Hirdetés


Döbbenetes, és megrázó, hogy mit találtak felújító munkások Auschwitz-Birkenau-ban, az egyik épület padlója alatt!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

Az Auschwitz-Birkenau Emlékmű és Múzeum felújító még márciusban különleges felfedezést tettek: az egykori auschwitzi tábor 8. blokkjának padlódeszkái alatt kézzel készített sakkfigurákat találtak. Összesen 35 karton négyzetet fedeztek fel, amelyekre különböző sakkfigurákat, mint bástyákat, gyalogokat, püspököket és lovagokat rajzoltak. Noha a készlet hiányos, a múzeumi kurátorok szerint ezek a darabok jelentős és megható réteget adnak hozzá a múzeum gyűjteményéhez, mivel emlékeztetnek arra, hogyan próbálták a foglyok megőrizni a “hétköznapi” élet érzését a holokauszt idején.

( A kép forrása:  Auschwitz Múzeum )

A felfedezett sakkfigurák viszonylag primitív módon előregyártott kartonból készültek, és a funkcionalitás, a könnyű hordozhatóság és a gyors elrejtés volt a legfontosabb szempont. Elżbieta Cajzer, a Múzeum Gyűjteményének vezetője szerint bár a rajzok kissé homályosak lehetnek, a figurák könnyen megkülönböztethetők. A darabok most állagmegóvási kezelésnek lesznek alávetve. A múzeum bejelentette, hogy a sakkfigurákat a foglyok egyéb tárgyai mellett fogják kiállítani egy új tárlat részeként, amely a fogvatartottak esti, elméletileg szabadidejének rövid időszakaira fókuszál. Magdalena Urbaniak, az Új Főkiállítás csapatának tagja, elmondta, hogy a tárlat segít megérteni, hogyan próbálták a foglyok elkerülni a tábor rideg valóságát különféle játékokkal, mint a sakk és a kártya.


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

Buzz Aldrin volt az első ember, aki bepisilt a Holdon. Amikor 1969-ben Edwin „Buzz”, a Holdon járt ( második űrhajós, aki a Holdra lépett ), szkafanderének vizeletgyűjtő hüvelye eltört, így nem maradt más választása, mint a nadrágjába pisilni.

( A kép forrása:  Auschwitz Múzeum )

A tábor egyik túlélője, Jan Dziopek is készített titokban sakkfigurákat, elmesélte, hogy sok megrendelést kapott, még SS-őröktől is. Bár nem akarta teljesíteni ezeket, végül a kollégái kérését teljesítette, akik kenyéradagokkal vagy táborlevessel fizettek neki. Dziopek titokban a padláson dolgozott, ahol létrehozott egy búvóhelyet, hogy elkerülje a lebukást, és ott órákig készítette a sakkfigurákat. Ez a felfedezés nem csak az auschwitzi tábor életének emlékét őrzi meg, hanem rávilágít arra is, hogyan próbáltak a foglyok normális életet élni és megőrizni emberségüket a legborzalmasabb körülmények között is.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések