Hirdetés


A Sitheknek dönteniük kell…. Jedikkel, vagy Jedik nélkül! ( gazdasági elmélkedés, egy messzi-messzi galaxisból, galaxisról )


A bejegyzés becsült olvasási ideje 3 perc

Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban történt, hogy a történelem egyik valaha volt legnagyobb, és leghosszabb jóléte köszöntött rá az emberiségre. 2008-ban mikor mindenki azt gondolta, hogy itt a vég, jöttek a Sith-ek és sötét ármánykodás közepette rengeteg pénzt adtak a köztársaság árulóinak, hogy elfogadják őket az új uraiknak. 

Az egyszerű állampolgárok, és Jedi lovagok ellenálltak, de ez kevésnek bizonyult. Az ingyen pénz, a korlátlan hitel, szűnni nem akaró reality show-k, a havonta bemutatott új okostelefonok, soha nem eső, csak emelkedő tőzsdék, a több ezer furcsa nevű, de mégis mindenkit milliomossá tevő kriptopénzek, vagyis a munka nélküli, de számtalan kockázattal teli jóléti társadalom felkínálásával szemben, ők csak rengetek edzést, tanulást, puritán de egészséges életvitelt, társadalmi egyenlőséget, nehéz, küzdelmes, de békés, és  stabil jövőt tudtak felkínálni.

Ez kevésnek bizonyult….  A Jediket börtönbe zárták, kivégezték, vagy száműzték…. A kevés túlélő magányosan élte életét, tanult, képezte magát, készült arra, amikor a világnak újra szüksége lesz rájuk. Azonban amíg bármilyen probléma támadt, és a Sith-ek azonnal pénzt küldtek mindenkinek, és a rendszerszintű problémákkal nem foglalkoztak, a Jedikre nem volt szükség… Az emberek elfelejtették őket, minek is hívták volna őket.  Mindaddig amíg egy szaros öltönyben, tégla méretű okostelefonnal a kézben, egész nap üldögélve a klímás irodában,  úgy gondolják, hogy ez milyen sanyarú sors, és nem néznek ki az ablakon, ahol éppen jégeső, és szélvihar tombol, de két srác ennek ellenére is beemeli a kukásautóba a szaros öltönyös utcára kigurított szemetét, addig a Sith-ek tudják, övék a hatalom.


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

1816-ban nem volt nyár a Földön. A "Dido building Carthage" című William Turner festményen egy szokatlanul ragyogó Napot láthatunk. Talán a művész így próbálta meg ábrázolni az indonéz Tambora vulkán kitörése miatt keletkező szokatlan fényhatásokat. 1815 áprilisában szokatlan természeti katasztrófa következett be a Földön: a Tambora vulkán kitörése annyi gázt és hamut lövellt a légkörbe, ami éghajlatváltozást okozott az egész bolygón. 1816-ot ezért nyár nélküli évnek nevezik, és a mai napig ez volt a leghidegebb év az emberiség történelme során, amióta csak dokumentáljuk az időjárási megfigyeléseket. A hőmérséklet világszerte csökkent, ami hatalmas terméskiesést, állatpusztulást és globális élelmiszerhiányt okozott. A tudósok szerint az abnormális hideg oka az 1815-ös indonéz vulkánkitörés, valamint számos más nagyobb kitörés volt 1808 és 1814 között. A légkörben felhalmozódott jelentős mennyiségű hamu következtében kevesebb napfény jutott át a sztratoszférán. Több hónapba telt, mire a hamu teljesen szétterjedt a Föld légkörében, így az 1815-ben bekövetkezett hatalmas kitörés hatása ebben az évben még nem is volt igazán észlelhető Európában, 1816 márciusában azonban már annál inkább, amikor nem érkezett a tavasz, hanem továbbra is szokatlanul télies maradt a hőmérséklet. Áprilisban és májusban rengeteg hó, eső és jégeső esett, júniusban és júliusban pedig nulla fok alatti hőmérsékletek voltak az Egyesült Államokban: New Yorkban és New Englandben a hó is esett. Németországot szokatlanul erős viharok sújtották ebben az évben, sok folyó kiöntött, Svájcban pedig az év minden hónapjában esett a hó.

Most azonban valami megváltozott… Egyre kevesebben akarnak a kukásautón álldogálni, és kukákat ürítgetni ( vajon miért? ), inkább ők is felmennének az irodába. De az iroda tele van, a kukásautón kellene maradni. De a kukás fiúk ezt nem értik, és akkor inkább nem dobálják a szemetet a kukásautóba mindaddig amíg ők is kapnak irodát,  ( klímásat 🙂 ). A Sithek bajban vannak, mert a sok év alatt kinevelt irodai “sereg”, egy gyenge akaratú, elkényelmesedett, “sereg”,  míg a kukás fiúk képesek “csak” egymásért is összefogni, és csatába indulni, luxus, és pénz ígérete nélkül is. A háború kimenetele egyértelmű lenne, ezért a Sith-ek kénytelenek tárgyalni a kukás fiúkkal is. Ezért most az irodai fiúk kezdenek lázadozni, de a Sithek, talán most, végre, meglátták, hogy a sötét hatalmuk megtartásához nem elég a pénz, és hatalom. Biztosítaniuk kell mindenkinek a tanulás, a munka, az oktatás, az egészségügyi ellátásokhoz való jogot, és rá kell venni vagy kényszeríteni az irodai fiúkat, és lányokat 🙂 , hogy dolgozzanak. Merthogy kénytelen vagyok kimondani, hogy az amit jelenleg sokan munkának mernek nevezni, az nem munka. Nem lehet egy házat, hidat, csarnokot felépíteni irodából, nem lehet kakaót, búzát, kukoricát termelni irodában, nem lehet a gyapotot, banánt szüretelni irodában, a bánya bejárata általában mélyen a föld alatt van, nem az irodából nyílik, nem lehet gombok nyomkodásával eljuttatni az árut egyik helyről a másikra….ez csak kizárólag ténylegesen elvégzett munkával lehetséges. Márpedig ha ez nem történik meg mindenki ráb@szik… infláció….sokáig, növekvő infláció….se iroda, se kukásautó.

A Sithek tudták ezt, de hatalmuk megtartásához, a Jedik elűzéséhez, ezt kellett tenniük sok éven át. Csak “cukorkával” tudták maguk mellé állítani az emberek többségét, de a fagyi kezd visszanyalni. Hogyan gondolják jelenleg az irodában? Nem viszik el a kukás fiúk a kukát, de ez nem baj, mert majd a Sith nagyurak megbüntetik őket, mint a Jediket, és küldenek nekünk valami ajándékot, a megpróbáltatásainkért, amiért kibírtuk kuka nélkül egy napig 🙂 … azonban ahogy azt fentebb is írtam, a Sithe-ek tudják, hogy ha háború lenne, ki maradna alul. Ezért változtatni kezdtek… szigorítanak, elveszik az ingyen juttatásokat, “le a magaslóról” ! “vissza a munkába” ez az új mottó. Azonban a Sith-ek már elfeledték, hogy ezt hogyan kell jól csinálni. A hatalmukat, nem akarják feladni, de tudják, hogy valamit tenni kell. A nagy kérdés tehát most az, hogy érdemben mit tesznek ezután…

A szigorítás elkezdődött, de az irodában már most annak a befejezéséről suttognak, és dörzsölik a tenyerüket, hogy megúszták, mégsem kell lemenni a kukát ürítgetni, maradhatnak az irodában, nem fog változni semmi. Nos ha ez tényleg így lesz, akkor a következő “fekete hattyú”, legyen az bankfutás, hirtelen tőzsdekrach, további háborúk, hiperinfláció, egy nagyon sötét galaxisba fog taszítani mindenkit, kivétel nélkül. Vagy van még egy másik opció… Ebben látnám a megoldást. A Sithek-nek, fel kell keresniük a még mindig élő Jedi lovagokat, rendezniük kell a viszonyt ( ha ez egyáltalán lehetséges ), és közösen, vagy a Jedik-nek átadva a hatalmat kell vezetniük tovább a Galaxist. Na de mit tudnak a Jedik? Nos…. a régi konzervatív, de hatalmas tudásuk révén, visszavezetnék az embereket a tényleges munka világába, és megszüntetnék a spekulatív harácsolást, végre jó helyre kerülnének a pénzek.  Azonban azt elismerem, hogy ez sokaknak nagyon, de nagyon nem tetszene. Fájdalmas, és sok “edzéssel” teli, küzdelmes időszak lenne.  Most tehát megint a Sith-ek döntenek. Jedikkel, vagy Jedik nélkül…. úgy érzem, az erő mozgásba lendült…és pár napon belül kiderül, mi lesz a Galaxis sorsa….

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések