Hirdetés


Ha szeretnél meteorit darabot ( is ) vásárolni, itt a lehetőség! Megjelent a „Meteorite Impacts” sorozat legújabb darabja!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

A Coin Invest Trust ( CIT ) a Cook-szigetek nevében, még 2004-ben indított egy emlékérme sorozatot, amin impozáns, és valósághű ábrázolásokat készít híres meteorit becsapódások emlékére. A sorozat neve „Meteorite Impacts”. Eddig 17 különböző darab került forgalomba, most érkezett meg a 18. 

A most forgalomba kerülő érme, egy 2018 április 19-i “eseménynek” állít emléket, amikor is a nigériai Oyo állam felett 30 km-es magasságban felrobbant meteor darabjai csapottak be több faluhoz közeli területre. Összesen 160 kg meteorit darabot tudtak összegyűjteni a helyiek, és kutatók. A nevét arról a faluról kapta, ami a központi becsapódáshoz legközelebb található, Aba Panu. Úgy általában is itt találták a legtöbb meteorit darabot.

Az érme 38,61 mm átmérőjű, és három 9-es ( 0,999% ) tisztaságú, 1 unciás súlyú ezüstből készült. Mindössze 2500 db kerül forgalomba. Névértéke 5 dollár, és a Cook-szigeteken törvényes fizetőeszköznek minősülnek.

Íme ez az impozáns érme


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

1816-ban nem volt nyár a Földön. A "Dido building Carthage" című William Turner festményen egy szokatlanul ragyogó Napot láthatunk. Talán a művész így próbálta meg ábrázolni az indonéz Tambora vulkán kitörése miatt keletkező szokatlan fényhatásokat. 1815 áprilisában szokatlan természeti katasztrófa következett be a Földön: a Tambora vulkán kitörése annyi gázt és hamut lövellt a légkörbe, ami éghajlatváltozást okozott az egész bolygón. 1816-ot ezért nyár nélküli évnek nevezik, és a mai napig ez volt a leghidegebb év az emberiség történelme során, amióta csak dokumentáljuk az időjárási megfigyeléseket. A hőmérséklet világszerte csökkent, ami hatalmas terméskiesést, állatpusztulást és globális élelmiszerhiányt okozott. A tudósok szerint az abnormális hideg oka az 1815-ös indonéz vulkánkitörés, valamint számos más nagyobb kitörés volt 1808 és 1814 között. A légkörben felhalmozódott jelentős mennyiségű hamu következtében kevesebb napfény jutott át a sztratoszférán. Több hónapba telt, mire a hamu teljesen szétterjedt a Föld légkörében, így az 1815-ben bekövetkezett hatalmas kitörés hatása ebben az évben még nem is volt igazán észlelhető Európában, 1816 márciusában azonban már annál inkább, amikor nem érkezett a tavasz, hanem továbbra is szokatlanul télies maradt a hőmérséklet. Áprilisban és májusban rengeteg hó, eső és jégeső esett, júniusban és júliusban pedig nulla fok alatti hőmérsékletek voltak az Egyesült Államokban: New Yorkban és New Englandben a hó is esett. Németországot szokatlanul erős viharok sújtották ebben az évben, sok folyó kiöntött, Svájcban pedig az év minden hónapjában esett a hó.

A hátlap a száraz szavanna repedezett földjét ábrázolja, ahol a meteorit ütközött a földbe, illetve a becsapódás pontos koordinátáit, és Aba Panu falu nevét. Ami pedig igazán különlegessé teszi ezt az érmét, az az, hogy minden érmébe egy meteorit töredéke van beágyazva, úgy mint a sorozat többi darabjai esetében is. Ezért, és az érme kialakításának módja miatt, különlegessége még az érmének, hogy egyik sem lesz pontosan ugyanaz. Az előlapon pedig Erzsébet királynő képmása látható, a neve, a Cook-szigetek, és az 5 dollár-os névérték feliratokkal együtt.

A sorozat eddig megjelent összes darabja

Ja, és az ára 🙂 140, és 150 euro ( jelenlegi árfolyamon, ez kb: 57, és 62 ezer Ft közötti összeget jelent ) között lehet beszerezni, bár a korlátozott darabszám miatt, feltételezhetően hamar elfogynak majd a megvásárolható darabok.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések