Hirdetés


Legfrissebb bejegyzések


Van egy európai ország, ahol még elfogadják az akár 100 éves érméket, és II. világháborús bankjegyeket is!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 3 perc

HirdetésDánia azon országok közé tartozik, ahol rohamosan fogy a készpénz a forgalomból, erről itt írtunk részletesebben: Van egy ország Európában, ahol már bankot sem “akarnak” rabolni, annyira nem kell a készpénz! Azonban mindezek ellenére a Danmarks Nationalbank, vagyis a Dánia Nemzeti Bank egyik célja a biztonságos fizetés előmozdítása. Ez annak biztosításával történik, hogy a bankjegyek és érmék biztonsági és formai jellemzői olyan magas színvonalúak legyenek, hogy az emberek bízzanak bennük. Ebből nem engednek, még úgy sem, ha lassan teljesen eltűnik a készpénz.

A dán pénzverésről most nem fogok írni, csak egy mai napig érvényes pénzcsere lehetőségről, amiről lehet sokan nem is tudnak. Nézzük meg először, hogy mi számít jelenleg törvényes fizetőeszköznek Dániában, és ki a felelős ezért. Azt lehet tudjátok, hogy a dán korona ( dánul: dansk krone, tsz. kroner ) Dánia és vele együtt az autonóm Grönland hivatalos fizetőeszköze. Illetve a Feröer-szigeteken dán érméket is használnak, de a bankjegyeket feröeri motívumokkal is díszítik. A feröeri korona azonban így sem számít hivatalosan különálló pénznemnek. Az euró “kitalálásakor” Dánia a maastrichti szerződéshez kiharcolt egy záradékot, amely szerint nem kellett bevezetnie az eurót, amikor 1999-ben 12 másik tagállamban ez megtörtént. A 2000-es népszavazáson a választók az euró bevezetése ellen szavaztak ( 53,2% nem szavazat – a 87,6% -os részvétel mellett ), ennek ellenére a kormány máig sem tett le erről. A Danmarks Nationalbank monopóliummal rendelkezik a bankjegyek és érmék előállításában a Dán Királyságban. Eredetileg a király volt a felelős a pénz előállításáért, de a „Nationalbanken i Kjøbenhavn” mint zártkörű részvénytársaság 1818-as megalapításával ez a monopólium átkerült a bankra. Ennek ellenére a dán érméken még mindig szerepel a koronára való utalás olyan motívumokkal, mint a királyi korona, a nemzeti címer, a királynő monogramja és a királyi család portréi. A Danmarks Nationalbank dönti el, hogy milyen motívumokat helyez el a dán bankjegyekre és érmékre.

Tehát jelenleg is a dán korona a hivatalos fizetőeszköz, amit  egyébként 1873-ban vezették be (a korábbi rigsdalert, birodalmi tallért váltotta fel 2:1 arányban), a Skandináv Monetáris Unió részeként, melynek alapító tagjaihoz ( Dánia és Svédország ) Norvégia két évvel később csatlakozott. Na de tényleg csak ennyi a pénztörténetről, mert nem akarok most részletesebben belemenni.  Na tehát… A hivatalos megfogalmazás szerint, törvényes fizetőeszköznek minősülő bankjegyek, és érmék, a következők.

Érmék: Minden 1875 után kibocsátott, 50 øre vagy annál nagyobb értékű érme továbbra is törvényes fizetőeszköz, vagy beváltható új érmére. A 25 øres érme 2008. október 1-jén megszűnt a törvényes fizetőeszköz.​ A 25 øres érme beváltására 2011. október 1-ig volt lehetőség.

 

Példa érmékre, amiket még elfogadnak ( legalábbis elviekben 🙂 )

Hirdetés


 

Bankjegyek: Az 1945 után kibocsátott bankjegyek továbbra is törvényes fizetőeszköznek számítanak, vagy új bankjegyekre cserélhetők. ( a címben egy kicsit “csaltam”, mert az 1945. július 23-án kiadott ( általában 1944-es dátummal ), úgynevezett  “helyettesítő sorozatot-ot”  titokban tervezték, anélkül, hogy a német megszálló erők megtudták volna, vagyis még tartott a háború, azonban ennek ellenére sem  nem nevezhetjük őket feltétlenül II. világháborús bankjegyeknek )

Példa bankjegyre, amit még elfogadnak ( legalábbis elviekben 🙂 )

A kiskereskedőket nem kötelezi a törvény, azonban elfogadhatják az említett régi érméket, bankjegyeket, ez az ő döntésük. De hogy is néz ki ez a gyakorlatban? Elvileg minden dán bank névértéken becseréli új bankjegyekre, vagy érmékre, a fent definiált, jelenleg is törvényes érme, és bankjegynek minősülő címleteket. Ha mégsem, akkor a Danmarks Nationalbank 100%-ban garantálja ezt. Állítólag egyes turisták, a hiányos tudásuk miatt, gyakran próbálnak más országok, régebbi pénzeit is beváltani a dán bankokban, de ez természetesen hibás feltételezés. Csak dán bankjegyeket és érméket váltanak be. Ilyen formán, mind mondjuk a némát márkák esetében, a dán koronák esetében is érdemes az adott árfolyamot is megnézni, ha értéket akarunk társítani, egy eddig értéktelennek hitt dán érmének, vagy bankjegynek.

Felhasznált forrás: nationalbanken.dk, Danmarks Nationalbank ( Dánia Nemzeti Bank )

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?