Hirdetés


A hosszú kések éjszakája – Hitler hatalomra kerülése ( történelmi dokumentumfilmek )


A bejegyzés becsült olvasási ideje < 1 perc

“A hosszú kések éjszakája” egy történelmi esemény, amely 1934. június 30-án és július 2-án zajlott Németországban. Az “esemény” egy kegyetlen tisztogatás volt, amely a náci Németországban történt, és a Hitler-féle NSDAP hatalomátvételének egyik legjelentősebb eseménye volt.

Az esemény során Hitler vezérkarában és a náci pártban levő SA ( Sturmabteilung, a párt fegyveres alakulata ) vezetői között konfliktus alakult ki. A SA-t az Ernst Röhm vezette, és sokan közülük a korábbi időkben kulcsszerepet játszottak a náci párt megalakulásában és a hatalomra jutásában. Azonban a későbbiekben Hitler számára fenyegetést jelentettek, mivel független hatalmi központot képeztek, és sokan közülük radikálisabb nézeteket vallottak, mint Hitler és az ő környezete.

Julius Schaub, Adolf Hitler, és Ernst Röhm, képeslap, 1933 körül ( A kép forrása: Gustav Rosenkranz, © Német Történeti Múzeum, Berlin )


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

Az Star Wars filmsorozat legelső részének megjelenésekor, Franciaországban még mindig használtak guillotine-t. (1977) Az utolsó ember, akit guillotine-nal fejeztek le, Hamida Djandoubi volt. 1977. szeptember 10-én végezték ki. A Star Wars ( Csillagok háborúja ) mozifilm első részének premierje pedig 1977 május 25.-én volt.

Hitler, az SS vezetője, Heinrich Himmler, és más náci vezetők úgy döntöttek, hogy kiiktatják az SA vezetőit, hogy megszilárdítsák a NSDAP hatalmát és megakadályozzák a belső ellenállást. Ennek eredményeként az éjszaka folyamán és az azt követő napokban számos SA vezetőt letartóztattak és kivégeztek. A tisztogatás célja az volt, hogy megszabaduljanak azoktól, akik a náci rezsim belső stabilitását fenyegetik. A hosszú kések éjszakája megerősítette a Hitler vezette NSDAP és az SS hatalmát Németországban, és jelentősen gyengítette az SA-t, mint szervezetet. Ezzel együtt hozzájárult a náci rezsim diktatórikus jellegének fokozódásához és az ellenzéki erők elnyomásához.

1. rész

2. rész

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések