik voltak az indiánokkal, agitáltak a britek ellen, és a kéregjegyek szembetűnő hasonlóságot mutatnak a különféle típusú zsetonpénzekkel vagy átválthatatlan papírpénzekkel, amelyeket a kormányok gyakran bocsátanak ki háború idején.

Forrás: encyclopedia-of-money.blogspot.com, PONTIAC’S BARK MONEY

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések