Hirdetés


A lehető legrosszabb döntést fogom hozni!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 5 perc

A lehető legrosszabb döntést fogom hozni,…..ismét. Ez pedig pontosabban az, hogy mivel sikerült elkerülnie az Egyesült Államoknak a technikai, vagy akár tényleges csődöt, mivel ismét megemelik az adósságplafont, tartani fogom a short pozícióimat. De mi fog most történni akkor? Semmi, semmi, semmi!!! Minden megy tovább, senkinek sem kell igazából dolgoznia, akinek pedig kell, az továbbra is a társadalom peremén fog élni, sosem juthat közelebb az “elithez”, a munka nélkül élő, és gazdagodó generációhoz. 

Amúgy ez egy rossz döntés. Az előző cikkemben már leírtam, hogy tévedtem. Tévedtem, amikor azt hittem, a számtalan, folyamatosan érkező rossz hír, negatívan hat majd a tőzsdékre, vagy úgy általában a mindennapi életre. Tévedtem, mert ez nem így van, és nem is lesz így. Ezzel nincs is baj, csak egyszerűen érthetetlen számomra néhány dolog. Mondok egy példát, de nem írom le, csak linket illesztek ide:  Elképesztő zuhanás: már csak ötödannyi a piaci gázár, mint a magasabb rezsiár, és idézek is a cikkből:  Egy kiszivárgott brüsszeli háttéranyag és a német recessziós hír nyomán új kétéves mélypontra zuhant pénteken az Európában irányadó TTF gázár, ami azt jelenti, hogy már csak 100 forintba kerül egy köbméter ára a tőzsdén. Ez kevesebb, mint az ötöde annak, mint amennyit ( 580 forintot ) az átlagfogyasztás felett kell fizetnie a magyar háztartásoknak a rezsicsökkentés új rendszerében, és könnyen lehet, hogy még tovább szakad a tőzsdei gázár. Mindez látszólag egyre inkább lehetőséget ad arra, hogy a kormány ősszel levágja az átlagfogyasztás feletti részre a gázárat, ha arra a költségvetési helyzet lehetőséget, az inflációs pálya pedig szükséget ad, ám vannak további nehezítő tényezők.

Bár nem akarok ezzel kérkedni, de ezt megjósotlam, ebben a cikkemben:  Túl későn, túl sokat szigorít a FED, ezzel még nagyobb bajt csinál! Sík hülye az összes “zseni” !, idézek ebből a cikkből is: …..és csak mellékesen jelzem, hogy az olaj ára, a háború előtti szintre esett vissza. Ezzel párhuzamosan jelentőset esett az áram, és földgáz ára is. A kutakon az árak ellenben nem…. a szokásos érdekesség. Van egy gyanúm ezzel kapcsolatban. A rezsi költségek emelkedését, nagy küzdelmek, és majd tüntetések, csődök  árán, de lenyomják az emberek és cégek torkán. Azonban lesz majd egy kereszt pillanat, amikor már kurvára nem kellene magasabb árat fizetni, mégis ilyen számla fog még jönni jó ideig, mivel a világpiaci árak, már régen nem fogják indokolni azt. Na ezt készítik most elő. Az akkor, abban a pillanatban, hatalmas nyereséget fog jelenteni majd a kormánynak. Ezt 

Mi történt végül is a napokban? Sokadik alkalommal volt lehetősége relatíve pánikot kelteni az amerikai kormánynak, hogy nagy a baj, csődbe fog menni Amerika. Nyilván okkal, célzott szándékkal kommunikálták ezt, akár azért, hogy a tőzsdék essenek, “pánik” legyen, majd mikor bejelentik, hogy megegyeztek, eufória legyen, és tőzsdei emelkedés. Ebben az időszakban, jól lehet keresni 🙂 Most mindössze annyival történt ez másképp, hogy ezt már senki nem hitte el. Igazából a “befektetők” már semmit nem hisznek el. Semmitől nem félnek! Vagyis nemhogy pánik nem volt, hanem a nagy “tárgyalások” alatt, emelkedtek a tőzsdék, a napokban pedig majd lőnek még egyet a Holdra, a konkrét aláírt megállapodás bejelentésekor. Ennek egyszerű oka volt, mindenki tudta, hogy úgyis megegyeznek! Közben pedig hatalmas támogatást kapott az optimizmus. Ugyebár az ukrán-orosz háború csak egy szappanopera, vagy képregény, a magas kamatok nem probléma, nemsokára nem lesznek olyan magasak, a hatalmas nyereségek a cégeknél, csak a kezdet, ennél sokkal nyereségesebbek lesznek, bankválság nincs, nem is lesz, és mivel “recesszió” lesz az olaj ára esett, és az földgáz ára is esett, tehát az infláció megszűnik. Tehát jó a recesszió, mert csökken az infláció, de nőnek majd a cégek nyereségei ( fogalmam sincs, hogy hogyan, de bármibe lefogadom, hogy ez is így lesz ). Több embert bocsátottak el, de ez sem baj, ők kevesebbet vásárolnak, ez sem baj, a recesszió jó, pláne ha csak “puha” 🙂 Ha esik a tőzsde az azért van mert recesszió van, lesz, ha emelkedik a tőzsde az azért van mert a recesszió csak kicsi lesz. Tehát a recesszió-t lehet erre-arra használni, kéznél van, de amúgy már nem létező szó, kifejezés, mert ha tényleges recesszió lenne, akkor úgy változtatnák a számokat, hogy nem lenne recesszió, az pedig, hogy az emberek annak éreznék, senkit nem érdekelne. Tehát a recesszió az tabu. Politikailag nem megengedhető!

Micsoda szó 🙂 Puha landolás. Ezt várják a befektetők! “Soft landing-ot”. Túlságosan pesszimisták! Még landolás sem lesz. Oké, hogy a kínai építőipar akár össze is omolhat, de hát az Németországot nem érinti, hisz jó messze vannak egymástól, tehát a DAX történelmi magassága, teljesen indokolt! Oké, hogy az irodapiac összeomolhat, úgy általában a világon, de ezzel sem lesz igazi gond, majd gondolom legalább beköltöztetik oda azokat, akik elvesztik a házukat, lakásukat. De legfőbb ok az optimizmusra, az új divatszó miatt van, ami pánik vásárlást generált a technológiai, majd idővel a teljes piacon, ez a szó pedig nem más, mint az, hogy:  “mesterséges intelligencia”.


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

A Bastille ostroma ( 1789. július 14. ) idején összesen csak 7 fogoly volt bebörtönözve. Közülük négyen váltóhamisítók voltak, ketten elmebetegek, a hetediket pedig a szexuális perverziói miatt zárták be.

Az emberiség jövője, a mesterséges intelligencia. Nevezzük ugye AI-nek. Abba most ne menjünk bele, hogy generikus, vagy nem az, vagy mi is egyáltalán, csak legyen AI. Nos tehát az AI jó. Mivel akik megalkották, az okos emberek, a programozok, fejlesztők, most elveszítik majd a munkájukat, mert az AI fogja továbbfejleszteni saját magát 🙂 Az AI fordít, szervez, számol, beszél, kérdez, nyomtat, megír, felhív…stb. vagyis az logisztikusok, tolmácsok, menedzserek, irodai alkalmazottak elveszítik a munkájukat, ez is jó hír! Talán a szemetet még nem viszi el az AI, vagyis az esőben ázó, kánikulában levegő után kapkodó kukások, biztonságba vannak. Lehet, hogy az én munkám is biztonságban van, mert nem fog helyettem az AI mosogatni, bevásárolni, konyhán segíteni, kiszállítani. Eddig ha ezekkel a “képesítésekkel” jelentkeztem volna a fenti munkakörökbe, kiröhögtek volna, hogy képzetlen vagyok ( jogosan! ). Most ha egy onnan munkáját elvesztő menedzser futárnak jelentkezne hoznánk, mi “röhögnénk” ki mikor elmondaná, hogy hány nyelven beszél, és tud programozni, meg ilyenek. Mi meg visszakérdeznénk? Mosogatni tudsz? 🙂 Ez nem rosszindulatúság, hanem a valóság. Lassan több mosogatóra, és kukásra lesz megint szükség, mint programozóra, vagy menedzserre.

Szóval rengetek a jó hír! Csak az van, tehát a tőzsdék jogosan vannak mindenkori csúcsuk közelében, ( néhány kivétel azért akad ). Az Nvidia árfolyama, az AI egyik legnagyobb nyertese, történelmi csúcson, és esély nincs arra, hogy ilyen jövőképpel essen. Ha egy cég kimondja, hogy mesterséges intelligencia, meg fog ugrani az árfolyama. A Jedik is átálltak a sötét oldalra, a demokraták “természetesen” újra megegyeztek a republikánusokkal, ahogy azt fentebb írtam, tehát jöhet újra a pénznyomtatás. Vannak próbálkozások, akik ezt rossz hírnek értékelik, mert csökkenni fog a a kormányzat által elköltött pénz ( ez biztos nem igaz ), pénzt fognak elvonni a kötvénypiacról ( tuti nem ), most tényleg megijedtek, ezért felelősebben fognak kormányozni, ezt zárójel nélkül kijelenthetem, hogy nem így lesz! Ja, és illetve a demokraták szerint, a megállapodás része, hogy visszavezessék a fiatalokat, ezt a generációt, a munka világába, nem pedig hitelekkel tömjék őket! Nos ez a legnagyobb vicc! De mivel, itt minden vicces, ezért minden tökéletes is. Mert ahol van humor, ott van sok lóvé is! 🙂

Én továbbra is tradicionális kereskedő vagyok. Bármi fog is történni, marad a short pozíció, és arany, ezüst vétel. Ezzel biztosan a legrosszabb döntést hozom, mert még mindig szeretem a meséket. Hiszek a csodákban is, és hiszek abban is, ha Piroska bemegy az erdőbe, még akkor is ha figyelmeztetik rá, hogy ott a farkas, és végül nem találkozik vele, és kiröhögi azokat akik azt mondták neki, hogy ott farkas van, attól még a farkas, ott van! Márpedig ha egy erdőben farkas él, akkor ott előbb-utóbb történik valami….valami rossz….

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések