Hirdetés


Heti makronaptár – Az ipari termelői árakról és a külkereskedelmi termékforgalomról érkeznek adatok a jövő héten


A bejegyzés becsült olvasási ideje < 1 perc

Budapest, 2023. október 29., vasárnap ( MTI ) – A szeptemberi ipari termelői árakról és az augusztusi külkereskedelmi termékforgalomról közöl adatokat a Központi Statisztikai Hivatal ( KSH ) a jövő héten.

Kedden hozza nyilvánosságra a KSH a szeptemberi ipari termelői árakról szóló statisztikát. Augusztusban az ipari termelői árak átlagosan 2,3 százalékkal alacsonyabbak voltak az egy évvel korábbihoz képest. A belföldi értékesítés árai 8,6 százalékkal nőttek, az exportértékesítéséi 7,6 százalékkal csökkentek. Az ipari termelői árak alakulásában az alapanyagok drágulása és az előállítási költségek emelkedése, továbbá a forint euróval szembeni, egy év alatt történt erősödése is szerepet játszott. Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítési árak 0,3, az exportértékesítési árak 0,9 százalékkal nőttek, így az ipari termelői árak összességében 0,7 százalékkal emelkedtek.


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

Az ókori Egyiptomban a szolgákat mézzel kenték be, hogy inkább ők vonzzák a legyeket, s a fáraót ne zaklassák a bogarak. A szolgák sora amúgy sem volt túl fényes akkoriban, mivel gyakran, ha meghalt egy fáraó, vele együtt eltemették az összes szolgáját, háziállatát és ágyasát is.

Csütörtökön az augusztusi külkereskedelmi termékforgalom adatait teszi közzé második becslése alapján a statisztikai hivatal. Az első becslés szerint idén augusztusban az export euróban számított értéke 1,5 százalékkal, az importé 19 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál. A termék-külkereskedelmi egyenleg 2,3 milliárd euróval ( 883 milliárd forint ) javult, az aktívum 708 millió euró ( 273 milliárd forint ) volt. Az előző hónaphoz viszonyítva a külkereskedelmi termékforgalom szintje az exportoldalon 0,5 százalékkal nőtt, az importoldalon 0,9 százalékkal csökkent. Augusztusban a kivitel értéke 11,3 milliárd eurót ( 4362 milliárd forintot ), a behozatalé 10,6 milliárd eurót ( 4089 milliárd forintot ) tett ki.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések