Hirdetés


Tudtad, hogy az 50-es években, Amerikán belül volt egy mikronáció, amely útleveleket állított ki a Holdra?


A bejegyzés becsült olvasási ideje 7 perc

Mi szükséges ahhoz, hogy egy nemzet létrejöjjön? A válasz röviden ez:  függetlenségének kikiáltása és elismerése. Azonban a nemzet fogalmának elmélete sokakat arra késztetett, hogy átgondolják a szuverén nemzetek fogalmát. Ez a gyakorlat arra vezetett, hogy egyes egyének és csoportok megalkották az “mikronáció” ( apró nemzet, mikronemzet, ) kifejezést, ennek az állami ideológiának a meghatározására. Több tucat, sőt száz apró nemzet alakult, és nyilvánították ki “függetlenségüket”, de hamar el is eltűntek. Azonban akadt közölük néhány kiemelkedő, ilyen volt például a Celestial Space Nemzete ( vagy Celestia ) aki az egész űrre vonatkozó igényével, talán  az egyik legambiciózusabb mikronáció volt.

Az égi űr nemzetének ( Nation of Celestial Space  ) története

Alapítója, James T. Mangan  ( 1896–1970 ),  aki önsegítő témákkal foglalkozó könyvek írójaként volt ismert. Mangan, az amerikai, Illinois államban élt, mikor az “égi űr nemzete” ötlet megfogalmazódott benne. 1948-ban nyilvánosan ki is jelentette, hogy birtokolja a világűrt. Ezt olyannyira komolyan is gondolta, hogy Mangan 1949. január 1-jén megalapította az általa elnevezett Nation of Celestial Space ( Magasságos Űrnép, Ég űr népe, Égi űr nemzete ) nevű szervezetet, és 1949. január 1-jén be is jegyezte, és regisztrálta a Cook megyei vagyon-nyilvántartó és címadó irodában.

A “mikronáció” olyan apró állam, amelyet általában egy kis csoport ember hoz létre, és azt állítja, hogy független ország vagy terület. Ezek az államok általában nemzetközi jogi elismerést nem kapnak, és nagyon kevés, vagy semmilyen hatalmi befolyásuk nincs a nemzetközi politikai vagy gazdasági színtéren. A mikronációk gyakran létrejönnek a szimbolikus kifejezés vagy a játék céljából, és általában saját zászlóval, himnusszal és rendszerekkel rendelkeznek. Néhány mikronáció azonban komolyabb politikai vagy társadalmi célokat szolgál, és igyekszik különálló államként működni.

Mangan szerint az egész külső világ, a Földön kívül, a teljes univerzum, a Celestia területe, és Mangan azt állította, hogy ezzel megakadályozott más országokat abban, hogy az űrt sajátjukként akarják birtokolni, és hogy mindezt az emberiség érdekében tette. A Celestia kormánya Mangan által alapított köztársasági és monarchikus elemeket is magában foglalt, Mangan pedig a nemzet alapítójaként és első képviselőjeként szolgált. Ezt követően Mangan elkezdte keresni a nemzetközi elismerést, és értesítette az Egyesült Államokat, a Szovjetuniót, az Egyesült Királyságot és az ENSZ-t arról, hogy a Celestia hivatalosan is elismerésre vár. Ezen államoktól Mangan azt követelte, hogy tiltsák be az összes további légköri nukleáris kísérletet, mivel ez az űr területének megsértése lenne, ami ugyebár a Celestia területe.

Egy újság cikk 1948-ból, amiben szerepel Mangant. Más fotót nem találtam róla 🙁  A cikk címe: Egy chicagói férfi, aki igényt tart a világűrre )

Ahogy a világűrkutatás elindult az Egyesült Államok és a Szovjetunió között, Mangan levélben tiltakozott mindkét ország vezetőinek, követelve, hogy álljanak le a tevékenységeikkel, mert az a területét sérti. Mangan azt is állította, hogy az összes sugárzás, beleértve a rádió és a televízió adásait is, belép az űrbe, és ezért tilos lesz azok sugárzása, kivéve az Egyesült Államok adásait. Ennek ellenére Mangan és a Celestia nem kaptak figyelmet. A Celestia elismerésének érdekében a Celestia zászlaját először 1958-ban mutatták be a televízióban, amikor a zászlót az Egyesült Nemzetek épületénél emelték fel más országok zászlajaival együtt. Mangan azzal a kéréssel fordult a Egyesült Nemzetekhez, hogy ismerjék el az államot, és azt állította, hogy 1958-ban az államnak 100 000 tagja van, azonban a valódi szám, az 1959-ben közzétett adatok szerint mintegy 19 000 lehetett.

A Nation of Celestial Space számos másik mikronációhoz hasonlóan nemzetközi jogi értelemben nem volt hivatalos állam, és természetesen nem is kapott elismerést más országoktól. Ennek ellenére, Mangan és családtagjai igyekeztek érvényesíteni a Celestia függetlenségét, és a mikronáció létezésének igazolására különféle dokumentumokat állítottak ki, például a Nation of Celestial Space állampolgárainak útleveleit.  A mikronációk létrehozása nem új keletű jelenség, az utóbbi években azonban az internet és a közösségi média platformok népszerűsítették ezt a jelenséget. Számos mikronáció jött létre az elmúlt években, és az interneten találkozhatunk olyan mikronációk honlapjaival, amelyek igyekeznek saját kultúrájukat, nyelvüket és politikai rendszerüket bemutatni.

Az 1950-es években a világűrkutatás még gyerekcipőben járt, és sokan úgy gondolták, hogy az űrben való jelenlét birtoklása valamilyen előnyt jelenthet a nemzetközi színtéren. James Mangan és a Nation of Celestial Space azonban túlzásba vitte az űrbirtoklás koncepcióját, és mikronációként csak rövid ideig létezett. A Nation of Celestial Space azonban érdekes példa arra, hogyan lehet a nemzetközi jogi kereteket kijátszva saját államot kikiáltani, és milyen módon lehet a jelképeken keresztül érvényesülni a világ színpadán. Mangan mindent megtett annak érdekében, hogy megállapítsa a grandiózus igényt a Celestial Space Nemzetére. Egészen oda jutott, hogy kiadott útleveleket az űrbe utazó űrhajósoknak. Az alábbi levelet például, John Glenn amerikai űrhajós  ( ő a 3. amerikai, aki a világűrben járt, és az első amerikai űrhajós, aki meg is kerülte a Földet ) írta Mangantnak 1962-ben, amiben köszönetet mond neki a Holdra érvényes útlevélért, amit a Celestia állított ki neki, illetve ha jól olvastam a pénzért, támogatásért is, amit karácsonyra, és újévre kapott? Illetve megjegyzi viccesen, hogy így, hogy már van útlevele, minden készen áll a további űrutazásokra.

John Glenn amerikai űrhajós válaszlevele Mangatnak, és feleségének. Forrás

Azonban a Celestia nemzetéből alig maradt valami más, csak az általa kibocsátott bélyegek és érmék, és néhány dokumentum ( útlevél, levelek, személyes írások )

Érdekesség: Míg Mangant és Celestiát a szuperhatalmak udvariasan figyelmen kívül hagyták, a vannak bizonyítékok arra, hogy legalább néhányan készek voltak arra, hogy nagyobb fokú komolysággal fogadják állításait. Arra is volt példa, hogy az amerikai orosz nagykövetségen ténylegesen fogadták, ahol gyakran komoly vitába keveredett a tisztviselőkkel. Ilyen volt például, amikor a Szputnyik–1 ( a Föld első műholdja, az első űreszköz, amelyet a világűrbe juttattak. 1957. október 4-én állították pályára ) műhold fellövése ellen tiltakozott.

Az égi űr nemzetének, “valutarendszere” 

A Celestial Space Nemzet számára egy kitalált valuta rendszer került bevezetésre. Ez a pénzrendszer a következő volt. 100 Erg értékű 10 Joule-nak felelt meg, amely egy Celeston-nak felelt meg – lényegében utánozva a cent, a dime és a dollár rendszert. Összesen három különböző érme került előállításra, amelyekből a teljes készlet kilenc érmét tartalmaz minden dátummal, változattal és veréssel. Ezek az érmék a Celeston, amely 0,900 finomságú aranyból készült és 2,2 grammot nyomott, valamint a Joule 0,925 finomságú szterling ezüstből készült és 4,15 grammot nyomott. Az érméken Mangan lánya, Ruth arcképe látható, amely az Egyesült Államok klasszikus érméin található Liberty dizájnokat utánozza, és koronával díszített felirat olvasható: “Magnanimity”.

Celestia nemzete 1960 Celeston X-2 PCGS MS65.


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

A középkori udvari divat gyakran minden volt, csak kényelmes és praktikus nem. Kiválóan példázzák ezt a korszakról készült képeken gyakran látható hosszú orrú cipők, amelyekben járni is alig lehetett. 1366-ban V. Károly francia király kísérletet is tett eme eszement hóbort felszámolására és betiltotta az ilyesfajta cipők gyártását, azt remélve, hogy a készletek elapadásával a divat is átalakul – utólag azonban tudjuk, hogy törekvéseit kevés siker koronázta.

A Celeston érmék 1959, 1960 és 1961-ben kerültek előállításra. A 1959-es és 1960-as kiadásokat normál és proof verzióban állították elő, ismert változat pedig a kis R betűvel az arckép mellett néhány 1959-es érmen. A jelentett összmennyiség az 1959-es Celeston érmékből 540 darab, az 1960-as kiadásból 200db-ról tudunk. Azt sem lehet tudni pontosan, hogy mennyi proof és normál verzió készült, és nem áll rendelkezésre összmennyiség a 1961-es kiadásokra vonatkozóan sem. Az arany Celeston érméket eredetileg 7,50 dollárért árulták 1959-ben és 1960-ban, majd később 1960-ban és 1961-ben az árakat 10 dollárra emelték. A Joule ezüst érméknek két változata van, mindkettő 1961-es dátummal; az egyiknek 20 milliméter átmérője van kerettel, a másiknak pedig 17 milliméter átmérője van keret nélkül. Egy 1968-as dátummal ellátott réz 1 Erg érme is létezett.

Celestia nemzete 1959 Celeston X-2 PCGS MS66.

Mangan halála 1970-ben jelentette a kikiáltott mikronáció, a Celestial Space Nation végét. Egyéb családtagok, mint Mangan lánya, Ruth Mangan Stump (“A Celestial Space Nation hercegnője”) és az unokák, akik címeket viseltek, mint “Mars hercege”, “Selenia hercege” és “A Celestial Space Nation első képviselője”, örökölték a nemzetet. Azonban a Celestial Space Nation elismerésének hiábavaló keresése véget ért az idősebb Mangan halálával, ahogy ezzel országának is vége lett.

Celestia nemzete 1959 Joule (20 mm) X-1 PCGS MS64. 

Ma a Celestial Space Nation érméi nagyon ritkák, de időnként előkerülnek, néhányuk nagyon magas áron, hogy ezzel is “emlékeztessenek” minket a Mangan űrhódítására tett ambiciózus kísérletre. De több példány lehet, amelyekről  úgy gondolják a szakértők, hogy a tulajdonosaik nagy valószínűséggel hamisnak, replikának, fantáziaveretnek vagyis értéktelennek gondolják ( a fémértéken felül ), és ez okból gyűjtemények elfekvő részeiben “pihennek”, vagy akár kg-os lotokban keringenek a világ körül 🙂 Vagyis ezek természetesen mind “fantázia” veretek, csak mivel érdekes történet, ( és, hogy ne legyünk túl szigorúak, egy kicsi történelmi narratíva is ) párosul hozzájuk, értékük magasabb, mint más fantázia vereteké. Sokan ezt a mögöttes értéket nem ismerik fel, vagy csak egyszerűen nem ismerik velük kapcsolatban, és teszik félre, vagy mellőzik őket.

Érdekesség:  Celestia alkotmányának első négy cikkelye a következő volt:

 

Első cikk: Celestiában soha nem kell ingatlanadót fizetni

 

Második cikk: Soha nem lehet módosítani ezen az alkotmányon, amely megváltoztatja az 1. cikket

 

Harmadik cikk: Celestiában soha nem lesz törvényes a katonai szolgálat, és semmiféle sorkötelezettség

 

Negyedik cikk: soha nem lehet módosítani ezen az alkotmányon, amely megváltoztatja a 3. cikket

Én azt gondolom, a szándék nemes volt, és nagyjából értem is, hogy mit szeretett volna. Az űr nem lehet egy országé, az mindenkié. Azonban Mangan tervének sikeréhez az kellett volna, hogy minden Földön élő ember, az ő “országát” válassza, és ebben az  “országban” éljen. Nos ha ez sikerült is volna, akkor máris nem mikronemzetről beszélnénk, és egy ilyen nemzet működéséhez Mangan jópofa ötletei, és egy-egy “intézkedése” igen kevésnek bizonyult volna, egy olyan világban, ahol például egy Sztálin is,  csak milliónyi orosz ember halála árán tudta hatalmát, és Szovjetunió egységét megőrizni.

Érdekeség: Amúgy a  Celestiának van weboldala 🙂 Nincs rajta túl sok információ, de a domai név, a megálmodott állam teljes neve ( ráadásul .com végződésű, a “legjobb” ), vagyis ezt figyelembe véve, lehet vannak még mindig valakik, akik próbálják, vagy próbálják majd komolyan venni, az égi űr nemzetének ügyét 🙂 Íme: nationofcelestialspace.com

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések