Hirdetés


Az ország története, ahol a becsült népesség, 2 fő :), de mégis visszaverték a brit hadsereg “támadását”!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 11 perc

Már bemutattunk egy mikronációt, ebben a cikkben: Tudtad, hogy az 50-es években, Amerikán belül volt egy mikronáció, amely útleveleket állított ki a Holdra?, és most szeretnénk egy másikról is írni. Megeshet, hogy ő róluk, már hallottál. Történetük valóban olyan, mint egy igazi államé, országé, és ráadásul egyenlőre úgy néz ki, hogy bár létezését továbbra sem ismerik el, azonban az ország, vagyis konkrétan hercegség 🙂 , de facto független, és működését, jelenlegi formájában, már nem támadják olyan intenzitással, mint megalakulásakor, vagy későbbi években. Vagyis jó eséllyel, fennmaradhat, és erősítheti államformáját 🙂

Nos tehát. Melyik is ez a kis “lázadó” hercegség? Anglia keleti partjai mentén, a Temze torkolatától északra, a parttól mintegy 10 kilométerre ( 6 mérföld ) elhelyezkedő, kilencszer huszonhárom méter alapterületű mesterséges szigeten található Sealand Hercegség, amely egyébként a valóságban egyetlen földrajzi jellegű képződménye a HM Fort Roughs torony. A hercegség történetét több helyen, több megközelítésből is meg lehet találni, el lehet olvasni. Úgy döntöttem, hogy az alábbiakban, a Sealand Hivatalos oldalán található történeti leírást használva fogom bemutatni a hercegség történetét, nyilván ez lehet a leghitelesebb 🙂 Lássuk tehát, mit ír magáról, a Sealand Hercegség.

ERŐDÜNK EREDETE

A második világháború alatt a brit kormány több erődszigetet épített az Északi-tengeren, hogy megvédje partjait a német megszállóktól. Ezen erődök egy része illegálisan épült nemzetközi vizeken.

Így nézett ki eredetileg egy ilyen platform, A kép forrása: Imperial War Museum

Ezeken a tengeri erődökön elegendő katonát helyeztek el a német repülőgépek és rakéták lelövésére tervezett légelhárító fegyverek irányítása és fenntartása érdekében. Anglia keleti partja mentén helyezkedtek el, a brit felségvizek peremén. Az egyik ilyen, betonból és acélból álló erődítmény volt a ma híres Roughs Tower, amely az Északi-tengeren található. Ellentétben az eredeti tervvel, amely szerint a tornyot Nagy-Britannia szuverén területén helyezték el; ez az erőd körülbelül 7 tengeri mérföld távolságra volt a parttól, ami több mint kétszerese az akkoriban nemzetközileg elfogadott 3 mérföldes felségvizeknek. Röviden fogalmazva, ezt a szigetet illegálisan helyezték ki az Északi-tenger nemzetközi vizeire, de a háború idején figyelmen kívül hagyták ezeket a korlátozásokat. világháborút követően, a haditengerészeti személyzetet és a tengerészgyalogságokat a brit Admiralitás kivonta ezekből az erődökből. Az Egyesült Királyság soha többé nem használta egyiküket sem. A fent említett erőd kivételével a többit, az Egyesült Királyság nemzetközi határain kívül eső erődöt később lerombolták. Ez eredményezte a nyílt tengeren található, elhagyatott és elhagyatott, „res derelict” és „terra nullis” Roughs Tower erőd feltűnő egyediségét. Jogi szempontból tehát nemzeten kívüli területet alkotott. Ez megnyitotta az utat a “megszállás” előtt.

SEALAND SZÜLETÉSE

A 60-as évek elején Roy Bates ( Patrick „Paddy” Roy Bates ), a brit hadsereg őrnagya rádióállomást alapított egy elhagyatott, volt haditengerészeti erődben, a tengerparton, „Knock John” néven. A helyszín mögött meghúzódó elmélet az akkori drákói műsorszórási korlátozások megkerülésére tett kísérlet volt, amely alig tette lehetővé a BBC általi formális közvetítést.

Roy rádióállomását, a „Radio Essex”-et és más hasonlókat a média szeretettel „Kalóz” rádióállomásokként ismerte, és nagyon szerette a brit közvélemény, mivel mindent szolgáltattak, amit a BBC akkoriban nem; Popzene és szórakoztató műsorvezetők. A következő években Roy sikertelen jogi csatát vívott a brit kormánnyal, amely megkérdőjelezte az erőd elfoglalásának jogszerűségét. Kimondták, hogy a „Knock John” az Egyesült Királyság joghatósága alá tartozik. A kudarcból okoskodva Roy mérlegelte a lehetőségeit. Egy másik elhagyatott erőd, a Roughs Tower, amely szerkezetében megegyezett a Knock John-val, a part túlpartján is létezett, és ami döntő jelentőségű, azon a három mérföldes határon kívül, amelyre az Egyesült Királyság joghatósága kiterjedt. Roy 1966 karácsony estéjén elfoglalta a Roughs Towert, azzal a szándékkal, hogy újjáélessze alvó rádióállomását. Ez addig volt így, amíg egy teljesen más tervet nem talált ki. Miután konzultált ügyvédeivel, Roy úgy döntött, hogy ezt az erődszigetet a „Sealand” független államává nyilvánítja, és a „Jus Gentium” („Nemzetek Törvénye”) címet követelte a földgömb „Terra Nullius” ( Senki földje ) részén. 1967. szeptember 2-án Roy felesége, Joan születésnapján, fia, Michael (14), lánya Penelope (16) és számos barátja és követője kíséretében kikiáltotta Sealand Hercegségét. Az ország megalapítását egy újonnan tervezett zászló kitűzése, és egy rendkívül romantikus születésnapi gesztusként egy új cím adományozása jellemezte szeretett feleségének, aki ettől a pillanattól kezdve „Joan hercegnő” néven ismert. A „Jus Gentium” („Nemzetek Törvénye”) állítása a földgömb egy részén, amely „Terra Nullius” ( Senki földje ) volt.

A zászló felvonás

CSATÁK SEALAND SZUVERENITÁSÁÉRT

Nem sokkal a függetlenség kikiáltása után Roy fia, Michael herceg nem kevesebb, mint hét fegyveres inváziós kísérletet vert vissza, fegyverek, Molotov-koktélok és házi készítésű lövedékek arzenáljával. 1968 végére Sealand több fronton is a túlélésért küzdött, mivel a brit kormány tudomást szerzett Sealandről, a partjaitól hét mérföldnyire lévő új “országról”. A brit hadsereg megbízást kapott Roy herceg eltávolítására és a Roughs Tower lerombolására. A brit hadsereg igyekezett gyorsan és finoman megoldani ezt a problémát, mert tartottak a következményektől, mivel maguk is illegálisan helyezték nemzetközi vizekre az erődöt. Több alkalommal brit hadihajók léptek be a Roy herceg által igényelt felségvizekre. Az erődítmény erőszakkal ( és egyszer megtévesztéssel ) történő elfoglalására tett több sikertelen kísérlet után a brit haditengerészet leállt. Egy külön incidensben az Egyesült Királyság kormányának egyik hajója Sealand vizeire való behatolása nyomán Michael herceg határozott védekezési lépéseket tett, figyelmeztető lövéseket adott le. Michael herceg még mindig brit állampolgár volt, így Nagy-Britanniába visszatérve súlyos bűnökkel vádolták meg, és egy angol bíróság elé idézték. Ennek a pernek az eredménye Sealand szuverenitásigényének látványos sikere volt. 1968. november 25-i ítéletében a bíróság kijelentette, hogy nem illetékes Roy és Michael of Sealand ügyében, mivel nem gyakorolhat joghatóságot a brit nemzeti területen kívül. Ez volt a Sealand Hercegség első de facto elismerése. A brit törvények kimondták, hogy Sealand nem része az Egyesült Királyságnak, és egyetlen más nemzet sem tartotta igényt rá, ezért Roy herceg új államról szóló nyilatkozatát de facto helybenhagyták. Egy további lőfegyver-incidens történt 1990-ben, amikor egy hajó túlságosan közel tévedt Sealandhoz, és ismét figyelmeztető lövéseket adtak le Sealandról. A hajó legénysége tiltakozott a brit hatóságoknál, és egy országos újságcikk is megjelent, amely részletezte az esetet. A brit hatóságok azonban a lőfegyverek brit szigorú tilalma ellenére soha nem foglalkoztak az üggyel. Ez egyértelmű jelzés volt arra, hogy Nagy-Britannia úgy véli, hogy Sealand nem tartozik a joghatóságuk alá.

Roy és Joan Bates, Sealand Hercegségének hercege és hercegnője 🙂  ( A kép forrása: Martyn Goddard/Alamy )

ÚJ NEMZET ÉPÍTÉSE

1975. szeptember 25-én Roy herceg kihirdette Sealand Hercegség alkotmányát. Idővel más nemzeti jelképek jöttek létre, mint például a nemzeti himnusz, valamint az arany és ezüst érmék, amelyeket Sealand dollárként vertek. Sealand 1969-ben, 1970-ben 1975-ben, 1977-ben, és  még 2010-ben is bélyegeket is nyomtatott. 2020-ban pedig egy Sealand bélyeg is feljutott a világűrbe, a New Shepard NS-17 fedélzetén.Sealand Hercegség útleveleit állították, adták ki sok olyan embernek, aki hozzájárult a Hercegség kialakulásához és fennmaradásához. Ekkor tűnt fel a színen Alexander Achenbach német üzletember, akinek a segítségével saját rendszámtáblát is készítettek. Őt Bates hálából miniszternek is ki nevezete. Azonban Achenbach, ahogy az nagyobb országokban is lenni szokott, többet szeretett volna, és úgy döntött, eljött az ideje annak, hogy átvegye az irányítást a terület felett.

Az 1970 -es hajó sorozat borítékon 

ÁLLAMCSÍNY

1978 augusztusában számos holland és német férfi érkezett Sealandba a német üzletember Alexander Achenbach alkalmazásában. Egy üzleti ajánlat ígéretével érkeztek. Ez azonban csak egy cselnek bizonyult, mivel ezek az emberek valójában magasan képzett zsoldosok voltak.

Amíg Roy herceg távol volt, elrabolták fiát, Michaelt, és erőszakkal elfoglalták Sealandet. Ezek a terroristák megkötözték Michael herceg kezét és lábát, és több napig fogva tartották, majd végül akarata ellenére átszállították egy halászhálóra. A vonóhálós halászhajó hollandiai partraszállását követően Michael herceg visszatért az Egyesült Királyságba, hogy újra találkozzon apjával, Roy herceggel. Azonnal terv készült Sealand visszafoglalására, kódneve: Operation Trident. Sealand leghűségesebb és legképzettebb polgárait hívták meg, és megszületett a legendás Sealand különleges egység. Az akciót néhány nap múlva végrehajtották. Ez egy merész hajnali helikopteres rohamot jelentett, és végül a betolakodók feltétlen megadásával végződött. Az egyetlen igaz, első kézből származó beszámolót erről az eseményről Michael herceg könyve idézi fel: elérhető itt. A betolakodókat hadifogságban tartották. Ebben az időszakban Németország és Hollandia kormánya petíciót nyújtott be szabadon bocsátásukért. Kezdetben azt kérték Nagy-Britanniától, hogy avatkozzon be az ügybe, de a brit kormány a korábbi bírósági döntésükre hivatkozott annak bizonyítékaként, hogy nincs fennhatóságuk Sealand területe felett, és kijelentette, hogy nem tehetnek semmit. Roy herceg szabadon engedte a holland állampolgárokat, mivel a háború véget ért, és a Genfi Egyezmény előírja az összes fogoly szabadon bocsátását. A német állampolgár azonban sealandi útlevéllel rendelkezett. Emiatt árulás vádjával Sealandon bíróság elé állították. Bűnösnek találták, és hosszabb ideig Sealand börtönében, az északi torony aljába zárták. Ezt követően Sealand szuverenitásának de facto elismerésének szenzációs aktusaként Németország egy diplomatát küldött közvetlenül Sealandba, aki helikopterrel érkezett, hogy tárgyaljon állampolgára szabadon bocsátásáról. Roy herceg hálás volt, hogy az ellentámadás nem vezetett emberéletek veszteségéhez, és elengedte a hazaáruló német állampolgárt, hogy megakadályozza Sealand hírnevének megromlását.

Egy ritka felvétel, amin a fegyveresek láthatóak, miután elfoglalták a platformot

Érdekesség: Achenbach ezt követően megalakította a száműzetésbe vonult sealandi kormányt, mivel véleménye szerint továbbra is ő a szigetország legitim uralkodója. Az alkotmány és az alkotmányos hercegség újjászervezéséig, a lemondott Sealandi Roy jogkörei átmenetileg egy jogtanácsosra szállnak át –olvasható a kormány honlapján. Ez a jogtanácsos Dr. A. L. C. M. Oomen, aki 1989 júniusában kijelentette, hogy Johannes W. F. Seiger ( Achenbach utódja, akit a volt miniszterelnök nevezett ki saját, meggyengült egészsége miatt) a Sealand Hercegség egyedüli törvényhozó hatalma, így a korona visszaszerzése után rá szállna vissza az ország irányítása.  Seiger azóta tarja fönn ezt a címet és tevékenykedik Sealand elismerése mellett, melyet egyezményekkel próbál elérni. 2000 júliusában honlapot indított kormányának, mint a Sealand Hercegség hivatalos információs portálja.

TERÜLETI VIZEK KITERJESZTÉSE

1987. október 1-jén Nagy-Britannia kiterjesztette felségvizeit 3-ról 12 tengeri mérföldre. Előző nap, erre számítva, Roy herceg bejelentette Sealand felségvizeinek kiterjesztését 12 tengeri mérföldre, hogy a nyílt tengertől Sealand felé vezető elsőbbséget ne akadályozzák a britek által igényelt vizek ( Sealand körülbelül 7 mérföldre van a britektől partok ).


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

A japán gyarmatosítók még 1913-ban olyan törvényt vezettek be, melynek lényege, hogy Koreában csak és kizárólag vak emberek alkalmazhatók masszőrként. Egyrészről ez azért volt jó, mert így a vak embereknek biztosítottak munkát, másrészről pedig a szégyenlős vendégeknek nem kellett feszélyezve érezniük magukat. Ha hiszitek, ha nem, a törvény mind a mai napig érvényben van.

Nem kötöttek szerződést Nagy-Britannia és Sealand között az átfedő területek felosztásáról, de feltételezhető egy általános politika, amely szerint a területet a két ország között középen osztják fel. A nemzetközi jog nem engedi az új terület igénylését a tengeri jogok meghosszabbítása során, így Sealand függetlenségét tulajdonképpen “elismerték” a korábbi gyakorlat alapján. Egyes nemzetek megpróbálhatták ezt ürügyként felhasználni arra, hogy felforgatják a nemzetközi jogot, és magukévá tegyék a kisebb és kevésbé elismert nemzet teljes területét, azonban ez nem így történt. Nagy-Britannia nem tett kísérletet Sealand elfoglalására, és a brit kormány továbbra is független államként kezeli Sealandot.

2000-ES ÉVEK: ADATOK ÉS KATASZTRÓFA

1999 elején fiatal amerikai vállalkozók egy csoportja felvetette Michael hercegnek a Havenco ötletét. Az előfeltétel egy internetes szerverfarm létrehozása volt Sealandon, amely lehetővé tenné a felhasználók számára, hogy a más nemzetek által bevezetett drákói cenzúra korlátozásoktól mentesen működjenek.

2000-ben, a Dot-com boom közepette szerződéseket írtak alá, tőkét vontak be, és Sealandon megalapították a Havenco-t, valamint londoni és amszterdami bázisokat. A hatalmas infrastruktúra-fejlesztések komolyan megkezdődtek a hatalmas szerverállványok elhelyezésére és tápellátására, valamint a projekt logisztikai igényeinek kielégítésére. Műholdas és mikrohullámú kapcsolatokat telepítettek, és az Egyesült Államokból, az Egyesült Királyságból és Európából körülbelül 25 alkalmazott vándorolt ​​Sealandba, felkészülve a szolgáltatás elindítására. A Havenco globális médiavisszhangot kapott, és a projekt elindítását nagy feltűnést keltett. Ez hiba volt a Havenco részéről, mivel a szolgáltatás indulása késésekkel járt, és amikor ténylegesen eljött a startnap, a média felhajtás már lecsengett.

2000 végén elindult a Havenco. Azonnal világossá váltak a különbségek Sealand királyi családja és a Havenco felső vezetése között az elfogadható felhasználói szabályzattal kapcsolatos kérdésekben. A bevezetést követő évben a Havenco alapító vezérigazgatója személyes problémákra hivatkozva visszatért az Egyesült Államokba. 2002 második felében a Havenco műszaki igazgatója kínos körülmények között távozott a cégtől. 2003-ban a gyorsan kimerülő erőforrások miatt, a Havencót feloszlatták.

2006 júniusában tűz gyulladt ki a Sealand egyik áramfejlesztőjének rendellenes meghibásodása miatt. A tűz gyorsan átégett a generátorházon, és az egész északi fedélzetre kiterjedt. Mentőhelikoptert küldtek a RAF Wattishamból, hogy evakuálják Sealand egyik polgárát. Miután helikopterrel szállították kórházba, füstbelélegzése miatt ellátták, és még aznap hazaengedték. A fejedelemség jó kapcsolatot ápolt a RAF légi-tengeri mentőcsapataival, évek óta lehetővé tették számukra, hogy gyakorlatozzanak a Sealand erődőből történő sebesültek helikopteres kimenekítésére. A következő hetekben egy nem kevesebb, mint tíz fős csapatot bíztak meg a tűzkár elhárításával és helyreállításával.

A Felixstowe kikötői vontatóhajó, a Brightwell oltja a Sealand platformot, míg a Harwich mentőcsónak ott áll készenlétben a tűz idején június 23-án. ( Az Archant Group/EADT Star News jóvoltából )

Sealand ma 

Ma Sealand egy virágzó közösséget egyesít a világ minden tájáról, akik a szabadság, az önrendelkezés és a kalandok közös filozófiáján keresztül egyesülnek. A közösség növekedésének elősegítése érdekében büszkén ajánljuk Sealand Noble Title kezdeményezését . Ez egy nyílt meghívás a világ minden olyan személyének, aki osztozik hitünkben, hogy csatlakozzanak közösségünkhöz, és formálisan mutassák ki támogatásukat értelmes és élvezetes módon. Ez a kezdeményezés nagyban segíti erődházunk folyamatos karbantartását és felújítását, valamint segít megőrizni a szabadság igazi bástyáját a jövő generációi számára.

A Sealand Hercegség közel hatvan éve kovácsol egy élénk és dinamikus kultúrát, amely világszerte megragadta az emberek képzeletét. Ma ennek a kultúrának egy része nemzeti sportcsapatainkból született. Ma Sealand egyre több sportágban versenyez nemzetközi szinten. Büszkén képvisel bennünket két amerikai futballcsapat, a férfi Sealand ‘Seahawks’ és a hölgyek Sealand ‘She-Hawks’. Nyáron egy fárasztó nyíltvízi jótékonysági rendezvénynek adunk otthont Sealandtől az Egyesült Királyságig, amely évről évre egyre népszerűbb. Az igazi Sealand kalandor szellemében hegymászó csapatunk eddig felvitte Sealand zászlaját a 7 legmagasabb csúcs közül 4 csúcsára, köztük a Mount Everestre. Vannak csapataink is, akik Sealand zászló alatt versenyeznek curlingben, jégkorongban, hosszútávfutásban.

Michael herceg, vagyis Michael Roy Bates, 2015

Az utóbbi időben erőfeszítéseinket arra összpontosítottuk, hogy új és innovatív koncepciókat alkalmazzunk a kormányzás felé, annak feltárásával, hogy a Web3-technológiák, például a blokklánc hogyan hozhatnak létre átláthatóbb és decentralizáltabb kormányzást. Ezen élvonalbeli eszközök kihasználása Sealand számára lehetőséget kínál arra, hogy javítsa azon képességünket, hogy képviseljük és szolgáljuk közösségünket, lehetővé téve az egyéneknek a döntéshozatali folyamatban való aktívabb részvételét. Ez lehetőséget ad arra, hogy Sealandot az új, igazságosabb és nyitottabb kormányzás úttörőjévé tegye, ami reményeink szerint elősegíti a nagyobb szabadságjogok érvényesülését az egész világon.

Elértük a Föld egyik legkörnyezetbarátabb országának státuszát. Áramtermelésünk 99,9%-a megújuló energiaforrásból származik, szélturbinák és napelemek kombinációjával. A teljes édesvízkészletünket a csapadékból nyerjük, amely bőséges a Hercegségben.

Érdekesség: A “csúcson”, az 1970-es évek elején 50 ember élt a platformon, beleértve a családtagokat, barátokat és a karbantartó személyzetet. Ugyanakkor az Egyesült Királyságban a hatalomellenes tiltakozások egyik szimbólumává vált.


Légifelvétel a Sealand Hercegségről, 2021. szeptember 16-án. ( A kép forrása: AFP Photo )

Egyenlőre itt fejeződik be a hercegség saját történeti bemutatója, és most pedig röviden nézzük meg a hercegség pénztörténetét. Ez esetben is előjáróban megjegyezném, hogy a Sealandi pénzeknek külön kategóriája van például a numista.com ( Coins from Sealand ), az ucoin.net ( Sealand ) oldalon, és jegyzik az érméit olyan nagy oldalon is, mint az NGC. Vagyis pénztörténet szempontjából is kezdik komolyan venni, vagy legalábbis nem “megfeledkezni” róla.

Sealand pénztörténete

Azt azért elöljáróban tisztázzuk, hogy a a sealandi valutát csak emlékpénzeknek, gyűjtői, forgalomba nem került pénzeknek tekinthetjük, mivel jelenleg egy ország sem fogadja el fizetőeszközként. Megnevezése “Sealand dollár”, vagyis SX $.

Sealand 1972-ben kezdte meg a pénzérmék kiadását. Az első kiadott érme egy 2000 példányszámban készült SX$10 érme volt. További érmék készültek 1975-ben és 1977-ben, amikor bemutatták az SX$20 és SX$100 érméket. Az SX$10 ezüstből, 925 ezrelékes finomsággal készült, az SX$20 ezüstből készült, míg az SX$100 aranyból, 900 ezrelékes finomsággal készült.

Érdekesség: 1991-ben a “Sealand lázadó kormánya” ( lásd fentebb: Államcsíny )  ezüst SX$100 érméket bocsátott ki. Az alábbi érmét, rajta Johannes W. F. Seiger arcképével.

1994-ben a “Tenger kincsei” Sealand dollárokat  verték, ahol a hátlapon egy gyilkos bálna látható. Bemutatták az SX$0.25, SX$0.5, SX$1, SX$2.5 és SX$5 érméket is. Az SX$0.25 bronzból és 999 ezrelékes finomságú ezüstből készült; az SX$0.5 rozsdamentes acélból és ezüstből készült; az SX$1 és SX$2.5 bronzból, ezüstből és aranyból készült; míg az SX$5 aranyból készült.

Készült néhány hibás érme is. 1994-ben kevesebb mint 150 példányt vertek le véletlenül cikkelyezett éllel a fél dolláros érméből, ahelyett, hogy a szokásos bordázott éllel készült volna. Ez Sealand egyetlen hibás érméje a mai napig. Emellett egy véletlenül készült mule érme is előfordult, egy Navy SEALs emlékérméről van szó, amelyet ugyanaz a magángyár vert, amely Sealand érméit gyártja, és a Sealandi fél dollár hátoldalát használták fel. Azelőtt vettek észre a hibát, hogy 75 darabot levertek volna belőle.

A 2012. október 9-én, 91 éves korában elhunyt Paddy Roy Bates uralkodásának és halálának emlékére 2013-ban került kiadásra 300 darab 25 dolláros sterling ezüst érme. Ez az érme volt, 1977 óta az első hivatalos érme, amelyet a Hercegség kincstára engedélyezett, a birminghami pénzverdében verték a megfelelő minőség érdekében, és Michael Alexander tervezte.

A 2013-as, 25 dolláros érme, Paddy Roy Bates uralkodásának és halálának emlékére

Később készült, és feltehetően fog is készülni még néhány egyéb témájú érme, hisz ezek eladása fontos bevételi forrása is egyben a hercegségnek. Nem mondhatjuk, hogy “ölik” egymást a gyűjtök egy Sealand érméért, azonban viszonylag gyorsan el lehet őket adni. Az én véleményem szerint, feltételezhetően történetük, a hozzájuk tartozó történelmi narratívák miatt, értékük a jövőben inkább növekedni fog, mint csökkenni. Tovább érdekességeket olvashatsz még a témával kapcsolatban, itt: Death of a data haven: cypherpunks, WikiLeaks, and the world’s smallest nation

Érdekesség: Jelenleg két fegyveres biztonsági őr él állandó jelleggel a platformon, hogy megvédjék a hercegséget.  Sealand legfőbb bevételi forrása, az online áruházból származik, ahol hercegi, grófnői, bárói…stb. címeket is lehet vásárolni, amiről díszes okleveleket, bizonyítványokat állítanak ki. Naponta 100 email-t kapnak a világ minden részéről, akik hűséget, és szolidaritást vállalnak a hercegség mellett.

Felhasznált források:  sealandgov.org, The Story | wikipedia.org, Sealandi puccs | wikipedia.org, Sealand Hercegség |  wikipedia.org,  Coins and postage stamps of Sealand

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések