Hirdetés


Újabb, jelentős római kori leleteket találtak, 2000 ezer km-re Rómától!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

Az exeteri katedrális történelmi kolostorkertjében kutató régészek különleges római kori leletekre bukkantak, amik eddig ismeretlenek voltak a számukra, bár már régóta folynak itt ásatások. 

Ezek közé tartozik egy korai római utca és faépületek maradványai, valamint egy római városi ház fala, amelyet később a középkori kolostorok alapjai takartak el. A régészek szerint “új nyomokat tártak fel Exeter távoli múltjához”. A most folyó munka, egy új kolostorgaléria építésére irányuló projekt része.  Az 1656-ban lebontott eredeti kolostorok középkori alapjaira épül. Az épület összeköti a katedrálist a Káptalanházzal és a Pearson épületekkel.

A római korban a mai Exeter, Isca Dumnoniorum néven volt ismert, más néven Isca, amely a második ágostai légió római légiós erődje volt ( körülbelül 6000 katona állomásozhatott itt ). A város az erőd körül nőtt fel, és a rómaiak alatt és után a dumnoniak törzsi fővárosaként szolgált.

John Allan, a székesegyház régésze szerint a leletek segítettek tisztább képet alkotni arról, hogyan nézett ki a helyszín a római korban. “Az utcai és a korai faépületek körülbelül Kr. u. 50-75-ből származnak, és az Exeter központja alatt álló római légiós erőd elemei voltak” – mondta.


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

A kötélhúzás valaha olimpiai sportág volt. A kötélhúzás korábban olimpiai sportág volt! 1900 és 1920 között szerepelt az olimpiai programban, és 5 különböző nyári olimpiai játékon lehetett nevezni rá. A legtöbb érmet Nagy-Britannia nyerte 5 éremmel, majd az USA 3 éremmel.

Elmondta, hogy valószínűleg egy hosszú barakképület egy részét alkották, amely a 70-es évek elején a Cathedral Green alatt feltárt kőfürdő felé nyúlik. “A későbbi kőfal egy korábban ismeretlen 3. és 4. századi városi ház része” – tette hozzá.

A korábban az exeteri székesegyházzal szemben álló lebontott Szent Mária-templom helyén található középkori temető feltárása 1971-ben, amikor is római fürdők maradványait tárta fel. A képen egy teherautó látható a helyszínen. ( Kép: Exeter Cathedral )

A munkát az Exeter Cathedral 2020-as fejlesztési alap finanszírozza, amelynek célja 10 millió font összegyűjtése a már összegyűjtott 6 millió GBP támogatáson és adományon felül. Az alap alapvető fejlesztéseket, valamint közösségi tevékenységek és események szervezését támogatja, amelyek célja a történelmi épületek elérhetővé és fenntarthatóvá tétele a jövőben.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések