Hirdetés


A világ legrégebbi érintetlen borkészletét találták meg a régészek! “Természetesen”, Egyiptomban!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

Az egyiptomi ásatások és kutatások során már számos érdekes felfedezést tettek, azonban a legutóbbi lelet még a tudósokat is meglepte. A régészek Meret-Neith egyiptomi királyné síremlékét vizsgálták, mely az első egyiptomi dinasztia idejéből származik. Ezen a feltárt helyszínen a különböző értéktárgyak mellett több száz nagyméretű, érintetlen “borosüveget” ( agyag amphorák ) is találtak, ahogyan a Science Alert cikk ismerteti.

A fellelt “borosüvegek” ( A kép forrása: EC Köhler )

Kutatások alapján Meret-Neith mintegy 5000 évvel ezelőtt élt, és a tudósok feltételezik, hogy ő lehetett az első női fáraó vagy királyné Egyiptomban, i. e. 2950 körül. Azonban a régészek továbbra sem tudják pontosan meghatározni, hogy milyen szerepet töltött be – lehetséges, hogy önállóan uralkodott, vagy pedig egy befolyásos uralkodó párjaként élt.


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

A középkori udvari divat gyakran minden volt, csak kényelmes és praktikus nem. Kiválóan példázzák ezt a korszakról készült képeken gyakran látható hosszú orrú cipők, amelyekben járni is alig lehetett. 1366-ban V. Károly francia király kísérletet is tett eme eszement hóbort felszámolására és betiltotta az ilyesfajta cipők gyártását, azt remélve, hogy a készletek elapadásával a divat is átalakul – utólag azonban tudjuk, hogy törekvéseit kevés siker koronázta.

Azonban bizonyítékokat is találtak a Bécsi Egyetem kutatói, Christiana Köhler és csapata, amelyek alapján megtudtuk, hogy Meret-Neith fontos tisztségekben szolgált, például a királyi kincstár vezetőjeként. Meret-Neith síremléke mellett további negyven sírt találtak, amelyek valószínűleg a magas rangú nő udvarába és szolgálataiba tartozókat temették el.

A világ legrégebbi borai közül néhány példány több ezer éves. Az eddig ismert legrégebbi borok a kaukázusi térségben, Grúziában találták meg, és több mint 8000 évesek. Ezek az ősi borok a kvevri nevű agyagamphorákban tárolt és érlelt borok, amelyeket régészeti leletek során találtak meg. Az ilyen borokat hosszú ideig áztatták a földben, és a régészeti bizonyítékok alapján valóban igen régiek. Ezeken kívül számos olyan régi borkészítmény létezik, amelyek több ezer évesek lehetnek, például az egyiptomi fáraók sírjainak falain talált domború hieroglifák is utalnak az ókori Egyiptomban készített borokra. Az ilyen korai borok az emberi kultúra és történelem fontos részét képezik, és érdekesek azoknak, akik a borkészítés történetét tanulmányozzák. A most fellelt borok, “bormaradványok” vélhetően a valaha talált legrégebbi ilyen, vagy ehhez hasonló régészeti leletek!

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések