Hirdetés


Azért erre Afrika sem lehet büszke! Élő emberekkel fizettek egymás között! ( Rabszolga pénz )


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

A rabszolgák gyakran szolgáltak bizonyos társadalmakban a vagyon egy formájaként, ezáltal alkalmasak voltak az áruk közvetítésére, különösen nagy ügyletek esetén. A modern korból Afrika szolgáltatja a legtöbb bizonyítékot és példát a rabszolgák  pénzként ( “rabszolga pénz” ) való használatáról. Így az alábbiakban a legtöbb példa onnan olvasható, de említünk néhányat Ázsiából, és Európából is.

A tizenkilencedik században a rabszolga volt a számítási egység Szudánban. Meghatároztak azt a szabványos egységet, amely egy adott szempontnak megfelelő rabszolgából állt. Egy rabszolga értéke egyenértékű volt 30 pamutdarabbal, 6 ökörrel vagy 10 dollárral. A Bagirmi Szultánságban egy “közepes” egészségügyi állapotú, meghatározott szabványos rabszolga szolgált értékálló alapként nagy ügyletek esetén. A jobb “minőségű” rabszolgák ára többszöröse volt a szabványos rabszolga árának. A vagyon “fejek” formájában ( hány “db” rabszolgája volt valakinek ) jelent meg, és mint a pénz mennyiségének változása esetén, egy sikeres rabszolga-rajtaütés csökkentette a szabvány értékét ( több rabszolga került  “forgalomba” ), aminek következtében az rabszolgával kifejezett áruk ára is emelkedett ( infláció ). Ghánában a nagy ügyletek esetén is rabszolgákkal történő fizetés volt elterjedve, és a rabszolgák szolgáltak értékmérőnek. Guineában is a rabszolgák voltak a preferált számítási egységek nagy ügyletekben, és a királyok az európai hajóktól kikötési díjat számoltak fel 7-12 rabszolgában, a hajók árbócainak számától függően. Nigériában a rabszolgák közel álltak a cowries-kagylókhoz mint elsődleges fizetőeszközhöz. Egy késő 19. századi jelentés így szólt a rabszolgáról: “Ők voltak az ország csekkönyvei és szükségesek volt minden nagyobb kifizetéshez. Sajnos volt egy probléma, hogy “olykor” meghaltak, miközben kézről kézre cserélődtek” ( Einzig, 1966 ).

Rabszolgák, és egy arab rabszolga-kereskedő, A kép forrása: L’Illustration ( Párizs ), Vol. 14, 1849, p. 136


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

Az ókori Egyiptomban a szolgákat mézzel kenték be, hogy inkább ők vonzzák a legyeket, s a fáraót ne zaklassák a bogarak. A szolgák sora amúgy sem volt túl fényes akkoriban, mivel gyakran, ha meghalt egy fáraó, vele együtt eltemették az összes szolgáját, háziállatát és ágyasát is.

Az értékmércét egy bizonyos korú rabszolgára vonatkozóan határozták meg, és egy tranzakció során minden rabszolgát ennek a standard rabszolgának a szempontjából értékeltek. Nigériában a rabszolgák voltak a választott közvetítő fizetési eszközök nagy ügyletekhez, és a gazdag emberek a rabszolgákban halmozták fel vagyonukat. Kongóban a rabszolgák fizetésként szolgáltak az árukért. Ezen terület népei kannibalizmust gyakoroltak, és egy rabszolga értéke nem lehetett kevesebb annál ( állapotától függetlenül, ez volt a minimum értéke ), amennyi húst lehetne kapni a rabszolgából, ha a tulajdonos elfogyasztaná a “pénzét”. Angolában a 17. században egy 20 éves rabszolga volt az értékmérték szabványos egysége.

Néhány szerző az afrikai rabszolgaság okát egy kényelmes fizetőeszköz hiányára vezeti vissza. A rabszolgák mozgékonyak voltak, és gyakran hordtak ( hordatták velük ) magukkal más formájú primitív pénzt, amely nehézkes és nehezen szállítható volt. Kereskedők rabszolgákat hoztak magukkal más fizetőeszközökkel kereskedelmi útjaik során, és amikor lehetőség adódott, rabszolgákat cseréltek más fizetőeszközökre, árukra. Kambodzsában korai időszakban a rabszolgák rangsorban álltak a marhákkal, bivalyokkal, lovakkal, disznókkal és elefántokkal, mint elfogadható fizetési eszközök. Korai Angliában az értékeket néha rabszolgákban becsültek meg, és Írországban egy rabszolgalány mint számlálóegység, még a keresztény időszakban is fennmaradt, jóval azután is, hogy a rabszolgákat árura cserekereskedelem leállt. Új-Guinea nyugati területein az emberek a calicot ( szövet ) és más kereskedelmi cikkeket rabszolgákkal kifejezett árakon értékelték.

A “rabszolga pénz” használata valószínűleg akkor kezdődött, amikor a harcosok több foglyot ejtettek egy háborúban, csatában, mint amennyit személyesen fel tudtak használni, ezért azokat árukra cserélték. Ebből a kis kezdetből alakult ki a gyakorlat, hogy emberi lényeket cseréljenek ki árukra, szolgáltatásokra rabszolgaként, mint egyfajta pénz.

Forrás: encyclopedia-of-money.blogspot.com, Slave Currency

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések