Hirdetés


Sokkolja az európai régészeket a “9 perces” rablás! Kelta aranyérméket loptak el egy jól őrzött múzeumból!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

Több mint 2000 éves rendkívül értékes kincset raboltak el egy bajorországi múzeumból. A betörők 9, azaz 9 perc alatt vittek el 483 db kelta aranyérmét, és egy megmunkálatlan aranydarabot.

Hajnali 1 óra 26 perckor egy külső ajtót kinyitottak – mondta Guido Limmer, az Állami Bűnügyi Rendőrség alelnöke szerdán az Ingolstadt melletti Manchingban. A tolvajok ezután két vitrinből ellopták az érméket, és 1 óra 35 perckor elhagyták a múzeumot – mindössze kilenc perc elteltével. 

A kincs leletet egy régészeti ásatás során fedeztek fel a mai Manching város közelében 1999-ben.  A kincs nagy érték mind a manchingi helyi közösség, mind pedig Európa régészei számára. A mintegy ie 100-ból származó tál alakú érmék csehországi folyami aranyból készültek, és azt mutatják meg, hogy a manchingi kelta település hogyan kötődik az akkori Európához. Értékük körülbelül 1,6 millió euró, azaz körülbelül 662 millió Ft. A lelet „egy törzsfőnök hadiládája” lehetett. Egy épület alapjai alá temetett zsákban találták, és ez volt a legnagyobb ilyen felfedezés, amelyet rendszeres régészeti ásatások során találtak Németországba, a 20. században.

Az ellopott kelta kincs, Frank Maechler / AP

Hirdetés


Reméljük, hogy az érmék eredeti állapotukban maradnak, és valamikor újra előkerülnek – mondta Rupert Gebhard, a müncheni Bajor Állami Régészeti Gyűjtemény vezetője, hozzátéve, hogy jól dokumentáltak, és nehéz lenne eladni őket. A legrosszabb lehetőség, az olvadás teljes veszteséget jelentene számunkra” – folytatta, megjegyezve, hogy maga az arany anyagi értéke jelenlegi piaci áron “csak” körülbelül 250 000 euróra tehető.

A nyomozók elmondták, hogy a múzeum igen jól őrzött, és fejlett védelmi rendszerrel rendelkezik. Éppen ezért nem lehet kizárni, hogy nem csak egy “egyszerű” rablásról van szó, hanem jól megszervezett, belső információkkal is rendelkező profi banda műve. Néhány régebbi esettel máris párhuzamot állítottak, amikor is szintén jól őrzött helyekről a Green Vault ékszerboltból, és a berlini Bode múzeumból tulajdonítottak el értékeket. Ez utóbbi esetben nem is akármit. A Kanadai Királyi Pénzverde (RCM) által 2007-ben hat Big Maple Leaf (BML), 100 kg-os óriás aranyérme egyikét. Ennek az értéke 4 millió dollár, vagyis körülbelül 1,6 milliárd Ft.

Ő az említett 100 kg-os aranyérme

Az elkövetők elfogására egy 20 fős különleges nyomozói egységet hoztak létre, „Oppidum” fedőnévvel. A hajtóvadászatba az Interpol, és Europol is becsatlakozott.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések