Hirdetés


Elképesztő volatilitás, “pánik” várható a tőzsdéken! Ismét az arany lehet a biztos menedék!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 3 perc

Úgy néz ki, hogy a helyzet egyre rosszabb. Azt hiszem mindenki tudja, hogy mire gondolok. Az ukrán-orosz háborúra. Az ukrán haderő meglepte az oroszokat, és bár győzelemre továbbra sem számíthatnak, ellenállásuk súlyos veszteségeket okozott a “megszállóknak” is. 

A tőzsdék visszapattantak a mélypontokról, az olaj és arany “óvatos” esésben volt a két legutóbbi kereskedési napon. Az esetleges tárgyalások bizakodással töltötték el a befektetőket, és az, hogy az Oroszország elleni szankciók, nem is olyan súlyosak mint várták. Nos ez eddig a pillanatig tartott. Nem részletezném részletesen milyen döntéseket hoztak oda-vissza, de gőzerővel beindultak a kölcsönös szankcionálások. A nyugat egyre szigorúbb, és nagyon úgy néz ki, hogy az oroszokat, lekapcsolják a SWIFT-rendszerről ( egyfajta nemzetközi fizetési rendszer több ezer bank között ) is. Ez az amitől a legjobban féltek a befektetők. Ezzel gyakorlatilag kiesik a nemzetközi kereskedelemből Oroszország. Kínán keresztül még eléri a világot, de ez akkor is súlyos korlátozás. Az olaj, és gáz szállítmányok kifizetése is csúszhat, vagyis ha nem is zárják el a csapokat ( egyenlőre ), tulajdonképpen nem tudunk, tudnak fizetni érte a fogadó országok. Ez előbb-utóbb a szállítmányok leállítását eredményezi majd. Vagyis Európa fázni fog ( gázhiány ), és benzin hiány is lehet, az oroszok pedig nem jutnak bevételhez, azt pedig a gazdaságuk fogja megszenvedni.

Mi fog történni holnap? 

A kezdeti tőzsdei reakció szinte borítékolható. Jelentős zuhanás minden indexben, az olaj arany, és ezüst újra emelkedésbe kapcsol. A búza, kukorica, egyéb fémek, árucikkek is nagy valószínűséggel emelkedni fognak. A kriptopénzek piacán is esésre számítok, mivel erősen kockázati eszköznek tartom őket. Vannak olyan nézetek, hogy Oroszország felismerheti a kriptopénzek “hasznosságát” számára, és ez pozitívan érintheti a főbb tokeneket, de erre azért kevés esélyt látok.


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

A Bastille ostroma ( 1789. július 14. ) idején összesen csak 7 fogoly volt bebörtönözve. Közülük négyen váltóhamisítók voltak, ketten elmebetegek, a hetediket pedig a szexuális perverziói miatt zárták be.

Úgy néz ki, hogy Zelenszkij ukrán elnök, és egy magas rangú orosz delegáció találkozni fog a egymással, ez az egyetlen bizakodásra adó esemény a közeljövőben. Nehéz megítélni melyik lenne a “jobb” a világnak, ha kitartanak az ukránok, vagy leteszik a fegyvert. Ha kitartanak, talán érdemi tárgyalásra kényszeríthetik Putyint, és nem lesz dominóhatás a még nem NATO tag, de akár veszélyben is lévő országok esetében ( Moldova, Grúzia ). Ha leteszik a fegyvert, vagy legyőzik őket, és da facto Oroszország nyerne, és elérné amit akar, akkor bár véget érnének a harcok, és lehet rövidtávon megnyugodnának a piacok is, de lehet, hogy pont ez adna lendületet Putyinnak, hogy itt ne álljon le. Ami még rendkívüli aggodalomra adhat okot, hogy az orosz elnök, már többször is kimondta az atomfegyver, atomhatalom szavakat, és fokozott készültségre utasította a nukleáris elrettentő erőket. Hogy ez pontosan mit jelent, nem tudni, de semmi jót, az biztos. Joe Biden az Egyesült Államok elnöke pedig a III. világháborút említette. Nos ezek már súlyos kijelentések. Pár hónappal ezelőtt, még a tőzsdei fórumokon azzal viccelődtek, hogy a már sok-sok éve tartó emelkedést, még a III. világháború, vagy egy atomtámadás sem tudná megállítani. Hát azt hiszem ez nem volt helyénvaló megállapítás. Ennek csak az esélye is hatalmas zuhanást fog okozni következő napokban… Bízzunk abban, hogy a már most is jelentős oroszországi tüntetések, tiltakozások a háború ellen, az esetleges még “létező” orosz ellenzék képes nyomást gyakorolni Putyinra, vagy akár el is tudja mozdítani az elnöki pozícióból. Igen, lehetséges opciónak tartom, hogy az orosz elnök, akár bele is bukhat az ukrán-orosz háborúba.

Hogy én mit teszek jövő héten?

Nem adom el az aranyamat, ezüstömet, tartom, és veszek még. Tartom a short pozíciómat a tőzsdéken ( Dow Jones, NASDAQ, S&P500, DAX, LSE  ), nem vásárolok kriptopénzt. Én egy buta, konzervatív nézeteket valló, tudatlan, régimódi ember vagyok, aki ilyen piaci környezetben “fél” , nem növeli portfóliójában a kockázati eszközök súlyát. 

A múlt héten nyitott néhány olaj, benzin short pozíciók, és tőzsde index vételi pozíciók, a szakadár területek, a Donyecki és Luhanszki Népköztársaság függetlenként való elismerése után zárva lettek ( jelentős veszteséggel 🙁 ). Akkor írtam is, hogy bár bizakodtam békés rendezésben, ez nem történt meg, és bár volt egy jelentős visszapattanás, a indexekben tartott short pozíciók, és arany, ezüst vételek továbbra is a portfólió  nagy százalékát teszik ki. Az olaj esetleges esésében ( nem holnap, középtávon ) továbbra is bízok, de az elképesztő geopolitikai feszültség, extra kockázatot jelent ebbe az irányba. Hogy ezt amúgy mire alapoznám? A szaúdi, amerikai olajkitermelés növelésére, az iráni atomalku sikerére, és a fogyasztás globális visszaesésére. Azonban ezek mind csak kérdőjelek. Ami egyértelmű most, az a bizonytalanság, extrém bizonytalanság. Vagyis ezeket az eszközöket kerülni kell. De ahogy már többször említettem, ha mindenáron lehetőséget lát valaki a mostani piaci környezetben, akkor egyedül az arany vétel ( óvatos ezüst ), lehet biztonságosabb opció.

Semmiképpen ne vedd a fentieket befektetési tanácsnak, ez kizárólag az én véleményem, ha befektetési döntést kívánsz hozni, javaslom, hogy  előtte konzultálj profi befektetési tanácsadóval, én nem vagyok az!!

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések