Hirdetés


Árverésre került Václav Havel néhány személyes tárgya! Zöld télikabátjáért 44 millió forintot adott valaki!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti: Prága, 2023. november 26., vasárnap ( MTI ) – Nagy összegekért keltek el vasárnap egy prágai árverésen Václav Havel  ( Prága, 1936. október 5. – Vlčice, 2011. december 18. ) volt cseh államfő és író személyes tárgyai, amelyet Dagmar Havlová, az egykori emberi jogi aktivista sógornője bocsátott aukcióra a Kodl Galériában.

Václav Havel zöld télikabátjáért, amelyet a rendszerváltó politikus az 1989 novemberi csehszlovákia bársonyos forradalom napjaiban hordott, 2,76 millió koronát ( 44,16 millió forint ) adott egy licitáló. Ebben az ikonikus kabátban mondta el Havel beszédét egyebek között 1989. november 25-én a prágai Letná téren megrendezett többszázezres, rendszerellenes tüntetésen, amely a korabeli kommunista hatalom elleni legnagyobb csehszlovákiai megmozdulás volt. A kabát kikiáltási ára 200 ezer korona volt. A kabát értékét növelte, hogy tartozik hozzá egy Havel által írt személyes levél is, amelyet 1989 február 21-én írt, amikor 9 hónapos börtönbüntetésre ítélték, és titokban sikerült átadnia sógornőjének; akkor csúsztatta a nő zsebébe, amikor a tárgyalóterembe lépve megölelte.


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

Hasfelmetsző Jack még gyilkolt, mikor a Nintendo-t megalapították. Hasfelmetsző Jack, a híres londoni sorozatgyilkos 1888-ban követte el gyilkosságait, illetve 1889-ben történt bűncselekményt is még az ő nevéhez fűznek. 1889. szeptember 23.-án alapították meg a japán Nintendo céget, mely akkoriban kézzel készített kártyákat értékesítettek.

Árverésre került két, Václav Havel által az 1950-es években festett kép is. A Vincent van Gogh önarcképéről Havel által szabadon készített másolat 550 ezer koronáért, míg a Napfényes táj című tájképért 600 ezer koronát adtak. Mindkét kép Havel testvérének hagyatékából származott. Václav Havel fiatalkori festői próbálkozásairól csak a legszűkebb családi és baráti köre tudott, ezért az árverési tárgyak bemutatását követő hetekben a cseh sajtóban többen kétségbe vonták, hogy egyáltalán ő lenne a képek alkotója. A Kodl Galéria ezért szakértőket kért fel a művek vizsgálatára, akik egyértelműen arra a véleményre jutottak, hogy valóban Václav Havel készíthette őket. Fiatalkori képeinek többségét Václav Havel barátainak ajándékozta, akik megerősítették, hogy Havel maga volt a festő.

Dagmar Havlová közölte, hogy az árverésen befolyt összeget a Prága központjában álló híres Lucerna palota felújítására fordítja, amelynek ő az egyetlen tulajdonosa. Havel sógornője újságíróknak elmondta: azért bocsátotta árverésre a volt államfő személyes tárgyait, mert a Lucerna palota felújítása jóval többe kerül a tervezettnél.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések