Hirdetés


Egyenlőre nem lesz békegalamb, a Harmadik Birodalomból származó sasból!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

Az egykor a náci korszakban szolgáló Admiral Graf Spee csatahajón elhelyezett bronz sas jövője bizonytalan marad, miután visszavonták a vele kapcsolatos olvasztási terveket. 2006-ban kincsvadászok emelték ki az Uruguay partjai közelében található vizekből, ahol a németek a Graf Spee hajót elsüllyesztették 1939-ben, hogy elkerüljék annak ellenséges kézre kerülését.

Egy bíróság tavaly kimondta, hogy az uruguay-i állam tulajdonába tartozik, hiszen az ő vizein találták meg. Az ország elnöke korábban azt javasolta, hogy egy galamb szoborrá alakítsák át. Azonban azóta a sas jövőjéről nincs biztos információ. A tervezett bronz sas olvasztását Luis Lacalle Pou elnök jelentette be múlt hét pénteken. A sas, amelynek súlya 350 kg ( 770 font ), 2,8 méteres ( 9,2 láb ) szárnyfesztávolsággal és 2 méter magassággal rendelkezik, egy nagy horogkereszttel a karmai között.

Azóta, hogy az Admiral Graf Spee kapitánya a második világháború első jelentős tengeri csatája után elsüllyesztette a hajót, a sas a La Plata folyó alján feküdt 1939 óta. A kapitány attól tartott, hogy a hajó értékes német titkokat fedhet fel, ha a britek megszereznék. A Graf Spee jelentős fenyegetést jelentett az antant erők számára a második világháborúban, nyolc kereskedelmi hajót süllyesztett el 1939 szeptembere ( háború kitörése ) és az év decemberében történt elsüllyesztése előtt.

A bronz sas egykor az Admiral Graf Spee csatahajót díszítette.

 

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

A reneszánszkori Velencében egy erőszakot tévőnek kétféle büntetési lehetőséget kínáltak. Az első szerint börtönbe mehetett, és büntetést kellett volna fizetnie, a másik szerint feleségül kellett vennie a megerőszakolt nőt. A férfik általában a  házasságot választották.

“Az jutott eszünkbe, hogy ennek a háború jelképének átalakulhatna a jelentése a béke vagy az egység jelképévé, mint egy galambnak,” mondta az elnök pénteken. Az uruguay-i szobrász, Pablo Atchugarry-t bízták meg a sas átöntésével. Atchugarry elfogadta azt, amiről ezt mondta: “ez egy küldetés amiben átalakítjuk a gyűlöletet, a háborút és a pusztítást a béke jelképévé”.

Azonban mindössze két nappal később, az elnök, Lacalle Pou bejelentette, hogy az ötletet félretették. “Azóta, hogy kihirdettük [az ötletet], megszámlálhatatlanul sok ember jelentkezett, akik nem osztják a döntést. Amikor a béke irányába törekszünk, az első dolog, amit tennünk kell, az az egység létrehozása, és ez [az ötlet] nyilvánvalóan nem tette ezt meg” – mondta Lacalle Pou.

Az elnök nem mondta meg, hogy most mi fog történni a bronzszoborral. A sas sorsa – amelynek tulajdonjoga hosszú jogi harc tárgya volt – vitás kérdés volt már azóta, hogy először kiemelték a folyómederből. Amikor évekkel ezelőtt rövid ideig kiállították, Németország panaszt tett, és arra kérte az uruguay-i államot, hogy ne mutassák be a “náci parafernáliát”.

A “paraphernalia” egy régies és ritka kifejezés, jelentése: cókmók vagy felszerelés vagy holmi vagy kellék.

Amikor az uruguayi bíróság kimondta, hogy a sast árverésre kell bocsátani, hogy kifizessék azokat a magánbefektetőket, akik pénzeltek a La Plata folyóból való kiemelését, a Simon Wiesenthal Központ, egy holokauszt kutatására és megemlékezésére szakosodott zsidó emberi jogi szervezet, figyelmeztetett arra, hogy a sas náci szimpátiát táplálók kezébe kerülhet. Bár Uruguay legfelsőbb bírósága tavaly kimondta, hogy a sas az uruguayi állam tulajdonát képezi, a kormányuk látszólag még mindig nem tudta eldönteni, hogy, mi legyen a végső sorsa.

Forrás: bbc.com,  Graf Spee: Nazi battleship’s bronze eagle saved from smelter

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések