Hirdetés


A 18. századi “széf”, ami sokkal több titkot rejt, mint azt elsőre gondolnád!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 3 perc

A Bank of England Múzeumban őriznek egy különleges vasládát. A gyűjtemény legrégebbi bútora, ráadásul igen szép állapotban maradt fenn. Hozzávetőlegesen a gyártási idejét 1700 körülire teszik, szóval több mint 300 éves. 

A láda tulajdonképpen egy korabeli, 18. századi széf. Arany, ezüst, pénz és fontos dokumentumok tárolására használták volna. Íme:

De ez a láda, sokkal több titkot rejt mint gondolnád. Először is látod a zárat, a láda elején? A kulcs helyét? Nos az csak egy csali zár, az igazi a láda tetején található. Amikor behelyezi és elfordítja a kulcsot az igazi zárba, a fedélben lévő karmos csavarok visszamozdulnak a láda túlnyúló peremétől, és lezárják a ládát. Ez a mechanizmus szinte lehetetlenné teszi a kinyitást, ha nem nálad van a kulcs 🙂

Egy másik érdekességet, a fedél belsejében találhatunk. Itt egy közeli kép a rácsról. Látsz valamilyen furcsa formát a fémszerkezetben?

Nos megnyugtatlak, nem vagy egyedül, ha nem találtad meg mire gondolok! 🙂 De mutatom:


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

A Cooper Underwear nevű cég 1904-ben piacra dobta legelső pólóját, amit valójában a szingli férfiaknak találtak ki. A ruhadarabon se cipzár, se gomb, se zseb nem volt, ami nagyon megkönnyítette a férfiak életét, merthogy nem volt feleségük, aki ezeket visszavarrta volna. Mivel egy nagyon egyszerű és praktikus felsőrészről volt szó, ezért hamar népszerű lett a főiskolai hallgatók, majd a katonák között.

Elég nehéz kivenni őket. De ha alaposan megnézed, láthatsz egy-egy hattyút vagy szárnyas sellőt az egyes körökben. A hattyúk a megbízhatóságot szimbolizálják, a szárnyas sellők ( meluzinként ismertek ) pedig a gazdagságot. Egy biztonságos ládához illő motívumok, amit akkoriban, sok esetben fontosnak tartottak a hasonló célt szolgáló ládákra ráfesteni, belevésni, ráfaragni, vagy ráformálni bármilyen módon.

A Meluzinok, édesvízi sellőszerű lények, ők tulajdonképpen a “nyugat-európai” sellők.  Néha két halfarokkal vagy a test alsó részén található teljes halfarokkal ábrázolják őket. Ők tulajdonképpen a Kis Hableány “ihletői”.

Tovább érdekesség még, hogy ha esetleg nagyon, nagyon jól ismered az angol bankjegyeken található motívumokat, akkor felismerted, hogy ezeket már láttad valamelyiken. De ehhez nagyon jó szem, és megfigyelés szükséges. A Bank of England által 1994-ben forgalomba hozott 50 GBP ( E sorozat ) bankjegyen fedezheted fel ezeket a motívumokat. A bank fennállásának 300. évfordulójára készült bakjegy, részben “régi stílusú”, és egyéb történelmi ábrázolás is látható rajta. A terveket Roger Withington készítette, és a ládából származó motívumokat használta a bankjegy alján lévő szegélyben.

Azt hiszem, így már nem nehéz észrevenni őket, de azért mutatom:

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések