Hirdetés


Fogadok, hogy nem tudtad: Hivatalosan is lehet laboratóriumban “húst termeszteni” Amerikában! Íme a 2023-as év “nem teljes” összefoglalója, időrendi sorrendben!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 10 perc

Az alábbi listában megpróbáltuk valamennyire összefoglalnia a 2023-as év legfontosabb eseményeit. Természetesen ez megközelítőleg sem teljes, maximum egy átfogó képet láthatsz az évről. Azt, hogy melyik esemény lesz történelemformáló, ilyenkor még nehéz megmondani. Megeshet, hogy például a mesterséges intelligencia az lesz. Ez pedig, ebben az évben robbant be, több esetben is említjük. A világban zajló háborúk csak úgy zajlanak. Az év végére már “csak” híreknek tekintjük őket, nem sokkoló eseményeknek. Ami még feltűnt, az az, hogy újra nekiindultunk az űrnek, illetve több országból is rekord hőmérsékleteket jelentettek. Íme a “nem teljes” lista:

Illusztráció: Sean Mccabe ( A kép forrása: rollingstone.com )

JANUÁR 1.

Horvátország nemzeti valutáját, a kunát felváltotta az euróval.

JANUÁR 5.

XVI. Benedek emeritus pápa ( korábbi katolikus egyházfő ) temetése Ferenc pápa elnökletével a római Szent Péter-bazilikában.

JANUÁR 8.

Kína feloldja az utazási korlátozásokat, és közel három év után újra megnyitja határait.

JANUÁR 10.

Harry herceg az Egyesült Királyságban megjelentette a Spare-t, mindent eláruló memoárját a királyi családban való neveltetéséről.

JANUÁR 15.

Mexikóban életbe léptetik a világ legszigorúbb dohányzásellenes törvényeit, amelyek megtiltják a dohányzást nyilvános helyeken, például strandokon és parkokban.

JANUÁR 20.

Buzz Aldrin, a második ember, aki a Holdra tette a lábát, feleségül vette Anca Faurt a 93. születésnapján.

JANUÁR 24.

A világ harmadik leggazdagabb emberének, Gautam Adaninak a tulajdonában lévő Adani Enterprises 108 milliárd dollárt veszít értékéből, miután a Hindenburg Research befektetési társaság közzétette a részvénymanipulációról és a számviteli csalásról szóló jelentését.


Dina Boluarte perui miniszterelnök “nemzeti fegyverszünetet” követel a Pedro Castillo hivatalából való elmozdítása miatti hét hete tartó erőszakos tiltakozások után, amelyekben legalább 50 ember meghalt.


A világvége óráját 90 másodpercre éjfélre állították, miután Oroszország Ukrajna elleni inváziója jelentősen emelte a kockázatokat.

A Doomsday Clock azt mutatja, hogy a világ milyen közel van egy nagy katasztrófához vagy a teljes nukleáris háborúhoz. Ez a beállítás az 1947-es létrehozása óta a lehető legközelebb hozta az órát éjfélhez.

JANUÁR 25.

Amerika és Németország bejelentette, hogy nagy teljesítményű harckocsikat ( USA 31, Németország 14 ) küldenek Ukrajnába az orosz invázió elleni harcra.

JANUÁR 30.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt állítja, hogy Oroszország néhány hónapos patthelyzet után megkezdte “nagy bosszúját” a kelet-ukrajnai Bahmut körüli támadásokkal.

FEBRUÁR 1.

A legendás rockénekes, Ozzy Osbourne bejelentette, hogy visszavonul a turnézástól.

A 74 éves férfi évekig egészségügyi szövődményekkel küzdött, beleértve a gerincsérülést és a Parkinson-kór diagnózisát. Számos lemondott fellépés után meghozta azt a nehéz döntést, hogy felhagy a turnézással, hogy megóvja egészségét.

FEBRUÁR 4.

Amerikai vadászgépek lőttek le egy kínai megfigyelő léggömböt az Egyesült Államok keleti partjainál, miután napokig sodródott az Egyesült Államokon, az esemény politikai vihart robbantott ki.

FEBRUÁR 6.

Törökországot és Szíriát katasztrofális, 7,8-as erősségű földrengés sújtotta, amelyben 59 259 ember vesztette életét.

A következő három hétben a régiót több mint 10 000 utórengés érte. Ez volt a legsúlyosabb földrengés Törökországban i.sz. 526 és Szíriában 1822 óta.

FEBRUÁR 9.

Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök „nemzeti katasztrófaállapotot” hirdetett, hogy reagáljon az ország áramválságára a napi áramszünetek közepette.

FEBRUÁR 11.

Az örmény-török ​​szárazföldi határ 35 év után először nyílt meg.

A határt rövid időre megnyitották, hogy segélyszállítmányokat szállítsanak a 2023-as Törökország-Szíria földrengés Törökország katasztrófa sújtotta területeire. Utoljára 1988-ban nyílt meg a határ, amikor Törökország segélyt küldött Örményországnak egy újabb pusztító földrengés után.

FEBRUÁR 15.

A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a Thwaites-gleccser, az úgynevezett “Doomsday-gleccser” és Florida mérete gyengül, és 1,6 méteres globális tengerszint-emelkedéssel fenyeget.

FEBRUÁR 16.

II. világháború: Az Egyesült Államok Haditengerészeti Történeti és Örökségvédelmi Parancsnoksága megerősítette az 1944-ben elveszett USS Albacore roncs kilétét, amelyet a Tokiói Egyetem szonárcsapata fedezett fel 2022-ben a japán Hokkaidō közelében.

FEBRUÁR 18.

António Guterres ENSZ-főtitkár szerint a globális pénzügyi rendszer “diszfunkcionális és igazságtalan” és “csődbe jut a fejlődő országokban” hangzik el az Afrikai Unió vezetőinek etiópiai csúcstalálkozójának megnyitóján.

FEBRUÁR 21.

Joe Biden amerikai elnök megingathatatlan támogatást ígér Ukrajnának a lengyelországi varsói várból mondott beszédében, egy nappal azután, hogy meglepetésszerűen utazott Ukrajnába.

FEBRUÁR 28.

Az FBI nyilvánosan megerősítette, hogy szerintük a COVID-19 a kínai Wuhanban található laboratóriumból származik.

MÁRCIUS 7.

Kína és Amerika az elkerülhetetlen “konfrontáció és konfliktus” felé halad, hacsak Amerika nem változtat irányt, figyelmeztet Qin Gang kínai külügyminiszter.

MÁRCIUS 9.

Az amerikai lemezipar arról számolt be, hogy 1987 óta először a bakelitlemezek eladása meghaladta a CD-eladásokét.

MÁRCIUS 14.

Az OpenAI kiadta a GPT-4-et, a népszerű mesterséges intelligencia chatbotjuk továbbfejlesztett változatát.

MÁRCIUS 17.

A Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen.

Az elfogatóparancsot Ukrajna oroszok által megszállt területeiről gyermekek Oroszországba való erőszakos kitoloncolása bűntette miatt adták ki. Ugyanezen bűncselekmény miatt elfogatóparancsot adtak ki az orosz gyermekjogi biztos ellen is.

MÁRCIUS 22.

A Microsoft alapítója, Bill Gates szerint a mesterséges intelligencia ( AI ) fejlesztése a legfontosabb technológiai előrelépés az 1980-as grafikus felhasználói felület ( GUI ) óta.

MÁRCIUS 31.

Olaszország adatbiztonsági aggályok miatt betiltotta az OpenAI ChatGPT használatát.

Ahelyett, hogy válaszolt volna az olasz adatvédelmi szabályozók által felvetett aggodalmakra, az OpenAI egyszerűen kihúzta a dugót az olasz felhasználók számára. A ChatGPT-t a következő hónapban visszaállították olyan változtatásokkal, amelyek lehetővé tették a felhasználók számára, hogy megakadályozzák, hogy a chatbot felhasználja adataikat.

ÁPRILIS 3.

A NASA bejelentette, hogy több mint 50 év után, újabb holdra lépést terveznek.

Reid Wiseman parancsnokot, Jeremy Hansen küldetésspecialistát, Christina Koch fedélzeti mérnököt és Victor J. Glover pilótát választották az Artemis II-re, a Holdra átrepülő küldetésre.

ÁPRILIS 4.

Finnország hivatalosan is csatlakozott a NATO-hoz, és a biztonsági szövetség 31. tagja lett.

ÁPRILIS 20.

A SpaceX Starship rakétája négy perccel az első teljes repülési tesztje után robbant fel.

A Starship rakéta, a valaha épített legerősebb rakéta egy napon emberi gyarmatosítókat szállít a Marsra. A robbanás ellenére a SpaceX mérnökei megünnepelték a kilövést, hiszen az felbecsülhetetlen értékű adatokkal szolgált.

ÁPRILIS 29.

A legendás countryzenész, Willie Nelson kétnapos zenei koncertet tartott 90. születésnapi bulija alkalmából.

MÁJUS 1.

Geoffrey Hinton, az AI keresztapja a mesterséges intelligencia miatti növekvő aggodalmak közepette lemondott a Google-tól.

Az úgynevezett keresztapa, aki a mesterséges intelligencia terén végzett úttörő munkája miatt kapta becenevét, lemondott, hogy segítsen elterjedni a feltörekvő technológia veszélyeiről.

MÁJUS 2.

Munkaügyi vita után sztrájkba kezdett az Amerikai Írók Céhe.

A Mozgókép- és Televíziós Producerek Szövetsége (AMPTP) elleni sztrájk volt a legnagyobb megszakítás az amerikai film- és tévégyártásban a COVID-19 világjárvány kitörése óta. A céhtagok emelt béreket és jobb állásbiztonságot követelve léptek fel.

MÁJUS 3.

A moszkvai Kreml elleni rejtélyes robbanó dróntámadásnak nincs egyértelmű indítéka vagy kapcsolata mögötte álló emberekkel, annak ellenére, hogy az oroszok állítják, hogy Vlagyimir Putyin meggyilkolására tett kísérlet, ukrán és amerikai tagadások közepette.

MÁJUS 4.

A Star Wars színésznője, Carrie Fisher posztumusz csillagot kapott a hollywoodi Hírességek sétányán.

MÁJUS 25.

JÚNIUS 8.

Donald Trump volt amerikai elnököt hivatalosan is megvádolták minősített dokumentumok helytelen kezelésével.

JÚNIUS 16.

A Grammy-díjátadó szabályait frissítették, hogy korlátozzák az AI által generált dalokat.

Az új szabályok egyértelművé teszik, hogy a teljes mértékben mesterséges intelligencia által generált dalokat nem veszik figyelembe a díjazásban. Azok a dalok, amelyeket csak részben írt a mesterséges intelligencia, és amelyek „értelmes” emberi hozzájárulást tartalmaznak, továbbra is engedélyezettek.

JÚNIUS 18.

Az OceanGate Titan búvárhajója a Titanic roncsához vezető expedíció során felrobbant.

Mindössze egy óra negyvenöt perccel azután, hogy a Titán a felszín alá zuhant, minden kapcsolat megszakadt a merülőhajóval. Négy nappal később a Titán roncsait körülbelül 500 méterre találták meg a Titanictól. Az expedíció mind az öt résztvevője, köztük az Oceangate vezérigazgatója, Paul-Henri Nargeolet, meghalt.

JÚNIUS 21.

Az Egyesült Államok jóváhagyta az állati sejtekből készült csirkehúst – az ország első laboratóriumban termesztett húsát, amelynek célja az állatok és a környezet károsításának csökkentése.

JÚNIUS 22.

Pekingben a legmelegebb júniusi napot mérték, 41,1 C ( 105,9 F ), 1961-óta.

JÚNIUS 25.

A hőhullám Texasban, Dél-Amerika és Észak-Mexikóban a harmadik hetébe lép, San Angelóban pedig rekord magas hőmérsékletet mérnek, 112 Fahrenheit-fok ( 44 Celsius-fok )

JÚNIUS 30.

Harrison Ford visszatért a képernyőinkre az „Indiana Jones és a sorstárcsa” című filmben.

Az Indiana Jones-filmsorozat ötödik, egyben utolsó részében John Rhys-Davies, Phoebe Waller-Bridge és Antonio Banderas is szerepelt. Ez az egyetlen film a sorozatban, amelyet nem Steven Spielberg rendezett.

JÚLIUS 3.

Rendkívüli állapotot hirdettek ki a szibériai Jakutia régióban, mivel több mint 110 erdőtűz dúl 61 000 hektáron ( 151 000 hektáron )

JÚLIUS 4.

A valaha mért legmelegebb globális hőmérséklet: 17,18 Celsius-fok feletti globális átlaghőmérséklet ( korábbi rekord 17,01 Celsius-fok – 2023. július 3. )

JÚLIUS 8.

Elton John a svédországi stockholmi koncerttel fejezte be turné karrierjét.

JÚLIUS 21.

Vetíteni kezdik a mozikban Greta Gerwig Barbie és Christopher Nolan Oppenheimerje.

Sokan özönlöttek a mozikba, hogy egymás után nézzék meg mindkét filmet, így a két filmet egy ötórás maratonná alakították át, amelyet találóan „Barbenheimer” néven neveztek el.

JÚLIUS 22.

A Good Vibes Fesztivált törölték, miután a The 1975 énekese megcsókolta bandatársát a színpadon, tiltakozásul a malajziai LMBTQIA+-ellenes törvények ellen.

Malajzia muzulmán többségű ország, ahol a homoszexuális tevékenységet kriminalizálják. Matty Healy, az LMBTQ+ közösség szövetségese megcsókolta Ross MacDonald basszusgitárost, hogy ezzel is jelezze, és bírálta a kormány álláspontját az ügyben.


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

A japánok a második világháborúban különleges fegyverként használták fel a legyeket. Mindegyiket kolera vírussal fertőzött edénybe mártották és Kína határában engedték szabadon őket. Mivel a japánok beoltatták magukat a betegség ellen, ezért őket nem fertőzte meg. Ám a határ mellett élők közül, közel fél millióan kapták el a betegséget.

JÚLIUS 26.

Mohamed Bazoum nigeri elnököt katonai puccsal távolították el hivatalából.

Ez volt az ötödik puccs Nigerben, miután 1960-ban elnyerte függetlenségét Franciaországtól. A puccsot a világ legkiválóbb intézményei és politikai szervei elítélték, köztük a Világbank, az Egyesült Nemzetek Szervezete és az Afrikai Unió.

AUGUSZTUS 10.

Két rivális sofőr nélküli taxitársaság engedélyt kapott arra, hogy a hét minden napján, 24 órában üzemelhessen a kaliforniai San Franciscóban.

A két cég, a Cruise és a Waymo egy évig tesztelte szolgáltatásait a városban, mielőtt megkapták a teljes jóváhagyást.

AUGUSZTUS 19.

Lezuhant a Holdon az orosz Luna 25 holdraszálló küldetés.

A küldetés a Roszkozmosz ( Oroszország űrügynökség ) első kísérlete volt egy űreszköz Holdra küldésére. Az utolsó orosz próbálkozások a 70-es években történtek a szovjet űrprogram keretében.

AUGUSZTUS 23.

India lett a negyedik ország, amely sikeresen landolt űrhajóval a Holdon.

India Oroszország, Kína és az Egyesült Államok nyomdokaiba lépett a Chandrayaan-3 Hold-leszállógép leszállásával. India Holdraszállása azonban meglehetősen különbözik az összes többi leszállástól, mivel ez volt az első, amely a Hold feltáratlan déli pólusán landolt.


Az orosz Szövetségi Légiközlekedési Ügynökség szerint augusztus 23-án Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport vezetője kilenc emberrel együtt meghalt egy repülőgép-szerencsétlenségben Moszkvától északnyugatra.

AUGUSZTUS 24.

Donald Trump lett az első volt amerikai elnök, akinek elkészítették a “rabosított fotóját”

Az Egyesült Államok egykori elnöke, Donald Trump, feladja magát a Fulton megyei börtönben, hogy letartóztassák azokért a vádakért, amelyek a 2020-as Georgiai választások megváltoztatására tett kísérleteiből erednek.

AUGUSZTUS 26.

Mississippiben, a valaha feljegyzett leghosszabb aligátort, 14 láb, 3 hüvelyk ( 4,3 méter ), a Sunflower Riverben fogták be, súlya 802,5 font ( 364 kilogramm )

SZEPTEMBER 11.

Az ellopott Vincent van Gogh című festményt, „A nueneni plébánia kertje tavasszal” (1884) egy Ikea-táskában visszaküldik egy nyomozónak.

SZEPTEMBER 12.

Kim Dzsong Un páncélvonattal érkezett Oroszországba, hogy Vlagyimir Putyin elnökkel tárgyaljon a lehetséges katonai együttműködésről.

SZEPTEMBER 13.

„UFO-szakértő” Jaime Maussan bemutatta két állítólagos idegen holttestét a mexikói kongresszus előtt.

Maussan a múltban számos megcáfolt állítást tett, és ezen a napon a mumifikálódott „idegenek” azt az állítását mutatta be, hogy „nem részei földi evolúciónknak”. A tudósok világszerte azóta az egészet egy újabb bonyolult átverésnek minősítették.

SZEPTEMBER 16.

A Rolling Stone magazin eltávolította egyik társalapítóját, Jann Wennert a Rock & Roll Hírességek Csarnokából.

A döntés nem sokkal azután született, hogy Wenner kiadott egy könyvet „The Masters” címmel, amelyben kizárólag fehér férfi zenészekkel készített interjút, és a magazin igazgatótanácsa eltávolította Wennert a listáról, miután rasszista és szexista megjegyzéseket tett arra vonatkozóan, hogy miért nem szerepel benne semmi. női vagy fekete művészek.

SZEPTEMBER 20.

Azerbajdzsán megállapodott a tűzszünetről a karabahi szakadárokkal a dél-kaukázusi örmények elleni 24 órás katonai offenzíva után.

SZEPTEMBER 22.

Joe Biden amerikai elnök katonai segélycsomagot jelent be Ukrajnának, miközben a Fehér Házban találkozott Volodimir Zelenszkij ország elnökével.

SZEPTEMBER 27.

Befejeződött az Amerikai Írók Céhe sztrájk a Mozgókép- és Televíziós Producerek Szövetsége ellen.

A 148 napos sztrájk volt a második leghosszabb sztrájk, amelyet az Írószövetség valaha vállalt. Az írók felsorakoztak, hogy jobb fizetést és juttatásokat követeljenek, miközben meg akarták óvni állásaikat attól, hogy az AI chatbotokkal, például a ChatGPT-vel helyettesítsék.


Frank Rubio, a NASA űrhajósa 371 napos amerikai rekord után tér vissza a Földre Szergej Prokopjev és Dmitrij Petelin orosz űrhajósokkal együtt.

OKTÓBER 2.

A fiziológiai és orvosi Nobel-díjat Karikó Katalin és Drew Weissman kapta az mRNS vakcina kifejlesztését lehetővé tévő felfedezésekért.

