Hirdetés


Egyszerű üzenet az 1920-as évekből, tádzsik nyelven, szovjet zászlóval!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

Egy újabb propaganda anyagot szeretnék bemutatni, amely a kommunista  Szovjetunióból származik, és amellyel az  ország muszlim földjeit célozták meg a közegészségügyre, az iparosításra,  és az osztálytudatosságra buzdítva. Az 1920-as években a kreativitás korlátlan virágzását tapasztalták ezekben a régiókban, különösen a taskenti és bakui székhelyű, orosz képzettségű művészek körében.

Míg Moszkvában és Leningrádban  egyre erőteljesebben tértek át a szocializmus, kommunizmus jelképeinek, mondanivalójának realisztikus ábrázolására, a perifériás területeken, még jó pár évig fellelhetőek voltak kreatívabb ábrázolások, amelyeken a helyi alkotók, ötvözték a “modern”, és hagyományos elemeket. Ez az időszak igen érdekes, mivel ekkor még kéz a kézben jártak a „a szocialista eszmék az iszlám ideológiával”.

Az új szovjet hatalom, nem tiltotta a régi hagyományokat, nem haragította fel a régió muszlim lakosságát. Számos poszteren, propaganda anyagon, együtt szerepel a szovjet vörös csillag, és a muszlim félhold. Ami még szembetűnő  jellemzője ezeknek az anyagoknak, az az ábécé változatossága. Az 1920-as években arab, majd a 30-as években latin betűkkel jelennek meg többek között azeri, kirgiz, tatár és üzbég poszterek, szórólapok. Az alábbi szórólap, feltehetően egy választási felhívás, ahol az egyszerű szavazókat szólítják meg. Egyik érdekessége az, amit fentebb említettem, hogy bár Tádzsikisztánból ( Taskent ) származik, az 1920-as évekből és ez eseteben kizárólag tádzsik nyelven nyomtattak rá, a háttérben látható egy szovjet vörös zászló, a jól felismerhető sarló, kalapács jelképpel.

Hirdetés


Az üzenete a következő: “ Paraszt! Ne válaszd meg ezeket az embereket. Ők az ellenségeid voltak, és az ellenségeid is maradnak. “

A központi, “mérges”, szakállas férfi alatt, aki az üzenetet küldi, vallási vezető, kövér földbirtokos, kövér tanár? értelmiségi?, lébecoló, nem dolgozó? férfiak láthatóak. Ők mind nyilván az “ellenség” képek ábrázolására szolgálnak. Nem mondom, hogy túl van gondolva az üzenet, de hát nyilván nem is ez volt a cél. Igazából napjainkban is körülbelül így nézne ki, mindössze az ábrázolások, zászlók és jelképek változnának.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések