Hirdetés


Dinnye dizájn, ami több millió dollárt ér! A “nagy görögdinnye” 1000 dolláros, a bankjegyek “Szent Grál”-ja!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 3 perc

Az, hogy egy adott országban, vagy úgy általában a világon, mi a legkeresettebb, legértékesebb érme, vagy bankjegy, numizmatikai termék, gyakran nehéz egyértelműen meghatározni. Főleg ha konkrét kategóriában próbáljuk ezt. Hisz ez változhat, változik, és sokszor pusztán szubjektív vélemények alapján következtethetünk erre. A legértékesebb adás-vételek olykor “titkosak”, és csak az elit gyűjtői kör ismeri annak pontos részleteit.

A bankjegy amit most bemutatnék, egy kicsit kivétel ezalól. Hisz mindenki által, publikáltan is, az Egyesült Államok bankjegyei között,  egyértelműen a “Szent Grál”-nak számít. 7 ismert példányról tudunk, ebből 3 állami gyűjteményben van. A magánkézben lévő többi darab pedig ritkán cserél gazdát, ha pedig igen, akkor mindig nagy érdeklődés mellett teszi azt. A bankjegy egy lédús gyümölcsről kapta a becenevét, merthogy van neki, így ismeri mindenki. A neve  Grand Watermelon Note, vagyis “A nagy görögdinnye” bankjegy. Pontosabban kincstárjegy ( más néven érmejegy ), vagy reprezentatív pénz vagy nyugtapénz, amit az Egyesült Államok kormánya 1890 és 1893 között adott ki, miután elfogadta a Sherman Silver Purchase Act  ( Sherman ezüst vásárlási törvény )-t. 1 , 2 , 5 , 10 , 20 , 50 dolláros címletekben, illetve 100 és 1000 dolláros jegyek lettek kibocsátva.  Két sorozatban adták ki: egy 1890-es sorozat 1 , 2 , 5 , 10 , 20 , 100 dollárral és 1000 dolláros címletekkel, valamint egy 1891-es sorozattal, amikor megjelent az 50 dolláros címlet is. Egy 500 dolláros bankjegyet is terveztek, de végül ilyet soha nem bocsátottak ki. 

Reprezentatív pénz vagy nyugtapénz bármely nyomtatott vagy digitális csereeszköz, amely értéket képvisel, de saját értéke ( belső értéke) csekély vagy nincs. A fiat pénz egyes formáitól eltérően ( amelyeknek nincs áru háttere ), a valódi reprezentatív pénznek rendelkeznie kell valami belső értékkel, amely támogatja a névértéket.

Pontosabban, a reprezentatív pénz kifejezést többféleképpen használták a következőkre:

  • Árukra vonatkozó követelés, például arany- és ezüstbizonyítványok. Ebben az értelemben „ áru-fedezetű pénznek ” nevezhetjük .
  • Bármilyen típusú pénz, amelynek névértéke nagyobb, mint anyagi anyagi értéke. Ebben az értelemben használva a legtöbb fiat pénz egyfajta reprezentatív pénz.

Nincs konkrét bizonyíték arra, hogy az ókori Mezopotámiában a raktári üzletek számviteli eszközeként használt agyagjelzőket reprezentatív pénzként is használták volna, azonban felvetették az ötletet. 1895-ben Joseph Shield Nicholson közgazdász azt írta, hogy a hitelbővülés és -zsugorodás valójában a reprezentatív pénz bővülése és zsugorodása.  1934-ben William Howard Steiner közgazdász azt írta, hogy a kifejezést “egy időben annak jelzésére használták, hogy bizonyos mennyiségű nemesfémet tároltak a kincstárban, miközben a forgalomban lévő, megfelelő papír” a nemesfémet jelentette. – wikipedia.org

A kormány ezeket a jegyeket, magánszemélyeknek adta ki, amikor azok ezüstöt, vagy ezüstötvözetet adtak el a kincstárnak, majd azokat később érmére lehetett váltani. Ellentétben más  beváltási jegyekkel, mint például az ezüst- és aranyjegyekkel (amelyek azt határozták meg, hogy a bankjegy hátterében ezüst- vagy aranyérme van-e, és beváltható-e), ezek a kincstárjegyek csak azt írták elő, hogy érmében beválthatók. Ez mozgásteret biztosított a kormány számára, mert szabadon eldönthette, hogy éppen arany, vagy ezüst pénzre váltja vissza a jegyeket. A jegyet Charles Burt, az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának 19. századi metszője tervezte.

A bankjegy kétféle változatban ismert: Fr.379a (W-4580) nagy barna kincstári pecséttel és Rosecrans és Huston aláírásával, valamint Fr.379b (W-4581) kis piros csipkés kincstári pecséttel és Rosecrans, Nebeker aláírásokkal. A bankjegy előlapján George Meade uniós tábornok portréja látható. Meade leginkább az uniós erők győztes parancsnokaként ismert a gettysburgi csatából. A típus Q. David Bowers és David M. Sundman 100 legnagyobb amerikai bankjegye között az 1. helyen áll.

 

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

A reneszánszkori Velencében egy erőszakot tévőnek kétféle büntetési lehetőséget kínáltak. Az első szerint börtönbe mehetett, és büntetést kellett volna fizetnie, a másik szerint feleségül kellett vennie a megerőszakolt nőt. A férfik általában a  házasságot választották.

A fotó forrása: Gravírozási és Nyomdai Hivatal, Washington, Egyesült Államok

A bankjegy hátoldalán pedig, ott található a lényeg 🙂 Az 1000 $-os címlet megjelenítésének kivitelezése emlékeztet a fentebb is említett lédús gyümölcsre, a görögdinnyére. Az eredeti “terv” szerint ezzel a díszes kialakítással szerették volna megnehezíteni a hamisítok dolgát, de pont az ellenkezőjét érték el. Merthogy a bankjegy hátoldalán lévő zsúfolt minta valójában a valódi és a hamis bankjegyek megkülönböztetését nehezíti meg ( a “dinnyék” eltakarták a bankjegyen keresztül futó vörös és kék biztonsági szálakat ), de nem a hamisításukat, és alig egy évvel később megváltoztatták a kinézetet. Amíg ez megtörtént, úgy tudjuk, hogy körülbelül 16-18 ezer példányt nyomtattak.

A fotó forrása: Gravírozási és Nyomdai Hivatal, Washington, Egyesült Államok

“A nagy görögdinnye” bankjegy tehát egy igazi unikum. Rendkívüli értéke, és ritkasága miatt ritkán látható aukciókon. A legutolsó ismert leütési árak: Stacks Bowers 2018. októberi eladás, 3042. tétel, a Fr.379a sorozatból, 2,04 millió $, vagyis mai árfolyamon kb.: 806 millió Ft. De egy 2014. januári aukción a Fr.379b-sorozatból a mindössze 2 ismert példányból az egyik, 3 290 000 $ kelt el, vagyis mai árfolyamon, kb.: 1,3 milliárd Ft-ért. Ezzel ez a példány, a valaha eddig legdrágábban eladott bankjegy a világon.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések