Hirdetés


Tudtad, hogy már a középkorban is használtak “bankkártyát”? ( A templomosok pénzügyi birodalmának rövid története )


A bejegyzés becsült olvasási ideje 3 perc

A banki tevékenység története több ezer évre nyúlik vissza, és több különböző kultúrában fejlődött ki fokozatosan, de végül a templomos lovagok voltak azok, akik a középkorban először alakítottak ki egy jól szervezett bankrendszert. A 12. században a templomos lovagok, más néven a „Salamon Templom Lovagjai Katonai Rendje”, a világ első bankáraivá váltak. Rendjüket 1118-ban alapították azzal a céllal, hogy megvédjék a Szentföldre zarándokló keresztényeket a muszlimok és más hitetlenek ellen. Miután a keresztények 1099-ben elfoglalták Jeruzsálemet, sok zarándokot megtámadtak útközben, ezért létrehozták a templomos rendet, a védelem érdekében.

A templomosok a nemesi családok másodszülött fiaiból álltak, akik nem örököltek vagyont és az egyházi életre szánták magukat. Kezdetben szegények voltak, ami jelképeikben is megjelent, de a keresztes hadjáratok során jelentős vagyont halmoztak fel. A pápa engedélyezte, hogy megtartsák az elfoglalt területeken szerzett javakat, és gazdag adományokat kaptak, mint például II. Henrik angol király adományát.  A nagy felismerés pedig a következő volt: A zarándokoknak hónapokig ( útban Jeruzsálemig ) kellett valamilyen módon finanszírozniuk az élelmet, a közlekedést és a szállást, ugyanakkor kerülniük kellett volna a hatalmas összegű készpénz szállítását, mert az rablók célpontjává tette volna őket.

II. Honoriusz pápa 1128-ban hivatalosan elismerte a templomos lovagokat

A templomosok megoldották ezt a problémát. Egy zarándok a londoni Temple Churchben hagyhatja készpénzét, és Jeruzsálemben vehette fel. Ahelyett, hogy pénzt vitt volna, “akkreditívet” hordott magával. Akár kijelenthetjük azt is, hogy bár kezdetleges formában, de ezek az ívek voltak az első “magánbanki” bankkártyák! ( szándékosan írtam magánbankot, mert lentebb lesz egy hasonló példa, de valamivel más formában, ott az állami kifejezés használata a megfelelő ) Jeruzsálembe érve, ezzel igazolta az “ügyfél”, hogy mennyi pénzt helyezett el Londonban. Azt azonban a mai napig nem tudjuk, hogy a templomosok hogyan működtették biztonságosan ezt a rendszert, és hogyan védekeztek a csalás ellen. Volt-e titkos kód az okmány és az utazó személyazonosságának ellenőrzésére? Hisz akkoriban még messze nem volt egyértelmű semmilyen azonosítás, semmilyen ellenőrzés.


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

A Wrigley nevű cég, eleinte még szappanokat árult, ami mellé kis meglepetéseket adtak. Első körben sütőport, majd rágókat osztogattak a vásárlóknak. A vevők körében olyan nagy népszerűségnek örvendtek azok a rágók, amiket adtak, hogy már csak azért megvették a szappanokat, hogy hozzájussanak. Egy idő után a cég megváltoztatta a profilját és nagyüzemben kezdett el finom gumikat gyártani.

A templomosok nem az első szervezet volt a világon, amely pénzügyi szolgáltatásokat nyújtott. Néhány évszázaddal korábban a Tang-dinasztia Kínában már alkalmazott egy “feiquan” nevű rendszert, amely egy kétrészes dokumentumot használt. Ez lehetővé tette a kereskedők számára, hogy a nyereségüket egy regionális irodában helyezzék el, majd a fővárosban visszaigényeljék azt készpénz formájában. Ez a rendszer azonban állami működtetésű volt. Ezzel szemben a templomosok rendszere inkább egy magánbankhoz hasonlított – bár a pápa tulajdonában volt, Európa-szerte királyokkal és hercegekkel álltak kapcsolatban, és egy szegénységre esküdött szerzetesrend vezette.

Néhány egyéb példa korábbról, de még nem rendszer szintű működéssel: Ókori Mezopotámia: Már az i.e. 3. évezredben léteztek olyan intézmények, amelyek banki funkciókat láttak el, például hiteleztek gabonát és más árukat, illetve kezeltek betéteket. A templomok és paloták szolgáltak ilyen célokra. Ókori Görögország és Róma: Görögországban és Rómában a bankári tevékenység fejlődött tovább. A pénzváltók ( trapeziták ) Görögországban és a mensarii Rómában végeztek pénzügyi szolgáltatásokat, beleértve a pénzváltást, hitelezést és betétek kezelését.

A pénz története című könyvében Jack Weatherford leírja, hogy a templomosok hatalmas kastélyaikban biztonságosan őrizték a pénzt és értékeket, és ezek ideális helyek voltak a vagyonok tárolására és szállítására is. Idővel banki szolgáltatásokat nyújtottak, kezeltek jelzálogkölcsönöket, hiteleket adtak királyoknak és nemeseknek, és finanszírozták a keresztes hadjáratokat, így a világ első multinacionális vállalatává váltak, akik egyben magánbanki szoláltatásokat is nyújtottak. A Rend 1312-ig működött, amikor V. Kelemen pápa eltörölte. A 14. és 15. században az észak-olasz városokban a Bardi, Peruzzi és Medici családok hasonló szolgáltatásokat nyújtottak, mint a templomosok, de szélesebb közönség számára, beleértve a zsidókat, muszlimokat, keresztényeket és pogányokat. Vásárokon és piactereken asztalokat állítottak fel, ahol pénzt váltottak, hiteleket nyújtottak és más banki szolgáltatásokat végeztek. Innen származik a „bank” szó, az olasz „banco” kifejezésből, ami „asztalt” vagy „padot” jelent.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések