Változni fog a francia 1, és 2 eurós előlapja, 2022. Január 1-től

Változni fog a francia 1, és 2 eurós előlapja, 2022. Január 1-től

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

A japánok a második világháborúban különleges fegyverként használták fel a legyeket. Mindegyiket kolera vírussal fertőzött edénybe mártották és Kína határában engedték szabadon őket. Mivel a japánok beoltatták magukat a betegség ellen, ezért őket nem fertőzte meg. Ám a határ mellett élők közül, közel fél millióan kapták el a betegséget.

Hirdetés


A bejegyzés olvasási ideje, körülbelül: 2 perc

A Monnaie de Paris bemutatta az új pénzforgalmi típusú euróérméket. Az emlékkiadás 2022. január 1-jén kerül forgalomba. Az alkalom pedig, annak 20. évfordulója, amikor az Európai Unió akkori 15 tagállama közül 12-ben az euró közös valuta lett az új törvényes fizetőeszköz.

Az euróövezet egészére kiterjedő évforduló mellett ráadásul Franciaország tölti be az Európai Unió Tanácsának elnöki tisztét, 2022. január 1-től június 30-ig, 13 évvel az utolsó elnöki tisztség után. E két jelentős esemény kapcsán az európai valuta megjelenése után két évtizeddel a francia 1 és 2 eurós érmék előlapjának megjelenése is megváltozik.

A tervező ismét Joaquin Jiménez, a Monnaie de Paris vésnöke, aki az 1999-től vert érmék dizájnát is készítette. A végső dizájnt végül Macron köztársasági elnök választotta ki, mikor 2021. június 9-én, találkozott Marc Schwartz-al (a Monnaie de Paris vezérigazgatója) és Joaquin Jimenez-el  (a Monnaie de Paris vésnöke)

Kép forrása: numismag.com

Az Európai Tanács 2021.07.26-án hagyta jóvá a Franciaország által benyújtott, az 1 és 2 eurós normál érmék új nemzeti előlapjára vonatkozó rajzolat tervezetét.

Az új motívum megőrzi a hatszög alakját az első terveken látható háttért, de a stilizált olajbogyó- és tölgyfalevelek új kombinációját tartalmazza csemete alakban, a francia nemzeti mottóval LIBERTE EGALITE FRATERNITE függőleges irányban, és a középső három olajfalevélre ráhelyezve. Az RF betűk az alsó felében vannak elhelyezve a kibocsátási évével együtt, amely a bal oldalon látható. Az elsődleges dizájnt 12 csillag veszi körül, amelyek az Európai Uniót jelzik. A hátoldal a szabványos minta hátoldala, amelyen az európai kontinens térképe és az érmék címletének száma látható a térképen.

Hirdetés

Az euró 20. évfordulójára kiadnak új, négyérmés Brilliant Uncirculated pénzverde készletet is, amely zárt érmekártya formátumban kerül bemutatásra, és egy-egy 2 és 1 eurós 2002-es, valamint egy-egy új, 2022-es keltezésű érmét tartalmaz. 2 eurós és 1 eurós darab. A termék limitált, 10 000 db kerül forgalomba. A négy érmét tartalmazó Proof készlet egy-egy 2 és 1 eurós 2021-es, valamint egy-egy új, 2022-es keltezésű 2 és 1 eurós darabot tartalmaz.

Egy adott uniós ország euró arculatát, csak szigoró szabályok, és keretek között lehet megváltozatni, és ebben a kérdésben a szabályokat az Európai Tanács 2014. évi 729/2014/EK rendeletének 7. cikke határozza meg. Franciaország esetében ez a váltás megfelel az Európai Tanács 2014. évi rendelete 7. cikkének (1) bekezdésében meghatározott esetnek. Ez a szabály felhatalmazza az eurót bevezető államot, hogy 15 év elteltével megváltoztassa a nemzeti előlapot.

Franciaország a 2022-es év sajátos helyzetéből adódóan partnerei egyetértésével hozta meg ezt a döntést, és valójában ez az euró 20. évfordulója is, és hát ugye az  Európai Unió egyidejű francia elnökségének időszaka.

HASONLÓ BEJEGYZÉSEK EBBEN A TÉMÁBAN
Ugye tudod, hogy az érme, nem ugyanaz, mint az érem? Mi is a különbség?

Az “érme” és “érem” kifejezések különböző jelentéssel bíró, egymással fel nem cserélhető fogalmak. Ezt fogjuk most tisztázni.  Az egyszerűség kedvéért, >>>

Rekord áron kelt el a híres “1913-as Liberty Nickel – Hawaii Five-O” 

A Numismatic Guaranty Company (NGC) által hitelesített 1913-as Liberty Nickel – a Hawaii Five-O  néven ismert érme minden idők egyik >>>

A Román Nemzeti Bank replika bankjegyet hozott forgalomba, numizmatikai gyűjtők részére

A Román Nemzeti Bank alapokmányáról szóló 312/2004. számú törvény rendelkezései értelmében 2021. december 1-től a Román Nemzeti Bank numizmatikai célból forgalomba hozza az >>>

Az eddigi legérdekesebb borravalóm, amit pizza futárként kaptam 🙂

Egy kis érdekességről írnék most. Azon kívül, hogy szeretem a numizmatikát, és cikk írással is "próbálkozok" 🙂 , sajnos ebből >>>

Hirdetés

Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?