Hirdetés


Legfrissebb bejegyzések


Közel 500 éves ágyúgolyót találtak egy kőszegi ház udvarában!


A bejegyzés becsült olvasási ideje < 1 perc

HirdetésKőszeg várának 1532-es augusztusi ostromából származó ágyúgolyó került elő egy családi ház kertjében, kertrendezés közben – közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezrede szerdán ( november 23.-án ) a Facebook-oldalán.

Azt írták: a közel fél évezrede a földben szunnyadó lövedék egy családi ház hátsó kertjének rendezése során bukkant elő, a Bertalan Erzsébet utcában. Az alakulat tűzszerészei megvizsgálták az ágyúgolyót és megállapították, hogy a kora, újkor elején gyártott, és a mintegy 8 kilogramm tömegű ágyúgolyó nem tartalmaz pirotechnikai anyagot. A katonák elszállították a lövedéket a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére, és felvették a kapcsolatot a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeummal – tették hozzá.

Hirdetés


I. Szulejmán vezetésével érkező, hatalmas oszmán sereg 1532. augusztus 5-én kezdte meg Kőszeg várának ostromát. A várban tartózkodó Jurisich Miklós kapitány és alig félszáz katonája, a környékbeli harcászatban képzetlen parasztokkal együtt – a majdnem százszoros túlerővel szemben – 25 napon át hősiesen védelmezett. A várra végül jelképesen kitűzték ugyan a török zászlót, de a megállapodás szerint a védők kezén maradhat az erősség, így a szultán tovább vonult. Kőszeg hősies védekezésével igazolta a végvárak jelentőségét. Mivel nyílt csatában a török hadsereg ekkor szinte legyőzhetetlen volt, mint bármelyik akkori európai hadsereg, csak a “várfal mögötti védekezéssel” lehetett lassítani a főerők előrenyomulását, vagy akár meg is lehetett állítani azt. Kőszeg volt az előhírnöke a jövendő évtizedek hadakozásainak, ami legjobban az 1543-as, majd 1552-es hadjáratokban tűnt ki.

 

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?