Hirdetés


NEKEM EZ A NUMIZMATIKA! ( A különleges ír-angol pénzérme )


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

Mindig izgalommal vettem kézbe és tanulmányoztam egy izgalmas, különleges érmét, még ha csak egy látszólag jelentéktelennek tűnő kis érméről volt is szó! Az alábbi KÜLÖNLEGESSÉGET csak azért vettem meg, hogy gusztálhassam, és megírhassam ennek az UNIKUMNAK a rendkívül izgalmas történetét / körülményeit. Tudniillik ez a 30 mm – es / 8,5 grammos 30 PENNY -s, azaz fél koronás ÍR – ANGOL pénzérme, az ANGOL TÖRTÉNELEM LEGEXTRAVAGÁNSABB KIRÁLYÁNAK, és egyben az ANGOL PÉNZKIBOCSÁTÁSNAK talán LEGKÜLÖNLEGESEBB, LEGEGYEDIBB, LEGRENDHAGYÓBB PÉNZÉRMÉJE !

II. JAKAB SKÓT – ÍR – ANGOL KIRÁLY – egyszerre és külön- külön is – EGYEDI Anglia történelmében, ugyanakkor az érmén már olvasható a NAGY BRITANNIA ország elnevezés is, HOLOTT az csak 1707 – ben, tehát 17 ÉVVEL ezen érme kibocsátása UTÁN jött létre Anglia és Skócia egyesülésével! II. JAKAB a skót STUART dinasztia utolsó férfi uralkodója és egyúttal az UTOLSÓ IGAZÁN KONZERVATÍV angol király volt, akinek rendkívüli és kalandos életét TENGERÉSZETI ÜTKÖZETEK, HAJÓTÖRÉS, TRÓNFOSZTÁSOK, KALANDOS VISSZATÉRÉSEK, HATALOM ÁTVÉTELEK / ÁTADÁSOK, KATOLIKUS RESTAURÁCIÓS TÖREKVÉSEK tarkították! Nos, 1688 – as angol trónfosztását követően nemsokkal, megjelent Írországban, ahol elfogadták az írek királyuknak, és szűk 2 esztendeig 1690 július elején történt elmeneküléséig igyekezett uralkodni, és ahol ez a rendkívül különleges érme is rövid életet élt!

 

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

Az európaiak megjelenésével az Újvilág 1500-ban még 12 milliósra becsült őslakossága, 1900-ra 237000 főre csökkent.

Most pedig elemezzük ezt a MINDEN SZEMPONTBÓL RENDHAGYÓ, AZ ANGOL PÉNZRENDSZER SZABÁLYAINAK TELJESEN ELLENTMONDÓ, EGYEDI érmét: Ezen XXX PENNY-s, azaz fél Koronás pénzérme SEM ANYAGÁBAN, SEM SÚLYÁBAN, SEM MÉRETÉBEN, SEM FELIRATOZÁSÁBAN NEM FELEL MEG AZ ÉVSZÁZADOS PÉNZÜGYI ELŐÍRÁSOKNAK! Ráadásul nemcsak a kibocsátás éve került rá, DE MÉG A HÓNAPJA IS, ami EGYEDÜLÁLLÓ A PÉNZTÖRTÉNETBEN! 1690 MÁJUSÁBAN hozták forgalomba, tehát a király uralkodásának UTOLSÓ BÉKÉS HÓNAPJÁBAN! EZEK AZ ÉRMÉK – valószínűleg – a HIVATALOS ANGOL-ÍR ÉREMKIBOCSÁTÁS EGYETLEN SZÜKSÉGPÉNZEI! ( Hozzátenném még érdekességként, hogy hasonló bronz SZÜKSÉGPÉNZEKET mintegy 100 év múlva Franciaországban a Nagy Francia Forradalom idején adtak ki! Ráadásul Jakab király híveit JAKOBITÁKNAK hívták, amíg a francia érme kiadóit JAKOBÍNUSOKNAK! Ráadásul amíg Jakab király édesapja I. Károly angol király volt az ELSŐ és EGYBEN EGYETLEN LEFEJEZETT KIRÁLY Angliában, addig a hasonló francia érméken látható XVI. LAJOST szintén LEFEJEZTÉK! Ja igen: És Jakab király szintén Francia földön halt meg! )

Végezetül: A NUMIZMATIKA ugyan a történelem SEGÉD-TUDOMÁNYA CSAK, MÉGIS MAGÁBAN FOGLALJA- szinte – AZ ÖSSZES TUDOMÁNYOKAT valamint a KÉPZŐ – és IPARMŰVÉSZETET IS!

Az eredeti posztot itt találjátok: Numizmatikai bolhapiac, FacebookSzerző: Unyi János

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések