Hirdetés


Premonetáris valuták a világból! ( kagylók, töltények, sórudak, fából készült sertés…stb )


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

Bemutatok nektek egy látványos úgynevezett “premonetáris valuta”, fényképes listát. Ez most nem egy cikk, hanem inkább egy kis ízelítő arról, amiről, amikről idővel, valószínűleg írni fogok.

Nehéz pontos definíciót találni a “premonetáris valuta” kifejezésre, de nagyjából annyi a jelentése, hogy az értéket a munkából vagy a cseréből levezető, a “modern” monetáris időszakot megelőző időszakban kialakult pénzügyi rendszerben forgó valuták. Ha az alábbi képeket megnézed, könnyebb lesz ezt értelmezned. Pénzként, csereeszközként funkcionáló, azonban nem a mai elvárásoknak megfelelő kinézettel, és technikai, monetáris megoldásokkal működő “pénzekről” beszélünk.

Konkrétan, ősi, helyi, speciális fizetőeszközök. Ám azt azért tudni kell, hogy közülük néhányat, még a mai napig használnak. Általában ezek a helyek Afrika, Közép-Amerika, Ázsia vagy Óceánia, mai napig elszigetelt területeire korlátozódnak. Európában a hivatalos fizetőeszközökön kívül, mást pénzként kínálni, és elfogadni törvénytelen, és ezt szigorúan ellenőrzik is. Azonban a fentebb említett területeken, ezt ilyen formában ellenőrizni nem feltétlenül tudják, vagy akár nem hivatalosan ugyan, de engedik is.

Valóban nagyon sok érdekességet találhatsz, ígérem, folyamatosan próbálok majd mesélni róluk. Íme 🙂


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

Oroszországban kifogyott a vodka a második világháború végének ünneplésekor. A háború befejeztével az emberek elözönlötték az utcákat, és addig buliztak, amíg a nemzet összes vodkatartaléka el nem fogyott.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések