Hirdetés


A legendás bőrönd rövid története, amit John Dillinger rejtett el az erdőben!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 3 perc

Elsőnek nézzük meg, ki is volt John Dillinger ( 1903. június 22. – 1934. július 22. ). Rá egyértelműen kijelenthetjük, hogy bűnöző volt, akit a 20. század egyik legismertebb és legbefolyásosabb bankrablójaként tartanak számon Amerikában. A Dél-Indiana vidékén született, és már fiatal korában lázadt a tekintély, és kormány ellen. Az 1920-as években Dillinger és társai bűnözői bandát alapított, amely elkövetett számos bankrablást és más súlyos bűncselekményt.

Dillinger hírnévre tett szert azáltal, hogy meglepően ügyesen tervezte és hajtotta végre a rablásokat. Kiváló menekülőképessége és elszántsága miatt vált rettegett alakká a hatóságok szemében. Előfordult, hogy többször megszökött a börtönből, amit a közönség figyelmét is felkeltett, és a média nagy érdeklődéssel követte történetét.

Az FBI ( Szövetségi Nyomozóiroda ) az elsők között vette célkeresztbe Dillingert és bandáját. Az egyik legismertebb esetük a közvélemény számára az 1933-as Crown Point-i börtönből való szökés volt, amelynek során Dillinger több társával együtt éppen egy riasztási gyakorlat közben szökött ki a börtönből. Ez a bravúros szökés hatalmas felháborodást váltott ki és tovább növelte Dillinger hírnevét.

John Dillinger

Azonban Dillinger hihetetlen menekülése és bűnözői karrierje nem tartott sokáig. 1934. július 22-én az FBI ügynökei tűzpárbajban lelőtték a chicagói Biograph mozi előtt. A halála nagy hatással volt a közvéleményre és az emberek érdeklődésére, akik kíváncsiak voltak a hírhedt bűnözőre. John Dillinger élete és bűnözői tevékenysége továbbra is az amerikai bűnügyi történelem kiemelkedő alakjai között szerepel. Mítosza és legendája továbbra is él, és a popkultúrában is gyakran megjelenik, például filmek, könyvek és más művészeti alkotások formájában.

Az elrejtett 200 000 dollár

 

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

Az aztékok embereket is feláldoztak isteneiknek. 1487-ben 20000 embert mészároltak le, áldozatul a Tenochtitlanban található templom felszenteléséhez.

Dillinger és emberei 1934 tavaszát a Wisconsin állambeli Manitowish Waters közelében lévő Little Bohemia Lodge nyaralóházban töltötték. Azonban valaki bejelentette az FBI-nek a gengszterek tartózkodási helyét. Április 22-én az FBI rajtaütést indított a Little Bohemia Lodge-ban.  Az akció azonban tragédiával és káoszba torkolló tűzpárbajjal zárult.

Little Bohemia Lodge nyaralóház

A helyszínre érkező ügynökök, az erdőn keresztül közelítették meg a házat. Mikor odaértek láttak, hogy épp indulni készül néhány ember. De azok nem gengszterek, hanem  a nyaralóház alkalmazottja voltak, és épp indulni készültek haza. Az FBI ügynökei tüzet nyitottak rájuk. A vizsgálati jegyzőkönyv szerint többször felszólították őket a megállásra, de a hangos rádió miatt, ezt nem hallották, ekkor kezdtek tüzelni rájuk. A parancs szerint, csak az autó gumikat kellett volna kilőni, de végül több sorozat is eldördült. Itt kapott halálos lövést Eugene Boisneau, a nyaralóház civil alkalmazottja, a lövöldözés egyik áldozata.

Az autó ( támadás után ), amiben az alkalmazottak haza indultak volna

Az FBI ügynökei hibáztak, aminek következtében a szállóban tartózkodó Dillinger és társai észrevették őket. A gengszterek azonnal tüzelni kezdtek, tűzpárbaj kezdődött, amelyben életét vesztette W. Carter Baum ( FBI különleges ügynök ) is. Végül Dillinger és társai azonban sikeresen elmenekültek az épület hátsó ablakán. Ekkor vitte magával Dillinger a készpénzzel teli bőröndöt ( feltételezések szerint 200 ezer $-t ), amelyet a legenda szerint, 500 méterrel a lövöldözés helyszínétől, északra az erdőben rejtett el. Állítólag lyukat ásott két fenyő és egy tölgy közelében, majd elásta a bőröndöt. Három hónappal az eset után, Dillinger-t végül lelövik. A gengszter ez idő alatt nem tudott visszamenni az erdőbe, hisz menekülnie kellet a folyamatos rendőri üldözés miatt, így az elásott bőrönd, a mai napig ott lehet. Legalábbis eddig senki nem jelentette, hogy megtalálta volna. Azt hiszem nem kell túl nagy numizmatikai tudás ahhoz, hogy tudjuk mekkora értéket képviselhet az a táska, amennyiben valóban létezik.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések