Hirdetés


A II. világháború színesben ( történelmi dokumentumfilmek )


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

A 2. világháború a történelem egyik legpusztítóbb és legnagyobb méretű globális konfliktusa volt. A háború 1939. szeptember 1-jén kezdődött, amikor Németország hadat üzent Lengyelországnak. A német agresszió miatt Nagy-Britannia és Franciaország hadat üzentek Németországnak, és ezáltal az egész világ bekapcsolódott a háborúba.

A konfliktus két fő táborra oszlott: a tengelyhatalmak ( Németország, Olaszország és Japán ) és az antant szövetségesek ( Nagy-Britannia, Szovjetunió, Kína, az Egyesült Államok és más országok ). A háború két nagy színtéren zajlott: az európai és az ázsiai. Az európai hadszíntéren folytak a legnagyobb összecsapások, köztük a hírhedt csaták, mint a Sztálingrádi csata, a Normandiai partraszállás és a Berlini csata. Az ázsiai hadszíntéren pedig Japán hódított területeket a Csendes-óceán térségében. A háborúban több mint 60 ország vett részt, és mintegy 70-85 millió ember vesztette életét. A holokauszt, a náci Németország által elkövetett zsidók elleni népirtás, egyike volt a legszörnyűbb emberiség elleni bűntetteknek a történelemben. A 2. világháború 1945-ben ért véget, amikor Németország és Japán letették a fegyvert a szövetségesek előtt. A háborút lezáró fontos esemény volt a japán városokra ledobott atombombák, amelyek Nagaszakit és Hirosimát is elpusztították. A háború utáni években létrejött az Egyesült Nemzetek szervezete, hogy megpróbálja megőrizni a béke és a nemzetközi együttműködés szellemét, hogy elkerüljék az ilyen pusztító konfliktusok megismétlődését a jövőben.


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

A Luftwaffénak volt egy fő vallatója, Hanns Scharff, akinek a taktikája az volt, hogy a lehető legkedvesebb legyen. Scharff legjobb taktikája a foglyok információszerzésére a következők voltak: természetjárás őrök jelenléte nélkül, házi ételek sütése, viccek mesélése, sörivás és délutáni tea ismert német pilótákkal. "Kihallgatásai" annyira sikeresek voltak, hogy az amerikai hadsereg később beépítette módszereit, saját oktatási rendszerébe.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések