Hirdetés


Ide kellene egy jó cím, hogy elolvasd! De igazából mindegy… úgysincs a cikkben semmi érdekes!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 5 perc

Még mindig nincs válság, és nem is lesz. Erről már írtam itt: Nincs válság, nem is volt, nem is lesz! Nos, aki érti az iróniát, az tudja, hogy pont az ellenkezőjére gondolok ilyenkor. 

Az ellenben valóban igaz, hogy az ingyen pénzcsap nem igazán akar leállni, hisz nélküle szinte egyetlen egy országban sem lenne érdemi gazdasági növekedés. A FED még mindig küzd azzal, hogy mit tegyen. Semleges, kitérő válaszokat ad a kérdésekre, mert nem tudja mi tévő legyen. Az infláció ellen, amit eleve a központi bankok okoztak, most kamatemeléssel próbálkozik. De nagyon úgy néz ki, hogy csak nem akar esni a fogyasztás Amerikában, és nincs recesszió. Bár az infláció már csökkenést mutat, a 2%-os stabil inflációs cél még messze van. Azonban ha tovább emeli a kamatokat, már érdemben fog ártani a gazdaságnak. Ez Amerika…. véleményem szerint nem ez okozza majd a globális recessziót, mivel ha valóban beütne a baj, bizonyos vagyok benne, hogy újra, és újra, és újra meg fogják menteni ígéretekkel, ingyen pénzekkel mind a piacokat, mind az embereket. Ez szép, és jó, de mint ahogy már több mint 10 éve, ez csak elodázza azt, ami majd egyszer úgyis bekövetkezik. De mondjuk igaz….nehogy már a mi életünkben! Szívják meg a gyerekeink… Kína lesz itt a probléma. Kína egyfajta kommunista kapitalizmust akart építeni, de végül kudarcot fog vallani Miért? Mert pont azokat az elemeket tartotta meg a kommunizmusból amik a legártalmasabbak, és azokat a dolgokat vette át a kapitalizmusból, amik a legártalmasabbak. Ebből lett a valaha volt legártalmasabb koktél 🙂

Mire is gondolok? Totális ellenőrzést akar gyakorolni az emberek, és cégek felett. ( mondjuk a kapitalizmusban is ez az “új” irány ) Ha innovatív és kreatív vagy, az csak addig jó, amíg felépíted a céged, utána pedig majd elveszi az állam. Ez csökkenti az emberek produktivitását, mivel ezt látják. Az okosabbak pedig nem hülyék, ezért nem fognak dolgozni. Ennek jelei, már látszódnak. Teljesen felesleges állami építkezések, beruházások  ( mondjuk a kapitalizmusban is ez az “új” irány ) amik elvonták az amúgy is szűkös erőforrásokat más, hasznos, és értékteremtő beruházásoktól. Elképesztő mennyiségű pénzt költöttek hatalmas szellemvárosok felépítésére, miközben pont, hogy fogy Kína népessége, nem pedig növekszik. Úgy is mondhatnák, hogy pénz van ( egyenlőre ), de ember nincs.

Egy férfi sétál egy utcán Chenggong városában, Yunnan tartományban. 2012-ben Chenggongban az újonnan épített lakóházak nagy része még mindig lakatlan, és állítólag Ázsia egyik legnagyobb szellemvárosa. ( A kép forrása: VCG/Getty Images )

De nem baj, itt van a mesterséges intelligencia, ami fejlődik, termelékenyé és nyereségessé teszi majd a cégeket. Oké, de meddig? Ennek rövid távú előnye most csak annyi, hogy ha “mesterséges intelligencia” cégekbe ( például: NVIDIA, Microsoft, Alphabet, Amazon, Meta, a szokásos cégek 🙂 ) fektettél, jó nagyot kaszáltál a tőzsdén.  De már “csak” ez pumpálja a tőzsdei lufit. De meddig? Mert szerintem ennek csak pont annyi értelme van, hogy a lufi még nagyobb lesz, ezért majd még nagyobbat szól majd amikor kidurran. Egyébként, most csinálok egy kísérletet, a 2. hétnél tartok, szóval még nem lehet érdemi következtetéseket levonni. Azt tesztelem, hogy valóban fejlődik-e a mesterséges intelligencia az idő múlásával. Ezt itt követhetitek: ChatGPT kísérlet Annyit azért már elmondhatok, vagyis tippelnék, hogy a “fejlődés” egy szinten meg fog állni, a különböző jogi, adatvédelmi, egyéb problémák miatt. Vagyis az ilyen chat robotok, inkább egyfajta “beszélő lexikonok” lesznek csak. Az ügyfél szolgálatos robotokat pedig senki nem fogja komolyan venni, pláne nem fogok majd “nekik” érzékeny adatokat megadni. Embernek nem adom meg telefonba az adataimat, nemhogy egy robotnak. Egyedül a hadiipar, és az okostelefon ipar számára igazán nyereséges. Az előbbi okozhat III. világháborút, az utóbbinak pedig semmi értékteremtő értelme nincs. Vagyis fasza…. Én többre becsülök egy jó könyvet, vagy képregényt mint egy beszélő okostelefont, de ez már egy másik történet, és személyes vélemény. Azért van hasznos felhasználási területe is, ahol kifejezetten erőltetném az AI-t. Ez pedig az orvoslás, tanulás ( vagyis oktatás ), és a kutatási területek ( pld.:  élelmezés, éghajlat, űrkutatás ). De sajnos utópisztikus azt gondolni, hogy helyesen tudja majd az emberiség kiválasztani azokat a területeket, ahol bevethetjük majd a ” szuper” AI-t.

Hirdetés


Szóval vissza Kínához. Annyit azért pont elért Kína, hogy ha nála baj lesz, akkor mindenhol az lesz ( még nálunk Magyarországon is ). Ezt eddig csak Amerikáról gondoltuk, de ez most már azért nem így van. Kínában tehát esni fog az ipari termelés, csökkenni fog a termelékenység, a munkaképes lakosság száma. A környezetszennyezés olyan szintre fut, hogy az is érdemben lassítja majd a gazdaságot. Ezeket a problémákat pedig nem lehet csak pénzzel megoldani. Kíváncsian várom, hogy mi lesz. Akár polgárháborút is el tudok képzelni, vagyis egyfajta puccsot a kormány ellen. A kormány erre természetesen erőszakkal fog reagálni, és akkor lehet az igazán nagy baj. Vagy a kínaiak hozzák a sok évszázados hozzáállásukat, és elfogadják a szegénységet, nyomort, és újfent behódolnak a “pártnak”.

Ráadásul itt van ez a klímaválság vagy micsoda. Tudod? Erről beszél mindenki már évek óta… Mekkora egy kamu nem? Hááát nem, nem az. Ezt nem elemzem, ehhez sem értek 🙂 de ebben a cikkben olvashattok erről pár ijesztő dolgot: Eltűnt a hó az Alpok gleccsereiről

Csak megjegyzésképpen. Ilyen kilátások esetén, valóban érdemes aranyat, és ezüstöt tartani. Bár megenni ezeket sem lehet ( mert élelmiszer hiány is elképzelhető ) de a még fellelhető erőforrásokra, élelmiszerre, tárgyakra, feltételezhetően el lehet majd cserélni őket. Ez úgy hangzik mintha fel kellene készülni valamire? Igen úgy. Tudom sokszor olvastad már ezt, és figyelmeztettek erre, és már unod. Igen, én is unom. Unom, hogy nincs válság! Kell egy “egészséges” válság, hogy az értékrendek visszaálljanak a vállalható szintre, hogy választásokat ne médián keresztül lehessen megnyerni, hanem fák, búza, kukorica, gyümölcsfák…stb ültetésével, lakóházak építésével, ne 0%-hitellel ( ami nem is az ), hogy a tanulás, tanulás legyen, ne pedig ponthatárok, online órák, online regisztrációk, rendszerek. Legyen ceruza újra az órákon :), Legyen kisebb a munkabér szakadék. Nehogy már 5-ször többet keressen valaki egy klímás irodában ülve, mint a 40 fokban kukákat ürítő srácok? Szarok a végzettségére, és nyelvtudására. Minden munka fontos egy rendszerben, úgy mint egy hangyabolyban. Munka kell, és korrekt fizetés. A bankok hatalmát korlátozni kell, nem kell megszüntetni a készpénzt, pont hogy nem. Az értékteremtést, termelést kell támogatni, nem pedig felesleges beruházásokat, és olyan dolgokat amikről azt hiszik fejlődés, pedig nem az. Amíg pedig várjuk azt a “nagy fejlődést”, nem marad senki aki learatja a búzát, aki elviszi a szemetet, aki hajlandó kohóban, poros raktárban, …stb. dolgozni, aki hajlandó kamionban ülni, a családjától távol, hetekig, hogy kihozza neked a sok szar, felesleges dolgot, amit interneten rendeltél.

Összefoglalás. Ne aggódj, nem lesz újra ceruza az iskolákban 🙂 , és neked sem kell majd szemetet hordanod. Az életed nem fog változni, nyugodtan menj el, és nézd meg a moziban a legújabb Barbie filmet, biztosan sokat lehet tanulni belőle. A bevételek rekordot döntenek, a kritikák jók. Nyilván valamilyen Oscar-díjat is dobnak majd neki. A világ jó hely marad, mindaddig, amíg elfogadjuk annak amilyen. Én elfogadom, hogy “Nincs válság, nem is volt, nem is lesz!” 🙂 Ugye érted az iróniát?

Tőzsdei tippeket nem szokás adni, mert mindenkinek magának kell tudnia és döntenie, hogy milyen és mekkora kockázatot hajlandó vállalni. Most azonban kivételt teszek, mert 100%-ig biztos vagyok a tippjeimben. Durva ezt így leírni, de tényleg így van. Tehát a tippjeim: magyar tőzsde esése, vagyis a BUX index shortolása. Ez valami álom lehetőség most! Mindenkori csúcson van a magyar tőzsde a fentiek ellenére? Elképesztő!!! Másik tippem: földgáz vétel! Miért? Mert csak. Tél jön, kánikula van. Kell a gáz a fűtéshez, hűtéshez! Ennyi.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések