Hirdetés


Odaértek az oroszok a Holdra, fotóztak párat, majd lezuhantak! ( megsemmisült a Luna-25 )


A bejegyzés becsült olvasási ideje < 1 perc

Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti: Moszkva, 2023. augusztus 20., vasárnap ( MTI )  – A Hold felszínébe csapódott, és megsemmisült a Luna-25 automata állomás – közölte vasárnap a Roszkozmosz orosz űrvállalat.

A Roszkoszmosz szerint szombatra impulzus adását tervezték a szerkezet leszállás előtti elliptikus pályájának kialakításához. A tájékoztatás szerint azonban moszkvai idő  szerint körülbelül 14 óra 57 perckor megszakadt a kommunikáció a Luna-25-tel. A Roszkozmosz közölte, hogy a szerkezet felkutatására és a vele való kommunikáció felvételére irányuló intézkedések az elmúlt két nap folyamán nem vezettek eredményre.

A képen a Zeeman krátert láthatjuk, amely a Hold távoli oldalán található. A felvételt a Luna-25 holdleszálló űrhajó készítette augusztus 17-én. A kép forrása: Roszkoszmosz/Reuters.

“Az előzetes elemzés eredményei szerint az impulzus tényleges paramétereinek a számítottaktól való eltérése miatt a Luna-25 űrhajó nem a kiszámított pályára állt, és a Hold felszínével való ütközés következtében megszűnt létezni” – közölte az orosz vállalat.

Hirdetés


Luna-25 elvesztésének okait egy, az erre a célra létrehozott tárcaközi különbizottság fogja kivizsgálni. Ez a projekt volt az orosz holdkutatási program első küldetése. Az előző, Luna-24 állomást még 1976-ban a Szovjetunióból indították. A Vosztocsnij űrállomásról felbocsátott Luna-25 lett volna a projekt irányítóinak reményei szerint az első jármű, amely leszállást hajt végre a Hold déli pólusának nehéz terepén. Az állomás fő feladata a talajösszetétel elemzése és annak megállapítása lett volna, hogy van-e a jég a bolygón.

Kapcsolódó tartalom:

 

Ismét elindultak az oroszok a Holdra! De miért mennek oda?

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések