Hirdetés


Mely országokban legális, és hol tilos Bitcoint használni? Van olyan ország ahol törvényes fizetőeszköz?


A bejegyzés becsült olvasási ideje 5 perc

A kriptovalutákról már biztosan hallottál. Hogy mik ezek, és hogyan is működik ez a történet, arról nem írok. Egyrészt hosszú lenne, másrészt teljesen őszinte leszek, nem is értem még mindig igazán őket. Amiről ebben a cikkben olvashatsz, az néhány konkrét információ, hogy hogyan áll most a világban a kriptopiac, a kriptovaluták elfogadása, használata. Ezeken belül is a Bitcoint, a legismertebb, és legnagyobb kriptovalutát fogjuk megnézni. 

A peer-to-peer digitális valuta, a Bitcoin 2009-ben debütált. Ekkor ismertük meg a decentralizált finanszírozás fogalmát.

decentralizált finanszírozás közismertebb nevén DeFi egy blokklánc-alapú finanszírozási forma. Nem támaszkodik a központi pénzügyi közvetítőkre, például brókercégekre, vagy bankokra, hogy hagyományos pénzügyi eszközöket kínáljon.

Azóta el telt már jó pár év. A központi pénzügyi irányítok, az adóhatóságok, ellenőrző, felügyelő szervek a mai napig nem tudják pontosan meghatározni ( legalábbis egységesen ), hogy miként kezeljék, és ellenőrizzék ( ha egyáltalán lehet ) ezt a “pénzformát”. Semmiképen sem nevezhetjük tényleges pénznek, a “valuta”, “pénz” fogalmak a kripto kifejezés után, inkább egyfajta szleng, elterjedt szóhasználat. Mindezt annak ellenére jelenthetjük ki, hogy áruk és szolgáltatások vásárlására, vagyonfelhalmozásra, befektetésnek is használják. Éppen ezért a  Bitcoin kriptovaluta világszerte pénzügyi aggályokat is vetett fel a kormányok számára.

A legfőbb aggodalom a névtelenség, ezáltal pénzügyi csalás, illegális tevékenység, adózás elkerülése…stb. elősegítése. Vagyis a kontroll hiánya, pont az amit a központi hatalmak szeretnének elérni. A készpénz megszűnését, és a követhető, ellenőrizhető digitális fizetés elterjedését. Nos a kriptovaluták ilyenek, csakhogy azok működésébe jelenleg nem tudnak beleszólni az elnyomó banki felügyeletek, kormány hivatalok. Vagyis beletudnak, mert vagy tiltják, vagy engedélyezik a kriptopénzek használatát. Ezt megtehetik. Nézzük meg a Bitcoinnal kapcsolatban, mely országok, hogyan viszonyulnak ehhez.

Országok, ahol az emberek legálisan használhatják a Bitcoint

Az Egyesült Államok

Az Egyesült Államok Pénzügyminisztériuma 2013-ban adott ki iránymutatást a Bitcoinról, amelyben átváltható valutaként határozta meg, amelynek valós valutában egyenértékű értéke van, vagy amely helyettesítheti azt.

Az Európai Unió

Az EU kriptoeszközként ismeri el a Bitcoint és más kriptovalutákat, és bár nem illegális a Bitcoin használata az EU-n belül; az Európai Bankhatóság, az unió valutaszabályozó hatósága kijelentette, hogy a kriptoeszközökkel kapcsolatos tevékenységek kívül esnek az ellenőrzésén, és továbbra is figyelmezteti a lakosságot és a vállalkozásokat a kriptovaluta kockázataira.

Kanada

Kanada is, az Egyesült Államokhoz hasonlóan inkább Bitcoin barát. Az amerikai Bitcoint a Kanadai Adóhivatal ( CRA ) egyfajta árucikknek tekinti a jövedelemadó szempontjából. A Bitcoint használó tranzakcióból származó bármely bevétel üzleti bevételnek vagy tőkenyereségnek minősül, és ekként kell jelenteni.

Izrael 

Izrael tulajdonképpen teljesen nyitott a kriptovaluták használatára, a Bitcoinra. Az országban számtalan kereskedő fogadja el fizetésként, és számos kripto ATM van használatban.  Ennek ellenére az  izraeli adóhatóságok jelenleg nem tekintik a Bitcoint tényleges fizetőeszköznek, értékpapírnak vagy eszköznek. Azonban ha az eladó Bitcoint ad el, akkor 25%-os tőkenyereségadót kell fizetnie.

Ausztrália

Ausztrália hozzáállása Kanadáéhoz hasonló. Az Ausztrál Adóhivatal is a Bitcoint  olyan pénzügyi eszköznek tekinti, amelynek értéke adott események bekövetkeztekor adóztatható. Ezek az “események” a csere, eladás, ajándékozás, kereskedés, fiat valutára való átváltás, Bitcoinnal történő fizetés. Ezek esetében tőkenyereségadó kerül levonásra, illetve köteles nyilvántartást kell vezetni minden olyan tranzakcióról, amelyet adózási célból Bitcoin használatával hajtanak végre.

Franciaország

Franciaországban a Monetáris és Pénzügyi Kódex ( MFC ) által meghatározott szabályozást vezetett be a kriptovalutákra és a kriptoeszközökre vonatkozóan. A kormány ezeket a digitális eszközöket közüzemi tokenekként, fizetési tokenekként és biztonsági tokenekként határozta meg. Az MFC nem szabályozza a nem helyettesíthető tokeneket.

Több országban is legális még a Bitcoin, íme még néhány: Dánia, Németország, Japán, Svájc, Spanyolország, Egyesült Királyság

Az alábbi országokban is szabadon használható a Bitcoin, csak egy kicsit rosszallóan állnak hozzá. Nehezebben fogadják el a létezését, és jelenleg is a szabályozáson törik a fejüket, de nem tiltják.

India

India álláspontja a kriptovalutákkal kapcsolatban összetett, és időről időre változik. A pénzügyminiszter ígéretet tett arra, hogy megszünteti a Bitcoin és más virtuális valuták illegális célú felhasználását Indiában, miközben támogatja a blokklánc technológiát a fizetési rendszerekben.

Japán

Japánban a Bitcoin használata legális ugyan, de egy virtuális eszközön tárolt tulajdon formájának tekintik, nem pedig törvényes fizetőeszköznek. Bizonyos esetekben bejelentési, és regisztrációs kötelezettséget írnak elő.


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

1816-ban nem volt nyár a Földön. A "Dido building Carthage" című William Turner festményen egy szokatlanul ragyogó Napot láthatunk. talán a művész így próbálta meg ábráozlni az indonéz Tambora vulkán kitörése miatt keletkező szokatlan fényhatásokat. 1815 áprilisában szokatlan természeti katasztrófa következett be a Földön: a Tambora vulkán kitörése annyi gázt és hamut lövellt a légkörbe, ami éghajlatváltozást okozott az egész bolygón. 1816-ot ezért nyár nélküli évnek nevezik, és a mai napig ez volt a leghidegebb év az emberiség történelme során, amióta csak dokumentáljuk az időjárási megfigyeléseket. A hőmérséklet világszerte csökkent, ami hatalmas terméskiesést, állatpusztulást és globális élelmiszerhiányt okozott. A tudósok szerint az abnormális hideg oka az 1815-ös indonéz vulkánkitörés, valamint számos más nagyobb kitörés volt 1808 és 1814 között. A légkörben felhalmozódott jelentős mennyiségű hamu következtében kevesebb napfény jutott át a sztratoszférán. Több hónapba telt, mire a hamu teljesen szétterjedt a Föld légkörében, így az 1815-ben bekövetkezett hatalmas kitörés hatása ebben az évben még nem is volt igazán észlelhető Európában, 1816 márciusában azonban már annál inkább, amikor nem érkezett a tavasz, hanem továbbra is szokatlanul télies maradt a hőmérséklet. Áprilisban és májusban rengeteg hó, eső és jégeső esett, júniusban és júliusban pedig nulla fok alatti hőmérsékletek voltak az Egyesült Államokban: New Yorkban és New Englandben a hó is esett. Németországot szokatlanul erős viharok sújtották ebben az évben, sok folyó kiöntött, Svájcban pedig az év minden hónapjában esett a hó.

Mexikó

Azt gondolhatnánk, hogy ebben az országban szigorúak a kriptopénzekkel, és Bitcoinnal. Gondolok itt, a nemzetközileg is jelentős bűnözésre, kartellekre. Azonban a Bitcoin 2017 óta legális Mexikóban. Az ország azt tervezi, hogy a FinTech törvény virtuális eszközként szabályozza.

Szingapúr

Szingapúrban a szabályozó hatóságok “engedélyezték” hogy a vállalkozások szabadon döntsék el, hogy elfogadják-e a kriptovalutákat  de figyelmeztették a felhasználókat a Bitcoin használatának lehetséges veszélyeire is.

Szaud-Arábia

Szaúd-Arábiában is figyelmeztetés van érvényben, amelyben felhívják a figyelmet a Bitcoin használatának lehetséges veszélyeire, és a kormány nem garantál védelmet vagy jogokat a bitcoinnal működő vállalatok számára. Legálisnak tekintik, de banki tilalom vonatkozik rá.

Egyesült-Arab Emírségek

Az Egyesült Arab Emírségek Központi Bankja ugyan még nem ismeri el a kriptovalutákat fizetési módként, de számos lakossági fizetési szolgáltatásra új szabályozást dolgozott ki, amelyek bevezethetik a tokenek fizetési célú felhasználásának gondolatát.

Ebbe az “alcsoportban” találhatóak még az alábbi országok:  Angola, Costa Rica, Ecuador, Libanon, Törökország, Irán, Argentína, Brazília, Pakisztán, Chile, Dél-Korea, Malajzia, a Fülöp-szigetek, Thaiföld, Vietnam, Új-Zéland

Magyarországon legális a bitcoin?

Elviekben igen. Nálunk nincs egyenlőre ( legjobb tudomásom szerint ) szinte semmilyen állásfoglalás ezzel kapcsolatban. Legális tevékenységre lehet használni, illegálisra nem. Az illegális meghatározását pedig a hatályos törvények határozzák meg.

Országok, ahol illegális a Bitcoin használata, vagy minimum banki tilalom alatt áll

Ezekben az országokban a Bitcoin, vagy úgy általában véve kriptopénzeket nagyobb fenyegetésnek tekintik a pénzügy rendszerük számára, mint a fentiekben. A volatilitásától és a decentralizált természetétől, a névtelenségétől tartanak. A tiltás legfőbb okaként ezért, a kábítószer-kereskedelmet, a pénzmosást és a terrorizmust szokták említeni. Ez véleményem szerint valóban valós probléma. Amit nem feltétlenül hangoztatnak, pedig szintén fő ok, az a már többször említett kontroll hiánya. Gyűlölik, hogy nem láthatják ki mit csinál a pénzével 🙂 Ez esetben további két csoportról beszélhetünk. Az egyikben olyan országok vannak, ahol implicit tilalom van érvényben bizonyos kriptovaluta-használatokra vonatkozóan, másik csoportban pedig teljes a tilalom.

Implicit kifejezés jelentése: nem közvetlenül kifejezett, valamilyen megértést, következtetést vagy értelmezést igényel

Implicit tilalommal rendelkező országok:

 • Kuvait
 • Burundi
 • Makaó
 • A Maldív-szigetek
 • Lesotho
 • Líbia
 • Kamerun
 • Zimbabwe
 • Vietnam
 • Bahrein
 • Guyana
 • Gabon
 • Grúzia

Teljes tilalommal rendelkező országok:

 • Kína
 • Katar
 • Egyiptom
 • Algéria
 • Marokkó
 • Nepál
 • Banglades
 • Tunézia

Az országok ( ország ) ahol törvényes fizetőeszköz a Bitcoin

Nos röviden ennyi. Azonban még maradt két ország, ahol teljesen más a helyzet, Vagyis már csak egy, de erről majd később. Ezekben az országokban, konkrétan törvényes fizetőeszköz a Bitcoin!

El Salvador

Az egyik, a világon a legelső ország ahol törvényessé tették a Bitcoint, El Salvador. El Salvador egyike a világ első két országának, amely elfogadta a Bitcoint törvényes fizetőeszközként. Az el salvadori kongresszus 2021-ben hagyta jóvá Bukele elnök törvényjavaslatát. A törvényjavaslat hivatalosan bejelentette, hogy a kriptovaluta az értékcsere legális formája lesz, és lehetővé teszi a mindennapi polgárok számára, hogy kriptoval vásároljanak árukat és szolgáltatásokat.

A Közép-afrikai Köztársaság

A  második ország, aki úgy döntött mint El Salvador, a Közép-afrikai Köztársaság. 2022 második negyedévében törvényes fizetőeszközként fogadta el a Bitcoint, a Franc des colonies Françaises en Afrique ( FCFA ) mellett. Azonban ez nem tartott sokáig. 2023 március 23-án a Közép-afrikai Köztársaság nemzetgyűlése módosított a kriptovalutákat szabályozó törvény szövegén. Ebben a Bitcoinnak, referencia kriptovaluta státuszt ad, és elveszi tőle a hivatalos fizetőeszköz státuszt. Ennek több oka is volt. A legfőbb az, hogy az országban használatos FCFA valutát, más országok is használják, nem csak a Közép-afrikai Köztársaság legális fizetőeszköze. Ezek az országok pedig nem nézték jó szemmel a Bitcoin legális bevezetését. Továbbá a A Közép-afrikai Köztársaság döntését a Közép-afrikai Gazdasági és Monetáris Közösség ( CEMAC ) is erősen bírálta. Ennek engedett az ország, és vonta vissza a döntését, és minősítette vissza a Bitcoint.

Mindezek ellenére  ország továbbra is a kriptovaluták számára kedvező régiók egyikének számít . Az országban a kriptovaluta tőzsdék nem esnek adókötelesnek. A kereskedésből származó nyereségre azonban az ország általános adórendszere vonatkozik. A vállalkozások szabadon elfogadhatnak kriptovalutát, ( ebben korlátozás nincs )  A kriptovaluta bányászatát  is engedélyezik az országban, annyi feltétellel hogy a  bányászoknak be kell jelenteniük keresetüket, mint az ország bármely más gazdasági szereplőjének.

Még egy linket nézzetek meg majd érdekességképpen. Ezen az oldalon szavazni lehet, hogy mely országban szeretnék az emberek, hogy törvényes fizetőeszköznek vezessenek be valamilyen kriptovalutát. Az első 5 jelenleg így néz ki:

Ezen az oldalon tudjátok követni: coinmarketcap.com, Countries Which Allow Cryptocurrency As Legal Tender

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések