Ha szeretnél meteorit darabot ( is ) vásárolni, itt a lehetőség! Megjelent a „Meteorite Impacts” sorozat legújabb darabja!

Hirdetés

Ha szeretnél meteorit darabot ( is ) vásárolni, itt a lehetőség! Megjelent a „Meteorite Impacts” sorozat legújabb darabja!

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

1887-ben néhány politikus férfiember úgy döntött, hogy poénból felkérik Susanna M. Salter-t, hogy induljon ő is a közelgő polgármester választáson. A férfiak ezzel a megmozdulással azt akarták bizonyítani, hogy a város polgárai nem fogják hagyni, hogy egy nő irányítsa őket. A tervük azonban nem jött össze, ugyanis a nő a szavazatok 2/3-t megszerezte, amivel meg is nyerte a választást.

Hirdetés


A bejegyzés olvasási ideje, körülbelül: 2 perc

A Coin Invest Trust ( CIT ) a Cook-szigetek nevében, még 2004-ben indított egy emlékérme sorozatot, amin impozáns, és valósághű ábrázolásokat készít híres meteorit becsapódások emlékére. A sorozat neve „Meteorite Impacts”. Eddig 17 különböző darab került forgalomba, most érkezett meg a 18. 

A most forgalomba kerülő érme, egy 2018 április 19-i “eseménynek” állít emléket, amikor is a nigériai Oyo állam felett 30 km-es magasságban felrobbant meteor darabjai csapottak be több faluhoz közeli területre. Összesen 160 kg meteorit darabot tudtak összegyűjteni a helyiek, és kutatók. A nevét arról a faluról kapta, ami a központi becsapódáshoz legközelebb található, Aba Panu. Úgy általában is itt találták a legtöbb meteorit darabot.

Az érme 38,61 mm átmérőjű, és három 9-es ( 0,999% ) tisztaságú, 1 unciás súlyú ezüstből készült. Mindössze 2500 db kerül forgalomba. Névértéke 5 dollár, és a Cook-szigeteken törvényes fizetőeszköznek minősülnek.

Íme ez az impozáns érme

A hátlap a száraz szavanna repedezett földjét ábrázolja, ahol a meteorit ütközött a földbe, illetve a becsapódás pontos koordinátáit, és Aba Panu falu nevét. Ami pedig igazán különlegessé teszi ezt az érmét, az az, hogy minden érmébe egy meteorit töredéke van beágyazva, úgy mint a sorozat többi darabjai esetében is. Ezért, és az érme kialakításának módja miatt, különlegessége még az érmének, hogy egyik sem lesz pontosan ugyanaz. Az előlapon pedig Erzsébet királynő képmása látható, a neve, a Cook-szigetek, és az 5 dollár-os névérték feliratokkal együtt.

Hirdetés

A sorozat eddig megjelent összes darabja

Ja, és az ára 🙂 140, és 150 euro ( jelenlegi árfolyamon, ez kb: 57, és 62 ezer Ft közötti összeget jelent ) között lehet beszerezni, bár a korlátozott darabszám miatt, feltételezhetően hamar elfogynak majd a megvásárolható darabok.

HASONLÓ BEJEGYZÉSEK EBBEN A TÉMÁBAN
Numizmatika fogalma, rövid története

A numizmatika a pénzzel és a pénztörténettel foglalkozó történeti segédtudomány. Habár a numizmatika művelői, a numizmatikusok eredetileg a régi érmék gyűjtésével és tanulmányozásával foglalkoztak, érdeklődésük ma már kiterjed >>>

Mongol űrhajós egy érmén? Van ilyen? Igen van 🙂

Valamelyik este a "szokásos" érme rendezgetés közben lettem figyelmes valamire. Kedvelem a mongol érméket, van is pár darab. Ezeket nézegettem, >>>

Egy kis érdekes statisztika: Milyen színű leggyakrabban a bankjegy? Ki, vagy mi van rajta a leggyakrabban?…

A mindennapi életben valószínűleg kevesen állnak meg, és fordítanak időt arra, hogy rácsodálkozzanak a bankjegyek látványvilágára – pedig valószínűleg nem >>>

Sokkal kevesebbet ér egy szándékosan átlyukasztott érme? Igen, de ez nem minden esetben probléma!

Azt még a kezdő érmegyűjtök is tudják, vagy "érzik", hogy a sérült, hiányos érme jóval kevesebbet érhet, vagy akár nullára >>>

Hirdetés

Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?