OKTÓBER 3.

A fizikai Nobel-díjat Pierre Agostini, Krausz Ferenc és Anne L’Huillier kapta az attoszekundumos fényimpulzusok kutatásáért.

OKTÓBER 4.

Moungi Bawendi, Louis Brus és Alekszej Ekimov kapta a kémiai Nobel-díjat „a kvantumpontok felfedezéséért és szintéziséért”.

OKTÓBER 5.

Az új-mexikói White Sands Nemzeti Park fosszilis lábnyomainak kutatása megerősítette, hogy az emberek legalább 21 000 évvel ezelőtt Amerikában éltek.

A korábbi elméletek szerint Amerika csak körülbelül 15 000 évvel ezelőtt volt benépesítve a mai Oroszország és Alaszka közötti Bering-szoroson keresztül. Az új kutatás többféle módszert is alkalmazott a lábnyomok korának meghatározására, és minden eredmény 21 000 és 23 000 év közötti dátumra utal.


Az irodalmi Nobel-díjat Jon Fosse norvég író kapta.


Rekordszámú 961 vándormadár pusztult el, miután őszi vonulás során nekiütköztek a McCormick Place Lakeside Center épületének Chicagóban.

OKTÓBER 7.

A Hamasz nagy légi és szárazföldi támadást indít Izrael ellen Gázából, több mint ezer ember halálát okozva és több száz túszt ejtve, ami arra készteti Benjámin Netanjahu miniszterelnököt, hogy kijelentse: „Háborúban állunk”.

OKTÓBER 8.

Izrael hivatalosan is hadat üzent a Hamásznak, miután a Hamász munkatársai meglepetésszerű támadást intéztek az izraeli ellenőrzés alatt álló területen.

A bejelentés időpontjában a halottak száma már 1100-ra emelkedett mindkét oldalon.

OKTÓBER 13.

A Microsoft rekordnagyságú, 69 milliárd dolláros felvásárlással megvásárolta az Activision Blizzardot.

A Microsoft játékfejlesztési vezetője bejelentette, hogy a felvásárlás ellenére a játékosok kedvenc franchise-jai továbbra is elérhetők maradnak a megszokott platformokon.


A NASA űrrepülőgépet indít, hogy felfedezze a fémekben gazdag Psyche aszteroidát – a Naprendszer legnagyobb fémtárgyát.

OKTÓBER 18.

Joe Biden amerikai elnök rövid látogatást tesz Tel-Avivban, Izraelben, hogy enyhítse a feszültséget, támogatást ígérve Izraelnek, de óvatosságra int.

OKTÓBER 30.

Joe Biden amerikai elnök végrehajtási rendeletet írt alá a mesterséges intelligencia használatának iránymutatásáról a szövetségi ügynökségeken belül.

NOVEMBER 1.

A Collins Dictionary az „AI”-t jelentette be 2023 legfigyelemreméltóbb szónak.


Két ISS űrhajós elveszíti egy szerszámos táskáját egy űrséta során 200 mérfölddel a Föld felett – amely biztonságosan szétesik, és a földre zuhan.

NOVEMBER 2.

Oroszország az év legkiterjedtebb tüzérségi támadását hajtja végre Ukrajnában, mivel Ukrajna főparancsnoka elismerte, hogy a háború holtpontra jutott.

NOVEMBER 7.

Az izraeli erők  elvágták Gáza északi részét, elszakítva azt a terület déli részétől, mivel a Hamász Egészségügyi Hatóság szerint a palesztinok halálos áldozatainak száma már meghaladja a 10 000-et.

NOVEMBER 10.

Kolumbia kampányba kezdett Pablo Escobar vadon élő vízilovainak sterilizálására.

A hírhedt kartellvezér, Pablo Escobar még az 1980-as években négy vízilovat csempészett az országba. 1993-ban bekövetkezett halálát követően a vízilovak a természetre maradtak. Természetes ragadozók nélkül populációjuk több százra nőtt, és invazív fajokká váltak.

NOVEMBER 12.

Példátlan hőhullám Brazíliában több mint 3000 várost érint, Rio de Janeiróban a hőmérséklet elérte a 42,5 °C-ot – a nagyon magas páratartalom 58,5 °C-ot okoz.

NOVEMBER 13.

A kegyvesztett volt brit miniszterelnök, David Cameron visszatért a brit kormányba.

David Cameron 2016-ban távozott a miniszterelnöki posztról, miután a Brexit-népszavazás teljes és totális hibája volt. Cameron visszatérése Rishi Sunak miniszterelnök külügyminisztereként sokakat megdöbbentett, mivel úgy tűnt, soha nem engedik vissza.

NOVEMBER 14.

Mali hadserege elfoglalja Kidalt, az ország északi részén található kulcsfontosságú várost, amelyet közel tíz évig a tuareg lázadók tartottak.

NOVEMBER 17.

Zimbabwéban rendkívüli állapotot hirdettek ki fővárosában, Hararében a kolerajárvány miatt: 7398 gyanús eset, 50 igazolt haláleset, 109 ember pedig kórházban.

NOVEMBER 19.

Brazíliában minden idők legmagasabb hőmérsékletét regisztrálták – 44,8 C-ot ( 112,6 F ) Araçuaíban, Minas Gerais államban.

NOVEMBER 24.

Négynapos tűzszünet kezdődött Gázában a HAMAS és az izraeli erők között.

Az első napon Izrael szabadon engedett 39 palesztint 24 túszért cserébe. Az eszmecsere mellett a tűzszünet lehetővé tette a nemzetközi segélyszervezetek számára, hogy Gázába vigyék a nagyon szükséges segélyszállítmányokat.

NOVEMBER 26.

Sierra Leone országos kijárási tilalmat hirdetett ki puccskísérlet után, amikor fegyveresek megpróbáltak betörni az ország legnagyobb katonai laktanyájába Freetownban.

DECEMBER 6.

A Time Magazine Taylor Swiftet választotta az év emberének.

A híres popénekes és kulturális ikon volt az első, aki elnyerte a rangos díjat a művészeti sikerek alapján. A díjat hagyományosan férfiaknak ítélik oda, különösen a hagyományos hatalmi pozíciókat betöltőknek.

DECEMBER 12.

Az ENSZ Közgyűlése elsöprő többséggel megszavazta a humanitárius tűzszünet követelését Gázában, miközben a jelentések közepette 18 000 palesztint öltek meg, 70%-a gyermekek és nők, és több mint 80%-uk hajléktalan.

DECEMBER 14.

Az Európai Unió megállapodott abban, hogy a brüsszeli csúcstalálkozón megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával.

DECEMBER 15.

Egy új jelentés szerint 12%-kal nőtt a hajléktalanok száma az Egyesült Államokban, 2023 januárjában több mint 650 000 ember volt hajléktalan.

DECEMBER 18.

Ferenc pápa megengedi a papoknak, hogy megáldják az azonos nemű párokat, de nem abban az esetben, amikor polgári esküvőn nyilvánítják ki párkapcsolatukat.

DECEMBER 20.

Gázai Egészségügyi Hatóság szerint az Izraellel vívott háborúban elhunytak száma elérte a 20 000-et – ez több, mint a többi arab-izraeli konfliktusban elhunytak száma, több mint 40 éve.

 

Amennyiben egy teljesebb listára lennél kíváncsi, itt találsz egy jóval részletesebbet: onthisday.com,  Events in History in 2023

Ha pedig kíváncsi vagy azokra a híres emberekre, akik 2023-ban búcsúztak tőlünk 🙁 , itt megemlékezhetsz róluk: people.com,  Paying Tribute to the Celebrities Who Have Died in 2023

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések